fbpx

Ebola si stomatologia mondiala

ebolaVirusul Ebola face ravagii in Africa de Vest si de Nord, iar lumea este panicata. Totusi, atat Protocoalele sanitar-medicale in vigoare, cat si vaccinurile-antidot prototip existente pot atenua situatia chiar daca vorbim despre...Ebola si stomatologia mondiala.

ADA, CPC si OSAP contra Ebola! ...

Cand vorbim despre virusul Ebola si stomatologia mondiala, Asociatia Dentistilor Americani, sau ADA, monitorizeaza cele mai recente evenimente din cursul epidemiei de Ebola din Statele Unite, mai nou. Astfel, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, sau CPC, precum si Organizatia pentru Siguranta, Asepsis si Prevenire, sau OSAP, sunt dedicate acestei cauze globale, anti-Ebola. In acest context, legat de Ebola si stomatologia mondiala, Departamentul de Stiinte al ADA ii sfatuieste pe profesionistii stomatologi de pretutindeni sa nu isi trateze pacientii care prezinta semnele "clasice" ale infectarii cu virusul febrei hemoragice, Ebola. Or, pe langa protocoale, cand vine vorba despre Ebola si stomatologia mondiala, exista vaccinuri-antidot semidovedite ca eficiente, respectiv in faza de testare clinica. Exista o speranta reala!

Dar de ce aceasta interdictie, atunci cand vorbim despre Ebola si stomatologia mondiala, totusi? Din pricina temerii generale conform careia dentistii profesionisti - cu sau fara vechime, si cu sau fara mediu ultramodern de lucru! - nu pot lua suficiente masuri de siguranta contra virusului febrei hemoragice. Mai mult, asemenea tratamente, in ceea ce priveste Ebola si stomatologia mondiala, pot fi realizate doar in stare de carantina, de izolare supramonitorizata, din pacate.

Astfel, Departamentul de Stiinte al ADA le recomanda profesionistilor de pretutindeni, atunci cand vine vorba despre Ebola si stomatologia mondiala, sa se orienteze atat dupa un istoric medical al pacientului, cat si dupa unul itinerar. Acestea sunt cerinte obligatorii, atunci cand ne referim la Ebola si stomatologia mondiala, mai ales daca pacientul prezinta simptomele. Dar daca pacientul mai si raspunde afirmativ la o intrebare de genul: "Ati vizitat vreo tara africana in ultima luna?"! Atunci, atat acesta, cat si cabinetul dentar in care se gaseste sunt in risc de infectare cu Ebola; un alt aspect nefast cand amintim despre Ebola si stomatologia mondiala.

Pe de alta parte, chiar daca pacientii au raspuns afirmativ la respectiva intrebare, dar nu manifesta simptomele - daca sunt asimptomatici -, trebuie luate toate masurile de precautie, in special cand este vorba despre Ebola si stomatologia mondiala. Iar, printre aceste masuri, se numara si contactarea de urgenta a doctorilor de familie ai pacientilor. De asemeni, statistic vorbind, pacientii daca nu prezinta simptomele respective, desi au fost in Africa de Vest sau de Nord in ultimele luni -, CPC nu a raportat niciun risc de transmisie.

In caz de prezentare a simptomelor, ce trebuie facut, atunci cand in joc se afla Ebola si stomatologia mondiala? Simplu: trebuie contactat tot de urgenta Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Capitala sau alte asemenea unitati specializate, respectiv din restul judetelor mari ale Romaniei, in cazul nostru.

Printre simptomele "standard" ale unei contractari de Ebola, putem enumera:

  • ochii rosii si tuse iritativa;

  • febra mare – temperaturi mai mari de 38,6 grade Celsius – insotita de delir si coma;

  • migrene severe si varsaturi;

  • echimozari, dureri musculare si articulare atroce;

  • dureri stomacale severe si diaree;

  • sangerari interne si/sau externe, aparent inexplicabile.

Perioada de incubatie se intinde intre 2 si 21 de zile.

Raspandirea virusului ...

Cand trecem in revista Ebola si stomatologia mondiala, aflam ca virusul se raspandeste prin contact direct cutanat sau mucozal, sau chiar prin contaminarea cu mostre de sange sau de alte fluide corporale, precum: saliva, voma, urina, sperma si/sau fecale. Desigur, modalitatile de contaminare pot fi foarte variate. Or, vedem din datele despre Ebola si stomatologia mondiala ca sunt oferite si asemenea posibilitati nefaste, din pacate. Dar, tot din datele despre Ebola si stomatologia mondiala, aflam ca virusul a nu este aeropurtat, si nici transmisibil prin mancare. Pe de alta parte, daca pacientului suspect i se si administreaza un tratament stomatologic in necunostinta de cauza, infectarea altor pacienti este... "asigurata". Situatia se prezinta astfel tinand cont de faptul ca infectia se transmite si prin ace si/sau prin restul instrumentarului specific. Astfel, Ebola si stomatologia mondiala reprezinta un aspect foarte stringent in contextul medical contemporan.

Atat in Statele Unite, cat si in Romania, s-a instituit o colaborare stransa intre CPC si institutele noastre de profil. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii, sau OMS, din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, sau ONU, recomanda tuturor practicienilor medicali, la nivel global, sa urmeze temeinic fiecare protocol de profil. Aceste Protocoale trebuie urmate cu strictete mai ales daca pacientii au vizitat tarile vest- si nord-africane, respectiv mai ales in ultimul trimestru, desi pandemia a izbucnit in urma cu aproape 11 luni, intr-un sat din Guineea.

