fbpx

Dinti din celulele stem ale soarecilor

reprezentare grafica cod genetic celule stemOamenii de stiinta din Japonia au creat dinti folosind celulele stem prelevate de la soareci si le-au transplantat cu succes la aceste rozatoare. Ei spera ca acesta este un pas ce va face sa inainteze cercetarea in domeniul celulelor stem. „Dintii erau in totalitate functionali si nu prezentau probleme la muscat sau mancat dupa trasplant” a declarat Masamitsu Oshima, profesor asistent la Insitutul de Cercetari pentru Stiinta si Tehnologie de la Universitatea de Stiinte dinTokyo.

Ce inseamna asta pentru oameni? ...

Cercetatorii spera ca acesta este un pas spre dezvoltarea de noi organe din celulele pacientului. „In prezent, cercetatorii la nivel international nu au metoda de a cultiva organe tridimensionale in vitro (in exteriorul corpului). „ spune profesorul Takashi Tsuji care a condus cercetarea.

Cum se ajunge de la celulele stem la un dinte intreg? ...

Echipa profesorului Tsuji a izolat celule stem din molarii soarecilor si le-a crescut in laborator. Pentru a controla lungimea si forma dintelui, celulele au fost puse intr-un mulaj. Astfel, dinti intregi au putut fi crescuti din celulele ce au fost luate din molarii soarecilor, unde mai apoi s-au dezvoltat in smalt, dentina si alte parti componente ale dintelui. Asadar, studiile evolueaza in directii promitatoare, astfel, poate in viitorul apropiat ne vom putea bucura de dinti adevarati realizati din celulele noastre, in loc de proteze sau implanturi.

Sursa: (Reuters Health, July 2011); http://www.health24.com/Medical/Genetics/News/Teeth-from-mouse-stem-cells-20120721

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro