fbpx

palatoschizisCea mai ridicata prevalenta a palatoschizis o prezinta triburile Chippewa si Navajo din Statele Unite ale Americii, urmandu-i indeaproape japonezii si chinezii. Statistic, 1 din 700 de copii prezinta acest sindrom in lumea intreaga. Cea mai redusa prevalenta, insa, o prezinta africanii, in termeni generali. Iar, la mijlocul acestui clasament oarecum debusolant, cel putin din acest punct de vedere, se situeaza caucazienii si latino-americanii. Si, din punctul de vedere al mortalitatii, cazuistica a inregistrat o scadere la jumatate in intreaga lume. In consecinta, cercetarile avanseaza considerabil si... suntem pe fagasul cel bun. Dar, pentru o mai buna preconizare a starii scheletice a fatului, parintii pot apela si la examinarile in utero.

retractie-gingivalaRetractia gingivala / recesiunea gingivala este procesul prin care marginea gingivala se misca in lateral, astfel desprinzandu-se de suprafata dintelui. Si, de regula, aceasta poarta denumirea de „retractie gingivala”. Aceasta poate fi, insa, si o metoda chirurgicala, parodontologica, realizata prin procedee mecanice, chimice sau electrice. Ea se realizeaza respectiv pentru lucrari reparatorii mai ample asupra radacinii dintelui. Totusi, daca este sa ne referim la recesiunea gingivala, aceasta este un fenomen natural, de regula inflamatoriu, al gingiei.

leucoplazie

Leucoplazia orala inseamna pete albe sau gri localizate in cavitatea orala (pe limba, sub limba sau in interiorul obrajilor). Cuvantul „leucoplazie” provine din substantivul grecesc “leukoplakia”, care inseamna „pata alba” sau „formatiune alba” (“euko = alb + plakos = pata). Aceasta afectiune se poate gasi si sub alte denumiri: leucocheratoza, leucoplazie idiopatica si cheratoza idiopatica sau, mai simplu, placa alba idiopatica. In acest ultim caz, afectiunea se manifesta prin acoperirea cu cheratoza sau placa aderenta a unor zone intinse ale cavitatii bucale, respectiv pe membrana mucoasa a gurii. Din acest motiv, atunci cand leucoplazia se manifesta nu doar la dinti, ci si pe alte suprafete ale gurii, denumirea corecta este de leucoplazie orala si este definita astfel: „O leziune predominant alba a mucoasei bucale care nu poate fi caracterizata ca nici o alta leziune definitorie.” (din lucrarea stiintifica “Interventii pentru tratarea leucoplaziei orale / Interventions for treating oral leukoplakia”).

dinti-mobiliA avea dinti mobili este un semn ce arata afectarea tesutului ce sustine dintii in oasele maxilare. Persoanele ce au dinti mobili pot suferi de afectiuni locale sau generale cu manifestari locale. Dintii de lapte ai copiilor devin mobili atunci cand urmeaza a fi schimbati cu dinti definitivi.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro