Dinti din celulele stem ale soarecilor

reprezentare grafica cod genetic celule stemOamenii de stiinta din Japonia au creat dinti folosind celulele stem prelevate de la soareci si le-au transplantat cu succes la aceste rozatoare. Ei spera ca acesta este un pas ce va face sa inainteze cercetarea in domeniul celulelor stem. „Dintii erau in totalitate functionali si nu prezentau probleme la muscat sau mancat dupa trasplant” a declarat Masamitsu Oshima, profesor asistent la Insitutul de Cercetari pentru Stiinta si Tehnologie de la Universitatea de Stiinte dinTokyo.

Ce inseamna asta pentru oameni?

Cercetatorii spera ca acesta este un pas spre dezvoltarea de noi organe din celulele pacientului. „In prezent, cercetatorii la nivel international nu au metoda de a cultiva organe tridimensionale in vitro (in exteriorul corpului). „ spune profesorul Takashi Tsuji care a condus cercetarea.

Cum se ajunge de la celulele stem la un dinte intreg?

Echipa profesorului Tsuji a izolat celule stem din molarii soarecilor si le-a crescut in laborator. Pentru a controla lungimea si forma dintelui, celulele au fost puse intr-un mulaj. Astfel, dinti intregi au putut fi crescuti din celulele ce au fost luate din molarii soarecilor, unde mai apoi s-au dezvoltat in smalt, dentina si alte parti componente ale dintelui. Asadar, studiile evolueaza in directii promitatoare, astfel, poate in viitorul apropiat ne vom putea bucura de dinti adevarati realizati din celulele noastre, in loc de proteze sau implanturi.

Sursa: (Reuters Health, July 2011); http://www.health24.com/Medical/Genetics/News/Teeth-from-mouse-stem-cells-20120721

Articole similare: 

Articolul a fost util? Am aprecia daca l-ai promova in retelele de socializare. De asemenea asteptam comentariile tale!

Ne gasesti pe:

urmareste netdent pe twitterurmareste netdent pe googleurmareste netdent pe facebook

Ultimele comentarii

  • Dr Cosmin-Marian Cir... said More
    Buna seara. Cantitatea maxima de anestezic administrat depinde de tipul anestezicului folosit. In ansamblu volumul folosit in cazul dvs este destul de...
  • andreea nagy said More
    Buna seara! Imi poate spune cineva,cate anestezii se pot face intr-o zi? Si daca este normal sa se faca 8 anestezii dentare (sau 8 intepaturi) intr-o...
Creeaza cont sau acceseaza situl folosind una dintre retelele de socializare de mai jos

Te rugam sa te autentifici folosind una dintre retelele de socializare: