fbpx

predispozitie-genetica-cariiParintii mei au multe carii dentare! Mai mult, dintii lor se misca! Cat sunt de predispus eu la a face carii dentare? Cum pot afla? Cum le pot prevenii? Exista de multe ori in mintea noastra aceste intrebari legate de predispozitia genetica sau nu la aparitia cariei dentare. Ei bine astazi putem afla din timp daca suntem mostenitorii genetici ai unor parinti cu carioactivitate intensa sau care au suferit o boala parodontala ce a cauzat pierderea dintilor. Prin analize de saliva efectuate de catre medicul dentist atat copiilor cat si adultilor se pot masura indicii salivari. Acestia se determina in urma analizarii  PH-ului salivar, al PH-ului placii bacteriene, al vascozitatii salivei si al clearance-ului salivar. Nu este omisa determinarea cantitatii si mai ales felului microorganismelor cu potential de producere de carii dentare sau boala parodontala.

sindrom-reye-dintiExista o corelatie intre incidenta Sindromului Reye si copii ce sufera de afectiuni virale cum ar fi virusi din familia "influenza" sau "varsat de vant", carora li s-a administrat aspirina sau paracetamol pentru ameliorarea febrei. Din aceasta cauza nu se recomanda utilizarea de rutina a aspirinei / paracetamolului la copii. Majoritatea cazurilor apar intre varsta de 4 si 12 ani fiind inregistrate foarte putine cazuri la adulti. Intre a patra si a sasea zi a infectiei virale, copilul prezinta stari de voma ce evolueaza rapid, asociate cu alterarea starii de cunostinta ce poate varia de la letargie la coma sau chiar moarte. Se asociaza si afectarea in grade variabile a ficatului sau a rinichilor. Cauza nu este cunoscuta. Nu exista tratament specific. Evolutia depinde de rapiditatea administrarii tratamentului medical precum si de severitatea bolii. Majoritatea cazurilor sunt usoare iar copilul isi revine pe deplin.

diabetDiabetul zaharat este o boala metabolica ce rezulta din incapacitatea organismului de a produce insulina si de a utiliza zaharul. Insulina este hormon secretat de pancreas indispensabil proceselor anabolice si echilibrului energetic al organismului. Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, celule beta (1-2% din masa pancreasului). Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina find caracterizata prin anomalii metabolice si prin complicatii pe termen lung ce afecteaza ochii, rinichii, nervii, vasele de sange si poate genera si afectiuni stomatologice. Diagnosticul diabetului simptomatic nu este dificil. Atunci cand un pacient se prezinta cu semne si simptome ce pot fi atribuite unei diureze osmotice si se depisteaza hiperglicemia, diagnosticul este irevocabil.

Pagina 3 din 3

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro