Tratamentul de canal – o sedinta sau sedinte multiple?

medic si pacient in timpul tratamentului de canalTratamentul de canal reprezinta operatiunea prin care pulpa dintelui, care contine sistemele circulatorii ale sangelui si cel nervos, este extrasa. Dupa acest proces, dintele este umplut si sigilat cu un material special sau i se monteaza o coroana artificiala.

Tratamentele de canal se pot face intr-o singura sedinta, caz in care pulpa infectata se extrage iar golul ramas este imediat curatat, umplut si sigilat, sau pe decursul mai multor sedinte – atunci cand pulpa este extrasa si golul este umplut cu un material menit sa omoare bacteriile ramase, urmand ca, intr-o sedinta viitoare, dintele sa fie pregatit pentru sigilare. Dupa tratamentul de canal se poate monta o coroana dentara.

Figini L., Lodi G., Gorni F., Gagliani M. au demarat un studiu pe baza curiozitatii fata de existenta diferentelor de rezultate intre cele doua variante de tratament. Acestia au studiat 12 cazuri de tratamente de canal derulate intr-o singura sedinta sau in mai multe. S-au comparat durerile pe care pacientii le-au avut dupa tratament, aparitia inflamatiei si folosirea calmantelor. Au luat in vedere si complicatiile in cazul in care  infectia din dinte s-ar fi extins. In cele din urma, au verificat radiografiile facute dintelui la un an dupa tratament pentru a vedea stadiul de vindecare.

Autorii studiului au aflat ca dintii s-au vindecat la fel de bine in ambele cazuri. De asemenea, nu au existat diferente substantiale in ceea ce priveste complicatiile, in afara de un procentaj putin mai mare a inflamatiilor in cazul unei singure sedinte. S-a remarcat si ca pacientii carora li s-a facut tratamentul de canal intr-o singura sedinta luau mai multe calmante decat ceilalti.

Avand in vedere diferentele limitate, se pare ca ambele forme de tratament de canal (o sedinta sau sedinte multiple) au rezultate similare.

Sursa: http://ebd.ada.org/en/evidence/evidence-by-topic/endodontics/single-versus-multiple-visits-for-endodontic-treatment-of-permanent-teeth-a-cochrane-systematic-re?Tab=3

 

Articole similare:

 

 

 

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: