fbpx

Zona de pe arcada dentara ramasa dupa extractia unui sau a mai multor dinti. La exterior se afla mucoasa bucala iar sub acesta os. Forma si dimensiunile crestei sunt determinate de amploarea extractiilor dentare sau a complicatiilor cariei dentare. Volumul crestei este foarte important pentru modul de abordare al cazului prin implanturi dentare.

Opioidele sunt substante chimice heterogene naturale si/sau sintetice inrudite cu morfina. Opioidele pot fi produse de organism in caz de stres pentru a reduce senzatiile dureroase sau, atunci cand sunt fabricate industrial, se administreaza in scop terapeutic sau de catre persoane care sunt dependente de droguri.

estetica-dentaraEstetica dentara include o serie de tratamente stomatologice din arii diferite (protetica, ortodontie, implantologie dentara, chirurgie) si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor. Un element foarte important in estetica este proportia, iar conceptele de proportie sunt bazate pe elementele regasite in natura. Astfel, faimoasa serie a lui Fibonacci, sau numarul de aur, functioneaza dupa principiul conform caruia numarul urmator reprezinta suma celor doua numere anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc). Din aceasta teorie a rezultat "proportia de aur": 1, 618 la 1, un concept utilizat pe larg in antichitate.

numele-dintilorNumele dintilor s-au nascut din necesitatea de a comunica intre medici, intre medic si tehnicianul dentar dar si intre medic si pacient. Nomenclatura actuala atribuie un nume fiecarui dinte. La acesta se adauga termenii de temporar sau permanent, maxilar sau mandibular, superior sau inferior, stang sau drept pentru a putea indica tipul dentitiei, arcada si hemiarcada careia apartine dintele respectiv. In unele notatii internationale numele dintilor sunt de fapt numere sau grupari de numere ce arata tipul dintelui si pozitia sa pe arcada.

Dat fiind faptul ca atat boala parodontala cat si caria dentara sunt boli contagioase, cu etiologie bacteriana, si evolutie in timp, s-a nascut necesitatea monitorizarii statistice a raspandirii la nivelul populatiei a acestor afectiuni. Prelucrarea si interpretarea datelor epidemiologice se realizeaza cu ajutorul indicilor.

© 2009 - 2020 netdent.ro