fbpx

schelet-cu-ochelari-ce-simbolizeaza-osteomielitaCel mai mare dusman al sistemului nostru osos este osteomielita, adica infectia acuta sau cronica a oaselor, cu consecinte adeseori grave asupra sanatatii si calitatii vietii celor infectati. Mai frecventa la nivelul oaselor maxilare, osteomielita nediagnosticata si netratata poate face ravagii estetice si functionale, unele foarte greu si costisitor de reparat. Este extrem de important de stiut care sunt cauzele, caile de transmitere, simptomele si, mai ales, profilaxia si tratamentul acestei afectiuni ce poate duce la edentatii, pierderi osoase si functionale la nivelul danturii.

aspect-osteoporoza-pe-radiografie-opgOsteoporoza, sau os poros, este o afectiune ce se manifesta prin densitatea scazuta a oaselor. Persoanele ce sufera de osteoporoza tind sa-si fractureze soldul, coloana vertebrala sau incheieturile mainilor.  Osteoporoza este o boala ascunsa, greu de depistat, pierderea densitatii oaselor fiind un proces care nu manifesta simptome. Se poate ca o persoana sa nu stie ca sufera de osteoporoza pana cand nu isi fractureaza un os. O predispozitie la aceasta afectiune o au batranii, de aceea este de recomandat ca acestia sa ia masuri impotriva unor eventuale cazaturi in mediul in care acestia isi dezvolta activitatea. Chiar si cazaturile de mica intensitate pot duce la fracturi ale soldului sau ale coloanei vertebrale.

endocarditaPeretii cordului uman sunt formati din trei structuri musculare de la exterior catre interior: epicard, miocard, endocard. Endocardita bacteriana este o afectiune inflamatorie, cu caracter evolutiv, localizata la nivelul endocardului si valvelor inimii. Aceasta afectiune este determinata de infectia cu Streptococul beta hemolitic de grup A, care poate avea ca punct de plecare  focare infectioase oculte sau latente intestinale, din cavitatea orala sau de la nivel cutanat  si care sunt  insotite de bacteriemii intermitente. Infectia se grefeaza pe leziuni valvulare anterioare ce includ sechele reumatismale, malformaţii cardiace, interventii de chirurgie cardiaca anterioara  si abuz de droguri i.v.

frica-de-dentistFrica de dentist este adanc inradacinata in mentalul oricarei fiinte umane moderne. Motivul sau motivele? Simplu: fie clasica anxietate in anticiparea durerii, fie o trauma din trecut! Iar, la toate acestea, participa, desigur, si ambientul sonor; acele bazaituri aparent infernale ale frezelor dentare.
Si comportamentul copiilor, in asemenea situatii, poate deveni dezorientant atat pentru parinti, cat si pentru medicul dentist si personalul sau auxiliar. De pilda, mai ales in cazul micilor pacienti suferinzi de autism, sub formele sale diverse, precum am mai discutat si in Copilul suferind de autism in vizita la cabinetul stomatologic. Mai mult, pe langa copii, si adultii pot prezenta crize de isterie in cabinet daca acestea nu sunt managerizate competent si corespunzator. Or, cum puteti scapa de frica de dentist, vom citi in randurile care urmeaza.

autismUn spectru de afectiune autista (ASD, en. autism spectrum disorders) inseamna un proces degenerativ pe viata, incluzand atat autismul, cat si sindromul lui Asperger. Acestea sunt afectiuni serioase care pot ingreuna semnificativ interactiunea medicului stomatolog cu pacientul suferind de autism. Or, persoanele cu ASD experimenteaza trei zone de dificultate, altfel cunoscute ca „triada dizabilitatilor", si anume:

- interactiunea sociala – Dificultate in recunoasterea sau intelegerea emotiilor si sentimentelor altora, precum si in exprimarea propriilor emotii si sentimente;
- comunicarea sociala – Dificultate in comunicarea verbala si non-verbala, insemnand atat tonul, cat si expresiile faciale;
- imaginatia sociala – Dificultate in intuirea a ceea ce se va intampla in momentul urmator, precum si in acomodarea cu situatii nefamiliare. De asemeni, dificultate in intelegerea si interpretarea gandurilor, sentimentelor si actiunilor altora.

Pagina 1 din 3

© 2009 - 2021 netdent.ro