fbpx

Inainte sa apelezi la inhalosedare trebuie sa citesti aceste informatii

femeie cu masca de inhalosedareInhalosedarea are ca scop relaxarea pacientului atat inainte cat si in timpul interventiei stomatologice. Pentru aceasta, se foloseste un amestec de oxigen si oxid de azot sau protoxid de azot (asa-zisul gaz ilariant): un gaz incolor si cu miros dulceag, care, pe langa compatibilitatea sa in anestezia medicala, are efect pozitiv si in tratarea depresiei, conform unui studiu recent. Inhalosedarea este o procedura sigura si eficienta de anestezie datorita faptului ca gazul sau, mai degraba, amestecul de gaze ne-toxice folosit se autoelimina din organism foarte repede. Este o modalitate excelenta de ati usura munca de convingere pe care trebuie sa o faci cu copilul tau cand trebuie sa il duci la stomatolog.

Desi dezavantajele sunt foarte putine in comparatie cu avantajele, este un lucru important care se aplica in Romania care nu e mediatizat sau stiut de multi medici stomatologi.

La ceva timp dupa aparitia in Romania a acestei modalitati de sedare multe cabinete stomatologice preluasera procedura si o mediatizau intens ca find fara riscuri. De aici au aparut 3 aspecte importante:

  • Riscuri pot exista pentru persoana care aplica procedura prin expunere de lunga durata care poate provoca probleme de sanatate si de reproducere;

  • Stomatologii nu aveau dreptul sa realizeze aceasta procedura insa nimeni nu ii oprea. In timp aceasta problema s-a reglementat prin legislatie astfel: orice cadru specializat care doreste sa practice aceasta procedura trebuie sa aiba „Atestatul de pregatire complementara in inhalosedare prin amestec inhalator cu protoxid de azot si oxigen in medicina dentara“

  • Gazul folosit este sursa cea mai importanta de subtiere a stratului de ozon.

In concluzie, inhalosedarea este utila si sigura pentru pacienti, atata timp cat sunt strict respectate indicatiile si contraindicatiile si personalul detine atestatul necesar. Aceasta prodecura nu trebuie inteleasa ca o tehnica comuna, ea are putine contraindicatii, asa ca nu trebuie sa ne ferim de ea, dar nici sa o utilizam fara a fi cu adevarat nevoie.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro