fbpx

Dinti din celulele stem ale soarecilor

reprezentare grafica cod genetic celule stemOamenii de stiinta din Japonia au creat dinti folosind celulele stem prelevate de la soareci si le-au transplantat cu succes la aceste rozatoare. Ei spera ca acesta este un pas ce va face sa inainteze cercetarea in domeniul celulelor stem. „Dintii erau in totalitate functionali si nu prezentau probleme la muscat sau mancat dupa trasplant” a declarat Masamitsu Oshima, profesor asistent la Insitutul de Cercetari pentru Stiinta si Tehnologie de la Universitatea de Stiinte dinTokyo.

Ce inseamna asta pentru oameni? ...

Cercetatorii spera ca acesta este un pas spre dezvoltarea de noi organe din celulele pacientului. „In prezent, cercetatorii la nivel international nu au metoda de a cultiva organe tridimensionale in vitro (in exteriorul corpului). „ spune profesorul Takashi Tsuji care a condus cercetarea.

Cum se ajunge de la celulele stem la un dinte intreg? ...

Echipa profesorului Tsuji a izolat celule stem din molarii soarecilor si le-a crescut in laborator. Pentru a controla lungimea si forma dintelui, celulele au fost puse intr-un mulaj. Astfel, dinti intregi au putut fi crescuti din celulele ce au fost luate din molarii soarecilor, unde mai apoi s-au dezvoltat in smalt, dentina si alte parti componente ale dintelui. Asadar, studiile evolueaza in directii promitatoare, astfel, poate in viitorul apropiat ne vom putea bucura de dinti adevarati realizati din celulele noastre, in loc de proteze sau implanturi.

Sursa: (Reuters Health, July 2011); http://www.health24.com/Medical/Genetics/News/Teeth-from-mouse-stem-cells-20120721

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares