fbpx

Universitatea "Vasile Goldis" din Arad

In cadrul acestei universitati aradene, cu rezonanta istorica, procesul de invatamant medical national si international au fost compatibilizate conform standardelor Uniunii Europene in Medicina dentara, prin sistemul ECTS. Astfel, calificari si diplome in discipline precum: Protetica dentara, Reabilitarea orala, Odontoterapia, Endodontia s.a.m.d., au putut fi recunoscute international. Or, din punctul de vedere al inovatiei disciplinare, putem aminti de cateva astfel de discipline noi, si anume de: Medicina dentara preventiva si comunitara, Medicina de urgenta, Urgente prespitalicesti, Terapia durerii.

Din punctul de vedere al bazei tehnico-materiale, aceasta este, in esenta, in concordanta cu standardele ARACIS, respectiv prin crearea de laboratoare noi. Si in cazul "Vasile Goldis", specializarile Tehnica dentara si Medicina dentara isi au disciplinarile reoartizate pe ani de studiu, respectiv:

 1. Anatomie, Biologie celulara si moleculara, Biostatistica, Biofizica si Fizica medicala, Histologie-citologie, Biochimia cavitatii orale, Morfologia si semiologia sistemului stomagnat, Metodologia cercetarii stiintifice medicale, Practica de specialitate, Psihologie generala si medicala.
 2. Alergologie, Anatomia clinica si topografica, Anatomie – Embriologie, Anatomie patologica / Morfopatologie, Bioetica medicala, Diagnostic oro-dentar si Ergonomie, Farmacologie, Genetica, Materiale dentare, Medicina dentara preventiva si comunitara, Microbiologie. Virusologie. Parazitologie, Fiziologia sistemului oro-facial, Patologie generala / Fiziopatologie, Preventie oro-dentara, Practica de specialitate, Stiinte comportamentale, pentru anul II;
 3. Anestezia si sedarea in medicina dentara, Chirurgie si anesteziologie generala, Imunologie, Medicina interna, Medicina de urgenta. Urgente prespitalicesti, Semiologie medicala si a cavitatii bucale, Ocluzologie, Odonto-terapie conservativa, Preventie oro-dentara, Protetica dentara fixa, Practica de specialitate, Sociologie medico-dentara, Tehnica proteticii dentare, Terapia durerii, pentru anul III;
 1. Biochimie clinica, Chirurgie dento-alveolara, Endodontie, Istoria medicinii dentare, Odontoterapie conservativa, ORL, Pedodontie, Protetica dentara fixa, Radiologie odontologica, pentru anul IV;
 2. Chirurgie oro-maxilo-faciala / OMF, Endodontie, Estetica dento-faciala, Ortodontie, Parodontologie, Pedodontie, Protetica dentara mobila, pentru anul V;
 3. ATI si urgente in medicina dentara, Chirurgie OMF, Implantologie dentara si puntea pe implanturi, Ortodontie, Patologie Orala, Parodontologie, Protetica dentara mobila, Reabilitare orala si Sanatate orala, respectiv pentru anul VI.

Printre obiectivele principale, din punctul de vedere al competentelor, pe care studentii "Vasile Goldis" sunt vizati spre a si le insusi, din nou, putem enumera:

 1. diagnosticarea si terapia interceptiva a anomaliilor aparatului dento-maxilar,
 2. gestionarea bazelor teoretice si legislative ale sistemelor de sanatate operational-manageriala in cabinetul de medicina dentara,
 3. identificarea particularitatilor diagnostic – evolutive si examinarea pacientului cu afectiuni chirurgicale oro-maxilo-faciale,
 4. restaurarea protetica a arcadelor dentare,
 5. stabilirea corecta a diagnosticului dentar, precum si
 6. terapia conservativa a structurilor odonto-parodontale si identificarea starii de boala.

In egala masura, dintre competentele transversale vizate spre a fi insusite de catre studentii acestei universitati, amintim de:

 1. identificarea obiectivelor de realizat si a resurselor disponibile, a metodelor, a etapelor, a timpilor de lucru, a termenelor si riscurilor aferente;
 2. identificarea rolurilor si responsabilitatilor pluridisciplinare, precum si aplicarea de tehnici de relationare si munca eficienta atat in echipa, cat si in relatia cu pacientul, dar si…
 3. utilizarea eficienta a surselor informationale si de comunicare, respectiv de formare profesionala asistata de mediul informatic atat in limba materna, cat si intr-una de larga circulatie.

Incepand cu anul universitar 2005-2006, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad devine Institutie Organizatoare de Studii Doctorale, respectiv prin Ordinul 4811/2005 al Ministerului Educatiei si Cercetarii. Astfel, aceasta universitate aradeana devine si prima din tara care primeste acest titlu, cu atat mai mult cu cat institutia are caracter privat. Toate programele doctorale ale "Vasile Goldis" se desfasoara conform normativelor sistemului ECTS.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares