fbpx

paradontoza-si-fumatulParadontoza este responsabila pentru mai mult de 80% dintre dintii pierduti dupa varsta de 35 ani. Exista o legatura certa intre paradontoza si mai multe probleme grave de sanatate, cum ar fii bolile cardiovasculare, diabet, bolile respiratorii. Determinantul genetic joaca si el un rol important in aparitia si evolutia bolii. Dat fiind efectele nefaste pe care parodontoza le poate avea stabilirea cat mai timpuriu al riscului de producere a bolii este unul dintre obictivele sistemelor de sanatate moderne.

eruptia-dintilorEruptia dintilor temporari poate creea un disconfort pentru copil. El poate deveni agitat si plangacios. Alte semne ale erutiei dentare pot fi: perderea poftei de mancare, insomnie, dorinta de a mesteca obiecte tari sau de a strange degetele intre arcade. Copilul are salivatie abundenta, cu care se poate inneca si datorita careia  tuseste. Saliva se prelinge mereu pe la colturie gurii si va produce iritatii pe fata, gatul si pieptul copilului. Este bine sa se mentina aceste zone uscate prin aplicarea de babetele si schimbarea frecventa a hainelor.Febra peste 37,5 grade nu este normal sa apara in cursul eruptiei dentare . Ea este semnul unei boli asociate.

caria-dentaraCaria dentara este o boala contagioasa cauzata de microorganisme prin demineralizarea smaltului. Copilul se naste cu cavitatea orala sterila. Colonizarea cu microorganisme se face treptat prin diversificarea alimentatiei. Caria dentara in forma incipienta prezinta cateva semne. Acestea includ prezenta unei mici zone albe, durere spontana mai ales atunci cand se consuma alimente reci, franjurarea firului de ata dentara. Aceste indicii recomanda vizita unui medic stomatolog ce va confirma sau nu caria dentara.

dinte-cariatUn dinte cariat nu apare de la o zi la alta. Pentru a ajunge in faza de dinte cariat se trece mai inta printr-un stadiu reversibil, numit pata alba cretoasa, care, daca nu este tratata la timp evolueaza spre un stadiu cavitar, ireversibil, ce se trateaza prin obturatii, numite popular plombe. Din pacate un dinte cariat poate fi observat timpuriu doar atunci cand procesul carios se afla pe suprafetele vizibile ale dintelui. Interdentar cariile nu pot fi observate direct, fiind necesar un examen radiologic periodic. Franjurarea firului de ata dentara poate sugera prezenta unui dinte cariat.

carie-dentaraSa vorbim despre ce este o carie dentara. O carie dentara este una dintre cele mai frecvent intalnite boli, incidenta sa fiind depasita doar de raceala comuna. O carie dentara are un potential crescut de distrugere a tesuturilor dentare si produce cavitati la nivelul dintilor. Ea apare mai ales la copii si adultii tineri si este cea mai importanta cauza a pierderii dintilor la tineri. Caria radiculara, ce afecteaza radacinile neacoperite de gingii, afecteaza cu precadere pacientii in varsta. O carie dentara distruge progresiv tesuturilor dentare. Nu exista tratament medicamentos si nici vindecare spontana pentru carie dentara decat faza incipienta si reversibila de carie dentara numita "pata alba cretoasa".

© 2009 - 2021 netdent.ro