fbpx

Inainte sa apelezi la inhalosedare trebuie sa citesti aceste informatii

femeie cu masca de inhalosedareInhalosedarea are ca scop relaxarea pacientului atat inainte cat si in timpul interventiei stomatologice. Pentru aceasta, se foloseste un amestec de oxigen si oxid de azot sau protoxid de azot (asa-zisul gaz ilariant): un gaz incolor si cu miros dulceag, care, pe langa compatibilitatea sa in anestezia medicala, are efect pozitiv si in tratarea depresiei, conform unui studiu recent. Inhalosedarea este o procedura sigura si eficienta de anestezie datorita faptului ca gazul sau, mai degraba, amestecul de gaze ne-toxice folosit se autoelimina din organism foarte repede. Este o modalitate excelenta de ati usura munca de convingere pe care trebuie sa o faci cu copilul tau cand trebuie sa il duci la stomatolog.

Desi dezavantajele sunt foarte putine in comparatie cu avantajele, este un lucru important care se aplica in Romania care nu e mediatizat sau stiut de multi medici stomatologi.

La ceva timp dupa aparitia in Romania a acestei modalitati de sedare multe cabinete stomatologice preluasera procedura si o mediatizau intens ca find fara riscuri. De aici au aparut 3 aspecte importante:

  • Riscuri pot exista pentru persoana care aplica procedura prin expunere de lunga durata care poate provoca probleme de sanatate si de reproducere;

  • Stomatologii nu aveau dreptul sa realizeze aceasta procedura insa nimeni nu ii oprea. In timp aceasta problema s-a reglementat prin legislatie astfel: orice cadru specializat care doreste sa practice aceasta procedura trebuie sa aiba „Atestatul de pregatire complementara in inhalosedare prin amestec inhalator cu protoxid de azot si oxigen in medicina dentara“

  • Gazul folosit este sursa cea mai importanta de subtiere a stratului de ozon.

In concluzie, inhalosedarea este utila si sigura pentru pacienti, atata timp cat sunt strict respectate indicatiile si contraindicatiile si personalul detine atestatul necesar. Aceasta prodecura nu trebuie inteleasa ca o tehnica comuna, ea are putine contraindicatii, asa ca nu trebuie sa ne ferim de ea, dar nici sa o utilizam fara a fi cu adevarat nevoie.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares