Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes"


Tot in nord-vestul tarii, aceasta universitate cuprinde, si ea, o facultate de Medicina Dentara Preventiva, Comunitara si de Sanatate Orala, infiintata in 1995 sub denumirea de: Preventie Stomatologica, la initiativa si sub indrumarea d-nei prof.-dr. Angela Podariu; a fost cea de-a doua disciplina de preventie stomatologica din tara.


Trecand la Tehnica Dentara, insa, Facultatea de Medicina Dentara a fost infiintata cu doi ani mai inainte, respectiv odata cu Colegiul de Tehnica Dentara, care a devenit: "Specializarea: Asistenta Dentara". Astfel, Reabilitare Orala, ca disciplina a Colegiului de Tehnica Dentara, a fost introdusa in 1995, sub conducerea d-lui prof.-dr. Matekovits, respectiv intre 1994 si 2011.

Iar, din 2002 si pana in prezent, Rectoratul este ocupat de catre d-na prof.-dr. Lavinia Ardelean. Facultatea de Medicina din Timisoara, prin disciplina de Ocluzologie, infiintata in 2005, a devenit una dintre exponentele avantgardismului stomatologic universitar romanesc. Or, Ocluzologia reprezinta un veritabil nod gordian al medicinei dentare. De ce? Fiindca acele contacte ocluzale pot influenta intr-un fel sau altul functiunea componentelor sistemului stomatognat uman, respectiv: parodontiul, muschii masticatori, articulatiile temporomandibulare s.a.m.d. Din 2009, Propedeutica si Materialele Dentare, ca disciplina unitara, a inclus si primul sistem national de tip "OCT – Time Domain", dedicat aplicatiilor din Medicina Dentara, iar, din 2011, exista si un sistem national spectral dedicat aplicatiilor clinice. De asemeni, tehnologiile precum: "MicroCT", "Synchroton", si microscopia electronica de transmisie, sau TEM, sunt folosite atat in cadrul: Universitatii din Buffalo / University at Buffalo, Universitatii Politehnice din Marche / Universita Politecnica della Marche, Universitatii de Medicina din Novi Sad, respectiv si la Eidgenossische Technische Hochschule din Zurich. Si, tot in cadrul "Victor Babes", Colegiul Universitar Medical cu Specializarea: Tehnica Dentara, a fost infiintat in 1993. Astfel, Tehnologia Protezelor Totale si Partiale, precum si Propedeutica si Materiale Dentare au devenit discipline majore ale universitatii. Cat priveste disciplinele Reabilitare Orala si Tehnologia Materialelor si a Utilajelor in Medicina Dentara, universitatea a fost dotata cu: linie de turnare, cofraje, aparatura de sudura, sistem CAD-CAM avansat, incinte de termo-baro- si fotopolimerizare, gutiere, precum si cu table de perete inteligente.


Obiectivele generale urmarite pentru a fi insusite ca aptitudini, la finalizarea cursurilor acestei discipline, sunt urmatoarele:

  1. cunoasterea principiilor si criteriilor obiective de apreciere ale frumosului in medicina dentara;
  2. recunoasterea dizarmoniilor dento-faciale,
  3. utilizarea examenelor complementare specifice esteticii dentare pentru diagnosticarea dizarmoniilor si, nu in ultimul rand,
  4. insusirea modalitatilor de remediere a dizarmoniilor dento-faciale prin tehnici minim invazive si tehnologii de varf.


Facultatea de Medicina Dentara a UMFT "Victor Babes" mai cuprinde si disciplina Estetica Dento-Faciala, care a intrat in circuitul disciplinelor, pentru aceasta facultate de stomatologie, incepand cu 2007. Or, din punctul de vedere al studierii propriu-zise a esteticii dento-faciale, in cadrul UMF "Victor Babes", aceasta poate fi studiata incepand cu anul IV, semestrul al II-lea. Dar aceasta este o regula aplicabila Facultatii de Medicina Dentara. Pentru studentii de la Tehnica Denara, insa, disciplina se poate studia odata cu anul al III-lea.

Acum, daca este sa discutam despre discipline nou introduse, cea de Diagnostic Oro-Dentar si Ergonomie nu face exceptie in aceasta facultate de stomatologie. Dimpotriva, este o disciplina cu doi ani mai tanara decat precedenta, introdusa respectiv intre 2004 si 2005, si pune bazele examinarii pacientului si invatarii modului corect de manipulare a aparaturii din cabinet. Iar, la final, cursantul va putea sa-si contureze o idee unitara privind semnificatia unui anume diagnostic si pasii necesari elaborarii acestuia. De asemeni, cursurile pun accentul pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare doctor – pacient. Cursurile sunt permanent reactualizate, iar studentii finalisti vor invata sa si lucreze intr-un mod ergonomic, eficient si, nu in ultimul rand, sanatos.


Si in acest caz, disciplina este predata diferentiat, in ani de studiu diferiti. In cadrul Facultatii de Medicina Dentara, Diagnostic Oro-Dentar si Ergonomie este predata incepand cu anul al II-lea. Iar, Colegiul de Asistenta Dentara are un singur semestru de Ergonomie.


Parodontologia, ca disciplina a UMFT "Victor Babes", a luat fiinta in toamna lui 2004, respectiv din catedra Odontologie-Parodontologie a prof.-dr. Doina Onisei. Iar, ca adresabilitate, doar studentii de anul VI ai Colegiului Facultatii de Medicina Dentara sunt eligibili pentru a urma cursurile de Parodontologie. Durata cursurilor este de 3 ani si are cate 7 rezidenti pe serie.

Disciplina de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala este, la randul ei, o disciplina foarte infloritoare in tara noastra, respectiv in cadrul UMFT "Victor Babes". Si, dupa 1990, colaborarile acestui departament disciplinar s-au extins si completat cu varii clinici universitare din Europa si India, precum: Zurich, Munchen, Frankfurt, Toulouse, Amien si Hyderabad.


O alta disciplina a UMFT "Victor Babes", insa, este cea de Pedodontie-Ortodontie, respectiv ca pe una unitara si conceputa in perioada 1963-1964, cand a fost girata de catre prof.-dr. I. Gall. Iar, coordonatorul / responsabilul stiintific al disciplinei este, in prezent, dr. Alexandru Ogodescu.


Odontoterapia Conservativa si Restauratoare, ca disciplina, este o extensie perfect complementara Facultatii de Medicina Dentara, mai ales pe parcursul anului al III-lea de studiu. Or, conform curriculei, cursurile se impart semestrial sub titulaturile: "Tehnologia prepararii si restaurarii conservative a leziunilor tesuturilor dure dentare" si "Patologia clinica a cariei dentare si indicatiile clinico-terapeutice". In acest sens, Directia de Educatie si Cultura a Uniunii Europene defineste astfel domeniul Patologiei orale:

"Acea specialitate a stomatologiei care se ocupa de sanatatea si calitatea vietii pacientilor cu afectiuni acute, cornice sau recidivante legate de afectiunile medicale ale cavitatii orale şi regiunii faciale. Este o specialitate clinica si academica care se dedica investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si cercetarii in domeniul afectiunilor medicale ale gurii precum si manifestarilor orale si maxilofaciale ale afectiunilor generale. Aceasta include afectiuni dermatologice, gastro-intestinale, reumatologice si hematologice precum si afectiuni autoimune sau legate de imunodeficiente, afectiunile neurolofice si psihice."


Patologia Orala, ca disciplina a Facultatii de Medicina dentara, din cadrul UMFT "Victor Babes", a fost infiintata in 1999, si are ca principale obiective: cunoasterea organizarii anatomice si histofiziologice a structurii orale - mai ales cea a mucoasei orale -, precum si deprinderea de notiuni legate de mediul si microbismul oral. De asemeni, un obiectiv il reprezinta si potentialul de malignizare a mucoasei orale, respectiv in caz de sistem imunodeficitar, cum este in cazul HIV/SIDA.


In continuare, o alta disciplina importanta a Facultatii de Medicina Dentara este: Radiologie si Imagistica dento-maxilara. Iar, cursurile se tin intr-un mediu tehnologizat de varf, astfel incat abilitatile studentilor in aceasta sa fie cat mai temeinice. De exemplu, pentru o evidentiere sustinuta a teoriei profesorilor acestei discipline, din aceasta facultate, se vor utiliza aparate de radiografiere retroalveolara si dentar-panoramice; productia este germana. Cursurile vor fi sub forma de prezentari PowerPoint. Mai mult, explorarile dento-maxilare pot fi exteriorizate, si ele, celulozic, digital sau chiar... trimise prin E-mail! Dar, si cursantii Colegiului de Asistenta Dentara sunt vizati de toate aceste atuuri tehnologice si informatice ale facultatii. Astfel, studentii de anul III ai Facultatii de Medicina Dentara vor avea parte de multe cursuri si lucrari practice de Radiologie dento-maxilara, de Anatomie Radio, sau imagistica extremitatii cefalice, precum si de Radiologie si Imagistica medicala generala. Pe cand, cei de anul IV, "doar" de Radiologie si imagistica dento-maxilara. Profesorii de Radiologie si Imagistica dento-maxilara sunt membri ai unor colective de cercetare medicale variate, precum: anatomice generale, neurologice, neurochirurgicale, toraco-chirurgicale, oncologice, hematologice, oral reabilitante, OMF chirurgicale etc. Si, din perspectiva istorica, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala a fost, in perioada 1996-1998, dr. Emil Urtila, iar in 2009, s-a organizat cursul international al Asociatiei Europene pentru Chirurgie Cranio-Maxilo-Faciala, pentru ca anul acesta sa se poata desfasura al XI-lea Congres National de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala. Ambele evenimente au fost si sunt localizate in Timisoara, respectiv cu sprijinul UMFT "Victor Babes". Actualmente, Facultatea de Medicina Dentara dispune de: sapte cabinete, un laborator de tehnica dentara, o sala de computere, o biblioteca si un spatiu propriu de sterilizare.


Tot in cadrul acestei unitati timisorene de invatamant superior, se gaseste si Facultatea de Stomatologie, insa. Iar, ca disciplina unitara, se remarca Odontoterapia si Endodontia, infiintata in 1963. Astfel, disciplina in cauza este adresata atat studentilor din anii III, IV si V ai Facultatii de Medicina Dentara, cat si celor de an III ai Colegiului de Asistenta Dentara. Pentru performanta, logistic, exista 5 sali de stagiu cu 23 de unitati dentare de lucru plus un microscop operator. Incepand cu 2009, media de rezidenti specializati in aceasta disciplina este de 7 anual.


Acum, de cealalta parte, Endodontia este tot o disciplina semestriala, dar divizata in functie de anul de studiu. Astfel, pentru studentii din anul IV, disciplina este predata in semestrul I – "Diagnosticul si tratamentul afectiunilor inflamatorii ale pulpei dintelui", iar pentru cei de anul V, in semestrul II – "Necroza pulpara si complicatiile acesteia". In prezent, aceasta facultate opereaza cu aparaturi, tehnologii si tehnici de varf in salile de curs, precum si in laboratoare, aliajele de nichel-titan, irigarea cu solutii concentrate de hipoclorit de sodiu si obturarea spatiului endodontic prin condensarea laterale fiind doar cateva dintre acestea. Mai mult, Endodontia Facultatii de Medicina Dentara, ca disciplina, colaboreaza cu o pleiada de cadre universitare de varf din Germania si Ungaria, impreuna cu care se realizeaza nu numai cursurile adaptate noilor cerinte din bransa, ci si workshop-uri. Alte discipline ale acestei facultati sunt: Protetica dentara si Reabilitarea protetica si implante / Implantologie dentara.

In incheiere, ca realizari notabile ale corpului didactic al "Victor Babes", am putea enumera: 80 de conferinte si lucrari stiintifice, 60 de articole si proceduri ISI, 34 de articole in reviste nationale de nisa, 18 monografii, 7 articole "BDI".



0
Shares
0
Shares