In acest sens, iata un extras din Principiile de Etica si Codul Conduitei Profesionale ale ADA – Opinie de Avizare 4.A.1 – "PACIENTI CU PATOGENI TRANSMISIBILI PRIN SANGE"

"Un dentist are obligatia generala de a oferi ingrijire celor aflati la nevoie. O decizie de a nu oferi tratament unui individ deoarece individul este infectat cu: virusul imunodeficientei umane, virusul hepatitei B, virusul hepatitei C sau cu alt patogen transmisibil prin sange, aceasta fiind bazata numai pe acest fapt, este neetica.

Deciziile cu privire la tipul de tratament dentar oferit sau la referintele facute ori sugerate ar trebui sa fie facute pe aceeasi baza asa cum sunt facute cu alti pacienti. Asa cum este cazul cu toti pacientii, dentistul individual ar trebui sa determine daca el sau ea are nevoie de aptitudinile, cunoasterea, echipamentul sau experienta altuia. Dentistul ar trebui sa mai determine, dupa o consultare cu medicul de familie al pacientului, daca este potrivit, respectiv daca starea de sanatate a pacientului ar putea fi compromisa semnificativ prin oferirea de tratament dentar."

Asadar, cand vine vorba despre Ebola si stomatologia mondiala, politica ADA se manifesteaza prin implementarea de precautii standard si de recomandari privind controlul infectiilor. Or, aceste precautii trebuie sa fie potrivite mediului clinic, asa cum au fost descrise si in "Ghidul pentru Controlul Infectiilor in Mediile de Ingrijire Dentara", din partea CPC, din 2003.

Mai departe, din partea misiunii anti-Ebola a ONU, in Ghana, Africa de Vest, dr. Anthony Banbury, in calitatea d-sale de sef al misiunii, ne transmite un mesaj nelinistitor:

"Daca Ebola castiga, noi, popoarele Natiunilor Unite, vom pierde enorm. Fie o stopam acum, fie ne vom confrunta cu o situatie fara precedent."

Si, tot in spiritul discutiilor despre Ebola si stomatologia mondiala, este destul de corecta afirmatia. Este corecta avand in vedere ca virusul a cauzat deja 5 mii de fatalitati pe teritoriul african! Or, cu o asemenea statistica a morbiditatii, dar si cu una foarte ridicata a contaminarilor – cate 5-10 mii de cazuri noi saptamanal, conform dr-ului Bruce Aylward, dir. gen.-adj. al OMS -, nu ne putem astepta la nimic prea bun in viitorul apropiat.

Vaccinuri-antidot experimentale ...

Din fericire, exista vaccinuri-antidot experimentale, testate chiar acum in medii clinice de stat si private din Occident. Iar, cat despre statistica dr-ului Aylward, aceasta este o previziune destul de nefasta pentru luna decembrie a.c., dar nu si in contextul despre Ebola si stomatologia mondiala. Asadar, sa speram ca nu se va adeveri, mai cu seama ca, printr-o ingrijire optima, mai mult de 40% dintre cazuri pot fi cazuri fericite; de reusita in lupta dintre Ebola si stomatologia mondiala.

Vaccinurile-antidot care se testeaza la ora actuala sunt bazate pe adenovirusuri modificate de la... cimpanzei. Iar, testele ca atare au loc chiar acum atat la Geneva, cat si la Lausanne, in Elvetia. De asemenea, testari clinice au loc si in: Statele Unite, Regatul Unit si Mali, si vor ajunge la final in decembrie a.c. Din perspectiva virusului Ebola si stomatologia mondiala se pregateste prin Protocoalele mai sus-mentionate.

"Daca sunt demonstrate ca sigure si eficiente, oricare dintre vaccinuri-antidot poate fi replicat pentru productie in timpul primului trimestru al anului urmator, cu milioane de doze fiind produse si gata pentru distribuire in tarile de risc major.", a afirmat si dr. Marie-Paule Kieny, asist.-dir. gen. pentru Sisteme de Sanatate si Inovatie la OMS.

Vaccinul-antidot chAD3-ZEBOV din Elvetia a fost dezvoltat de catre Institutul National de Alergie si Boli Infectioase, sau INABI, si "GlaxoSmithKline" sau GSK. Testarile au loc atat in cadrul Spitalului Universitar din Lausanne, cat si in cel al Spitalului Universitar din Geneva, respectiv pentru cel de-al doilea vaccin-antidot – rVSV-ZEBOV.

Un alt vaccin-antidot, de sorginte si testare clinica privata de aceasta data, este ZMapp, dezvoltat de catre "Mapp Biopharmaceutical" Inc.; acesta se afla inca in faza experimentala. In plus, INS-ul din Statele Unite, impreuna cu CPC, dar si cu OMS, la nivel mondial, au contribuit modest la realizarea legaturii dintre compania producatoare si o ONG regionala, "Samaritan's Purse"/"Desaga Samariteanului".

Aceasta organizatie, la randul ei, se ocupa cu: procurarea, transportarea si administrarea vaccinului-antidot mai ales in Liberia, unde este si sediul misiunii organizatiei. Or, cel putin doi pacienti americani, care abia au sosit din aceasta tara, au beneficiat de acest vaccin-antidot experiment si au si invins!

Tarile afectate ...

Tarile vest-, est- si nord-africane afectate de Ebola sunt: Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria si Senegal – in Vest si Est - si, nu in ultimul rand, Rep. Democrata Congo / provincia ecuatoriala, respectiv in Nord. Astfel, Ebola si stomatologia mondiala vor mai tine capul de afis in epidemiologie, cel putin ceva vreme de acum incolo.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares