Laserul dentar poate ajuta la cresterea dintilor

femeie ce zambeste si laser pe fundalOamenii de stiinta au venit cu o idee excelenta: sa repare dintii … altfel. Conceptul lor - folosirea luminii laser pentru a stimula celulele stem proprii organismului – poate oferii promisiuni dincolo de domeniul dentar, pana in domeniul medicinei regenerative. Cercetatorii au folosit un laser de putere mica pentru a “convinge” celulele stem din dinte sa formeze dentina, tesurul dur similar osului care alcatuieste majoritatea dintelui. Procesul a fost demonstrat in studii pe soareci si sobolani si pe celule umane in vitro (in afara organismului, in conditii de laborator).

Nu au reusit sa regenereze un intreg dinte, in parte deoarece cresterea smaltului este mai complicata. Dar pana si cresterea dentinei poate elimina nevoia de tratament de canal, durerosul proces de inlaturare al nervului mort sau al bacteriilor din inauntrul dintelui.

Profesorul David Mooney de la Universitatea de Bioinginerie Harvard a declarat ca modalitatea lor de tratament nu introduce nimic nou in organism, iar laserul este deja folosit in medicina si stomatologie, asa ca barierele in realizarea unui studiu clinic sunt mici. El este de parere ca regenerarea dintilor, in loc de inlocuirea lor, ar fi un pas important in domeniu.

Metodele actuale de regenerare implica prelevarea celulelor stem din organism, manipularea lor in laborator, apoi reintroducerea lor inapoi in organism. Tehnica cea noua pur si simplu stimuleaza actiunea celulelor stem care sunt deja prezente la locul de interes.

Avand in vedere capacitatea celulelor stem de a se trasforma in orice tip de celula de care organismul are nevoie, cercetatorii au sperante ca aceasta metoda poate fi folosita si in alte domenii ale medicinei.

 

Articole similare:

 

 

 

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

 

Ultimele comentarii

  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat starea Dvs de sanatate generala este buna si la momentul interventiei nu sunteti sub influenta...
  • Cosmin Circu a spus Citeste mai mult
    Va trebui sa discutati cu medicul ce a facut anestezia aceasta chestiune.
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: