fbpx

hemofilia-tratament-stomatologicTratamentul stomatologic la pacientii cu hemofilie, afectiune a coagularii sangelui, este complex. Hemofilia este o boala ereditara rara ce se manifesta prin afectarea coagularii sangelui, fiind produsa de lipsa factorului VIII al coagularii. Hemofilia afecteaza in general barbatii, femeile fiind foarte rar afectate. Exista trei tipuri majore de hemofilie: hemofilia A, este cea mai frecventa; hemofilia B ( boala Christmas) si hemofilia C ( boala Von Willebrand). Implicatiile dentare la pacientii hemofilici sunt multiple: manifestari hemoragice, hemoragii gingivale spontane, petesii orale, hemoragii postextractionale, manifestari salivare, hiposialie, stomatite ulcero necrotice.

tratament-stomatologic-in-sarcinaDaca esti insarcinata, atunci felicitari! Femeile insarcinate reprezinta o categorie aparte de pacienti careia medicul stomatolog trebuie sa ii acorde o atentie deosebita. In timpul sarcinii se produc o serie de modificarie fiziologie. Precautiile luate de medicul stomatolog urmaresc pe de o parte sanatatea buco-dentare a mamei  si pe de alta parte sanatatea buco-dentara a viitorului copil. In timpul sarcinii femeile se confrunta cu o serie de probleme legate de afectiunile dintilor si durerile dentare. Problemele cele mai mari sunt legate de aparitia cariilor, sensibilitate dentara, forme variate de boala parodontala care sunt urmate inevitabil de intrebari legate de posibilitatea de a lua sau nu medicamente, de a face sau nu radiografii dentare. Inclusiv pozitia pacientei in scaunul stomatologic poate ridica probleme.

sindrom-marfan-dintiSindromul Marfan este o tulburare genetica a tesutului conjunctiv. Oamenii cu acest sindrom tind sa fie neobisnuit de inalti, cu membre si degete lungi, subtiri (arahnodactilie), avand si implicatii dentare.
Acest sindrom are o serie de complicatii si evolueaza de la forme usoare la forme severe. Cele mai grave afectiuni se intalnesc la nivelul valvelor inimii si aortei. De asemenea poate afecta plamanii,ochii,sacul dural din jurul maduvei spinarii,scheletul si palatul dur.

predispozitie-genetica-cariiParintii mei au multe carii dentare! Mai mult, dintii lor se misca! Cat sunt de predispus eu la a face carii dentare? Cum pot afla? Cum le pot prevenii? Exista de multe ori in mintea noastra aceste intrebari legate de predispozitia genetica sau nu la aparitia cariei dentare. Ei bine astazi putem afla din timp daca suntem mostenitorii genetici ai unor parinti cu carioactivitate intensa sau care au suferit o boala parodontala ce a cauzat pierderea dintilor. Prin analize de saliva efectuate de catre medicul dentist atat copiilor cat si adultilor se pot masura indicii salivari. Acestia se determina in urma analizarii  PH-ului salivar, al PH-ului placii bacteriene, al vascozitatii salivei si al clearance-ului salivar. Nu este omisa determinarea cantitatii si mai ales felului microorganismelor cu potential de producere de carii dentare sau boala parodontala.

© 2009 - 2021 netdent.ro