fbpx

La momentul inaugurarii sale Facultatea de Stomatologie, era atasata Facultatii de Medicina din Bucuresti. Or, ca prevederi curriculare, dintre cele mai importante erau: cursurile si lucrarile practice, dar si stagiile spitalicesti si examinarile de rezidentiat.  Totusi, abia in 1910, prin Legea Sanitara, se reia prevederea conform careia practica stomatologica este rezervata numai titularizatilor din aceasta facultate de stomatologie; cei netitularizati, beneficiau si ei de o oarecare recunoastere, chiar si daca activau in strainatate. Dupa alti 13 ani, in 1923, Consiliul Profesoral al Facultatii de Medicina, din cadrul UMF "Carol Davila", admite conferintele libere de stomatologie ale prof.-dr. Dimitrie D. Niculescu, care va si publica primul Tratat de Stomatologie in limba romana, un an mai tarziu.

Tot in Iasi, Facultatea de Medicina Dentara a UMF "Grigore T. Popa" este o institutie academica moderna, infiintata in 1945, ca o sectie a Facultatii de Medicina, respectiv sub îndrumarea prof.-dr. Nicolae Dutescu. A fost si prima cu acest profil din Romania! Or, dupa alti 20 de ani, a inceput sa se bucure si de statutul de facultate independenta, cursurile fiind pe o durata de 6 ani. Apoi, dupa Revolutie, clinicile de specialitate ale Facultatii au inceput sa fie retehnologizate, putandu-se astfel desfasura activitati chirurgicale complexe precum cea dento-alveolara, si cea oro-maxilo-faciala.

Din estul tarii, avem Universitatea "Apollonia" din Iasi, o institutie particulara si moderna, sustinuta cu fonduri din taxele de studiu aferente si donatii. Or, din prezentarea generala a acesteia, putem conchide faptul ca studentul este privit ca un partener egal al actului educational de cercetare, mai ales. In plus, aceasta universitate, conform prezentarii oficiale, ar ilustra intru totul adagiul filozofului latin Seneca: "Res severa verum gandium" sau: “Adevarata bucurie este o treaba serioasa.”

laborator-dentarDin punct de vedere legal: „«Laboratorul de tehnica dentara» este unitatea de stat sau privata in care se desfasoara activitatea de tehnica dentara de catre personal autorizat, in una dintre formele de exercitare a profesiei de tehnician dentar.”, afirma textul Regulamentul OTDR de infiintare si functionare a formelor de exercitare in mod independent a profesiei de tehnician dentar si autorizare a laboratoarelor de tehnica dentara.

© 2009 - 2021 netdent.ro