fbpx

caninDintele canin este unul dintre cei mai bine implantati dinti. Omul are patru canini. Cate doi pentru fiecare maxilar. Sunt situati in spatele incisivii laterali fiind ultimul din grupul dintilor frontali. Ocupa pozitia a treia de la linia de mijloc a fetei. Un canin este un dinte situat la intalnirea dintre planul dintilor frontali si planul dintilor laterali (separa incisivii de premolari). Functional caninul preia a parte importanta din fortele de masticatie.

incisivDintii incisivi sunt foarte importanti pentru fizionomie, vorbire dar si masticatie. Acestia sunt dintii asupra carora se opreste atentia in timpul vorbirii. Omul are incisivi atat in dentitia de lapte cat si in dentitia definitiva. In dentitia definitiva sunt prezenti 8 incisivi: 4 pentru maxilar si 4 pentru mandibula. 

eruptia-dentaraEruptia dentara este un fenomen fiziologic ce se desfasoara in doua etape. In prima etapa are loc eruptia dentara la sugari ce se termina in jurul varstei de 2 ani si jumatate. Cea de-a doua etapa incepe in jurul varstei de 6 ani si se termina pe la 12 ani. Eruptia molarului de minte este un eveniment solitar si se poate produce intre 18 si 30 de ani. Eruptia molarului de minte nu este obligatorie.

eruptia-dentara-la-sugariEruptia dentara la sugari incepe intre lunile 6 -12. Este foarte important ca mamele sa faca diferenta intre simptomele specifice eruptiei dentare la sugari si cele ce caracterizeaza o stare de boala. Febra mare sau prelungita mai mult de 48 de ore, diarea, varsaturile, letargia, problemele serioase de somn, eruptiile cutanate nu sunt semne specifice eruptiei dentare la sugari. Aceste manifestari obliga la consultul de urgenta al pediatrului.

dezavantaje-pierdere-dintiPierderea dintilor este una dintre principalel probleme pe care medicul stomatolog trebuie sa le rezolve. Pierderea poate fi partiala atunci cand se pierde doar coroana dentara sau totala atunci cand este indepartata si radacina dentara. Pierderea unuia sau a mai multor dinti se numeste edentatie. Sunt mai multe cauze ale pierderii dintilor. Dintii pot fi pierduti ca urmare a unor accidente, traumatisme sau ca urmare a extractiei terapeutice. Aceasta ultima situatie apare atunci cand un proces carios evolueaza, inflameaza nervul dentar, omoara nervul pentru ca apoi sa infecteze osul din jurul apexului dentar.

© 2009 - 2021 netdent.ro