Tratamentul de canal – o sedinta sau sedinte multiple?


medic si pacient in timpul tratamentului de canalTratamentul de canal reprezinta operatiunea prin care pulpa dintelui, care contine sistemele circulatorii ale sangelui si cel nervos, este extrasa. Dupa acest proces, dintele este umplut si sigilat cu un material special sau i se monteaza o coroana artificiala.


Tratamentele de canal se pot face intr-o singura sedinta, caz in care pulpa infectata se extrage iar golul ramas este imediat curatat, umplut si sigilat, sau pe decursul mai multor sedinte – atunci cand pulpa este extrasa si golul este umplut cu un material menit sa omoare bacteriile ramase, urmand ca, intr-o sedinta viitoare, dintele sa fie pregatit pentru sigilare. Dupa tratamentul de canal se poate monta o coroana dentara.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Figini L., Lodi G., Gorni F., Gagliani M. au demarat un studiu pe baza curiozitatii fata de existenta diferentelor de rezultate intre cele doua variante de tratament. Acestia au studiat 12 cazuri de tratamente de canal derulate intr-o singura sedinta sau in mai multe. S-au comparat durerile pe care pacientii le-au avut dupa tratament, aparitia inflamatiei si folosirea calmantelor. Au luat in vedere si complicatiile in cazul in care  infectia din dinte s-ar fi extins. In cele din urma, au verificat radiografiile facute dintelui la un an dupa tratament pentru a vedea stadiul de vindecare.


Autorii studiului au aflat ca dintii s-au vindecat la fel de bine in ambele cazuri. De asemenea, nu au existat diferente substantiale in ceea ce priveste complicatiile, in afara de un procentaj putin mai mare a inflamatiilor in cazul unei singure sedinte. S-a remarcat si ca pacientii carora li s-a facut tratamentul de canal intr-o singura sedinta luau mai multe calmante decat ceilalti.

Avand in vedere diferentele limitate, se pare ca ambele forme de tratament de canal (o sedinta sau sedinte multiple) au rezultate similare.

Sursa: http://ebd.ada.org/en/evidence/evidence-by-topic/endodontics/single-versus-multiple-visits-for-endodontic-treatment-of-permanent-teeth-a-cochrane-systematic-re?Tab=3Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares