fbpx

Tratamentul de canal – o sedinta sau sedinte multiple?

medic si pacient in timpul tratamentului de canalTratamentul de canal reprezinta operatiunea prin care pulpa dintelui, care contine sistemele circulatorii ale sangelui si cel nervos, este extrasa. Dupa acest proces, dintele este umplut si sigilat cu un material special sau i se monteaza o coroana artificiala.

Tratamentele de canal se pot face intr-o singura sedinta, caz in care pulpa infectata se extrage iar golul ramas este imediat curatat, umplut si sigilat, sau pe decursul mai multor sedinte – atunci cand pulpa este extrasa si golul este umplut cu un material menit sa omoare bacteriile ramase, urmand ca, intr-o sedinta viitoare, dintele sa fie pregatit pentru sigilare. Dupa tratamentul de canal se poate monta o coroana dentara.

Figini L., Lodi G., Gorni F., Gagliani M. au demarat un studiu pe baza curiozitatii fata de existenta diferentelor de rezultate intre cele doua variante de tratament. Acestia au studiat 12 cazuri de tratamente de canal derulate intr-o singura sedinta sau in mai multe. S-au comparat durerile pe care pacientii le-au avut dupa tratament, aparitia inflamatiei si folosirea calmantelor. Au luat in vedere si complicatiile in cazul in care  infectia din dinte s-ar fi extins. In cele din urma, au verificat radiografiile facute dintelui la un an dupa tratament pentru a vedea stadiul de vindecare.

Autorii studiului au aflat ca dintii s-au vindecat la fel de bine in ambele cazuri. De asemenea, nu au existat diferente substantiale in ceea ce priveste complicatiile, in afara de un procentaj putin mai mare a inflamatiilor in cazul unei singure sedinte. S-a remarcat si ca pacientii carora li s-a facut tratamentul de canal intr-o singura sedinta luau mai multe calmante decat ceilalti.

Avand in vedere diferentele limitate, se pare ca ambele forme de tratament de canal (o sedinta sau sedinte multiple) au rezultate similare.

Sursa: http://ebd.ada.org/en/evidence/evidence-by-topic/endodontics/single-versus-multiple-visits-for-endodontic-treatment-of-permanent-teeth-a-cochrane-systematic-re?Tab=3

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares