Protetica dentara actuala - generalitati si particularitati


protetica-dentaraIn termeni generali, protetica dentara este o arie specializata a stomatologiei care priveste reconstructia dentitiei unei persoane atat ca aspect cat si functie. Or, acea dentitie trebuie reparata prin protetica atunci cand acei dinti fie lipsesc, fie sunt foarte avariati. Preventia este prioritatea zero cand vorbim despre protetica dentara. Or, aici este vorba despre adaugiri holistice, adica despre o ingrijire suplimentara si complementara a structurii dentare a individului. Iar, acest tip de ingrijire face parte din conceptul de calitate ridicata a vietii.


Protetica dentara nu se refera doar la aspect, la estetica. O reconstructie oro-faciala este necesara, de asemeni. In aceasta directie, protetica dentara implica: fonatia sau sunetele pe care le scoatem in vorbire, masticatia sau capacitatea noastra de a mastica alimentele, precum si protejarea maxilo-faciala de efectele bruxismului sau de ticul unor indivizi de a scrasni din dinti in timpul vorbirii si nu numai. Se vehiculeaza si ideea transmisibilitatii afectiunii - aici denumite "bruxism" -, inclusiv pe cale genetica. Astfel, protetica dentara joaca un rol multiplu, complementar si transdisciplinar in viata pacientului.


Cand se apeleaza la protetica dentara ...

Protetica dentara este intreprinsa doar in conditiile in care:

 • unii sau toti dintii sunt inghesuiti - ca alternativa a ortodontiei;
 • gura prezinta o lipsa de dinti;
 • unii sau toti dintii au spatii - ca alternativa a ortodontiei;
 • unul sau unii dinti sunt ciobiti;
 • unii sau toti dintii sunt decolorati;
 • toti dintii sunt adusi inainte / protrunzati;
 • toti dintii sunt adusi inapoi / retruzati;
 • gingiile sunt mai pronuntate / zambet "gingival";
 • dintii sunt fie prea mari, fie prea mici.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Protetica dentara - cateva notiuni tehnice ...

Protetica dentara si estetica aferenta nu ar fi posibile fara ajutorul laboratoarelor de tehnica dentara. Aceste laboratoare ofera tehnologii moderne si echipament specializat pentru proiectarea lucrarilor aplicate peste implanturile dentare si nu numai. De asemeni, ele pot lucra si asupra structurii din zirconiu ceramic, realizata cu asistenta computerizata: CAD/CAM.
Inlay-urile, onlay-urile si coroanele sunt, si ele, realizate din ceramica, prezentand o estetica aparte in protetica dentara generala.


De ce si cosmetica dentara? ...

Cosmetica dentara este o alta denumire pentru protetica dentara, atunci cand lucrarile au un pronuntat caracter estetic. De exemplu, fatetele dentare sau coroanele aplicate pe dintii frontali. Or, cosmetica dentara implica tratamente precum:

 • albirea chimica a dintilor;
 • utilizarea implanturilor dentare pentru conservarea dintilor existenti;
 • restaurarea cu coroane si punti dentare;
 • inlay-uri si onlay-uri;
 • tratarea gingiilor;
 • ortodontie;
 • fatete dentare;
 • incrustatii cu pietre semipretioase.


Materiale speciale folosite pentru protetica dentara ...

Despre protetica dentara, din punctul de vedere al materialelor cu care se lucreaza astazi, ar trebui mentionat ca acestea beneficiaza de tehnologia ceramicii, respectiv de cea a portelanului de calitate, fara oxizi. Iar, prin conferirea unei culori calde, aurii, precum si printr-o dispersie egala a luminii, ca rezultat direct, materialul capata o "vitalitate" generala a sa, o naturalete. Un asemenea material "cald" pentru protetica dentara il reprezinta unul de tip "metal – compozit". Or, el reprezinta aici unicul motiv pentru care calitatea sa estetica este perfect acordata cu concepte precum: putere, versatilitate, rezistenta la tartru si infectie bacteriala in sulcus cu pana la 71%.

Din punct de vedere structural, aurul din acest tip de portelan este sustinut de catre niste legaturi stabile intre particulele de platina si cele de paladiu. Cercetarile universitare in domeniu au desemnat acest produs drept un material foarte stabil si rezistent, inca din 1995.


Alte asemenea produse ceramice din protetica dentara, ca domeniu, sunt cele care prezinta rapoarte echilibrate de materiale – compozit, respectiv de aur la 51% si paladiu la 39% sau asa-numita ceramica "nobila alba", precum si aur la 63% sau ceramica "nobila aurie". Din aceste doua tipuri de ceramica, se pot realiza punti si coroane dentare de calitate superioara. In ceea ce priveste protezele ca atare, acestea pot fi realizate din portelan cu zirconia.


Avantajele inlay-urilor si onlay-urilor ...

Atat pentru protetica dentara, cat si pentru estetica dentara, conteaza durabilitatea lucrarii. Or, aceasta presupune un aspect frumos si prelungit, dar mai ales stabilitate danturii d-voastra in timp. Cat despre masa lucrarii, aceasta nu poate fi redusa in nici un fel tocmai datorita "metalului – compozit" din structura coroanelor sau puntilor dentare ceramizate. Mai mult, materialul folosit ajuta gingia pe termen lung.


Tehnica actuala a proteticii dentare ...

Articulatia termomandibulara (ATM), musculatura masticatorie, dintii si aparatul dentar formeaza o singura unitate. Or, in scopul de a le alinia corespunzator - mai ales in cazul unei lucrari de protetica dentara de amploare -, atat craniul, cat si pozitia maxilarului sunt masurate in detaliu de catre proteticienii stomatologi. Iar, sarcina tehnicianului dentar este aceea de a introduce modelele trasate in articulator; o masinarie specializata care va simuleaza grafic atat maxilarul, cat si articulatia. Desigur, in cazuri speciale, ocluzia sau muscatura corecta pe care ar trebui sa o aiba pacientul, precum si pozitia corecta a bazei maxilarului sunt calculate cu asistenta computerizata, printr-un axiograf. Astfel, toate aceste elemente high-tech de protetica dentara lucreaza impreuna pentru a va putea construi o dentitie armonioasa, economisind si timp, si efort din partea tuturor partilor implicate.


Despre disfunctia ATM ...

Din punctul de vedere al disfunctiilor protetice dentare, atunci cand articulatia maxilar – mandibulara nu mai reactioneaza corect, simptomatologia termomandibulara poate fi deosebit de suparatoare, si anume sa prezentati:

 • dureri de cap asemanatoare migrenei;
 • dureri de urechi;
 • durere si presiune in spatele globilor oculari;
 • durere la cascat si/sau la masticatie;
 • blocaj al maxilarelor sau chiar deplasarea acestora;
 • sensibilitate pronuntata a muschilor maxilari;
 • modificarea brusca a ocluziei dentare sau a felului in care dintii d-voastra superiori "musca" din cei inferiori.


In astfel de cazuri, protetica dentara poate juca un rol salvator, prin fixarea unei "gutiere" ocluzale astfel incat presiunea exercitata asupra dintilor inferiori sa nu fie atat de mare. Iar, in varianta extrema, se poate apela la chirurgie oro-maxilo-faciala, desigur.


Avertizari asupra eroziunii dentare ...

Relativ recent, in cadrul Consiliului de Cercetare Medicala pentru Nutritie Umana, din Regatul Unit al Marii Britanii, s-a dovedit faptul ca fructele ne pot afecta intr-un mod grav dantura; mai grav decat ar face-o bauturile carbogazoase! Iar fructele incriminate... sunt insesi merele! Or, privind dinspre protetica dentara, merele acestea v-ar afecta smaltul si dentina cu pana la de patru ori mai mult decat o bautura precum Coca-Cola. Dar, vi le-ar afecta doar daca le-ati consuma lent, dand ocazia acidului citric sau pH-ului negativ, sa se acumuleze in cavitatea bucala, si sa va atace dintii.


Acum, tinand cont de toate aceste lucruri, cu siguranta ca nu va recomandam consumul de bauturi carbogazoase in defavoarea fructelor! Or, trebuie retinut faptul ca aceste produse sunt colorate artificial si pline de aspartam si fosfor, si ca va afecteaza sistemul digestiv. Mai mult, nivelurile d-voastra de magneziu si calciu pot avea de suferit, provocandu-va stari depresive severe, de-a lungul anilor.


De asemeni, din punctul de vedere al protejarii smaltului dintilor, va sugeram sa nici nu consumati fructe tari, respectiv intr-un ritm prea lent. Intr-un astfel de ritm, va poate creste nivelul pH-ului din gura si, implicit, riscul de aparitie a cariilor.


Pana data viitoare, pastrati-va dantura sanatoasa si nu uitati sa apelati la procedurile si tehnologiile actuale ale proteticii dentare!Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares