fbpx

parodontoza-inflamatie-gingivalaCu siguranta cu totii am auzit de parodontoza, dar putini sunt cei care stiu intr-adevar definitia corecta, etiologia, care sunt principalii factori de aparitie si cum se poate trata. Parodontoza are o istorie tot atat de lunga cat si a omului insusi si este responsabila pentru mai mult de 80% dintre dintii pierduti dupa varsta de 35 ani. Exista o legatura certa intre parodontoza si mai multe probleme grave de sanatate, cum ar fii bolile cardiovasculare, diabet, bolile respiratorii.

carie-de-biberonDaca nu este alimentat corespunzator copilul tau poate face carie de biberon, un tip de carie dentara destul de des intalnit la copii. Vorbim despre carie de biberon atunci cand leziunile carioase debuteaza la varste foarte mici, imediat dupa eruptia dintilor de lapte. Este o forma acuta de carie, ce evolueaza rapid atat in suprafata cat si in profunzime. Apare in principal la incisivii superiori, incisivii inferiori fiind mai putin afectati, ei fiind protejati de limba si secretiile salivare. Cauzele cariei de biberon sunt multiple, dar in principal etiologia cariei de biberon se datoreaza alimentatiei prelungite cu biberonul dupa eruptia dintilor (dupa varsta de 1 an), in principal in timpul noptii. Tratamentul pentru carie de biberon are doua aspecte: profilactic si curativ.

periimplantitaPeriimplantita este procesul inflamator distructiv ce afecteaza mucoasa si osul din jurul implanturilor dentare. Etapa premergatoare periimplantitei, ce trebuie sa atraga atentia pacientului, se numeste mucozita si este inflamatia localizata doar la nivelul gingiei din jurul coroanei dentare ce acopera implantul. Periimplantita este cea mai frecventa cauza a esecului tratamentului prin implanturi dentare. 

Caria de colet se manifesta prin aparitia de leziuni in zona de imbinare a smaltului cu cementul radicular. Este mai greu de tratat fiind situata intr-o zona scaldata de lichidul santului gingival.

ocluzia-dentara

Ocluzia dentara este, in termeni simpli, contactul dintre dintii superiori si cei inferiori. In termeni populari se numeste “muscatura”. Ocluzia dentara statica este data de totalitatea contactelor dintre dintii maxilarului cu cei ai mandibulei atunci cand muscam, sau de contactul acestor dinti cand ne aflam intr-o stare de relaxare (cand dormim). Ocluzia dentara dinamica este totalitatea punctelor de interactiune dentare dintre maxilar si mandibula atunci cand mandibula este in dinamica, de exemplu atunci cand vorbim sau mestecam.

© 2009 - 2021 netdent.ro