fbpx

Laserul dentar poate ajuta la cresterea dintilor

femeie ce zambeste si laser pe fundalOamenii de stiinta au venit cu o idee excelenta: sa repare dintii … altfel. Conceptul lor - folosirea luminii laser pentru a stimula celulele stem proprii organismului – poate oferii promisiuni dincolo de domeniul dentar, pana in domeniul medicinei regenerative. Cercetatorii au folosit un laser de putere mica pentru a “convinge” celulele stem din dinte sa formeze dentina, tesurul dur similar osului care alcatuieste majoritatea dintelui. Procesul a fost demonstrat in studii pe soareci si sobolani si pe celule umane in vitro (in afara organismului, in conditii de laborator).

Nu au reusit sa regenereze un intreg dinte, in parte deoarece cresterea smaltului este mai complicata. Dar pana si cresterea dentinei poate elimina nevoia de tratament de canal, durerosul proces de inlaturare al nervului mort sau al bacteriilor din inauntrul dintelui.

Profesorul David Mooney de la Universitatea de Bioinginerie Harvard a declarat ca modalitatea lor de tratament nu introduce nimic nou in organism, iar laserul este deja folosit in medicina si stomatologie, asa ca barierele in realizarea unui studiu clinic sunt mici. El este de parere ca regenerarea dintilor, in loc de inlocuirea lor, ar fi un pas important in domeniu.

Metodele actuale de regenerare implica prelevarea celulelor stem din organism, manipularea lor in laborator, apoi reintroducerea lor inapoi in organism. Tehnica cea noua pur si simplu stimuleaza actiunea celulelor stem care sunt deja prezente la locul de interes.

Avand in vedere capacitatea celulelor stem de a se trasforma in orice tip de celula de care organismul are nevoie, cercetatorii au sperante ca aceasta metoda poate fi folosita si in alte domenii ale medicinei.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro