Turismul dentar - intre supraspecializare si cooperare


turism-dentarTurismul dentar, cunoscut sub denumirea si de "vacanta dentara", reprezinta un sub-set al macro-setului turistic, cunoscut si ca turism medical.


Factorii generatori ...

Turismul dentar, aceasta ramura a industriei medicale implica pacientii care doresc sa beneficieze de tratament stomatologic in afara propriilor sisteme de sanatate publica. Si, deseori, acestea se transforma in mini-vacante. Iar motivatia centrala a unui turist dentar o reprezinta finantele, in primul rand; preturile trebuie sa fie cat mai convenabile. Totusi, nu exista numai acest motiv, ci si evaluarea diferentei dintre finantarea anuala a sistemului de sanatate publica, si accesul general al populatiei la acest sistem.


Acum, turismul dentar creste la nivel global si exponential, respectiv pe masura ce lumea devine din ce in ce mai interdependenta si competitiva. Astfel, tehnica, materialele si tehnologia, nu in ultimul rand, propagandu-se atat de rapid, permit ofertatorilor de servicii stomatologice sa se dezvolte constant. Aceasta este o caracteristica a tarilor in curs de dezvoltare; tarile asemenea si cu granitele comune, reprezinta o alta trasatura a acestui tip de industrie. Mai exact, a calatori dintr-o tara cu venit ridicat pe cap de locuitor, intr-alta, cu venit redus, de tip low-cost, nu inseamna ca veti si beneficia de o asistenta stomatologica de calitate foarte buna sau doar optima, cel mult.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Mare parte din turismul dentar, ca parte a turismului medical general, se centreaza pe intrebarea daca diferentele de pret implica si una de calitate. Or, o alta problema ar reprezenta-o daca nu cumva lucrarile dentare de anvergura pot fi efectuate si in strainatate, respectiv intr-un timp relativ scurt. Si, in final, cea de-a treia problema ar fi lipsa comitetelor de inspectie pentru industria stomatologica.


Tinand cont si de factorul distantei, turistul dentar se va indrepta intotdeauna catre o tara foarte apropiata de granitele sale pentru o procedura complexa, sperand la un pret optim in cealalta parte. Si, de regula, pacientul va face maximum doua calatorii in interes medical, respectiv in tara vecina. Prima oara, se vor fi pus bazele coroanei dentare provizorii, daca este vorba despre un implant. A doua oara, la 4-6 luni distanta, se va fi verificat daca implantul s-a stabilizat in alveola dentara.


Implanturile provizorii NU sunt recomandate in turismul dentar!


Studii si atestari intre granitele UE ...

In tarile dintre granitele Uniunii Europene, medicii stomatologi necesita o atestare pentru a se atinge standardul universal acceptat in practica aceasta, si pentru a conferi o plus-valoare in turismul dentar unional Or, datorita acestei politici, un medic stomatolog calificat, respectiv intr-unul dintre statele–membre, poate aplica pentru aceeasi pozitie in oricare alt stat–membru al U.E. Si, daca se intampla ca acel medic stomatolog sa-si deschida un cabinet dentar de succes in respectiva tara, puteti fi siguri de calitatea serviciilor oferite in turismul dentar.


Astfel, nu numai faptul ca studentii isi pot definitiva studiile de stomatologie la oricare dintre universitatile acreditate si regionale / unionale, dar si mobilitatea pacientilor, respectiv prin programul Europa pentru pacienti, sau e4p, lansat in februarie 2004. Turistii dentari calatoresc ca sa beneficieze de preturile joase.


Or, motivele pentru aceste preturi pot fi multiple, si anume:

  • dentistii dinafara "lumii dezvoltate" sunt capabili sa profite de costuri fixe si mult mai reduse,

  • asistenta de specialitate este una mai ieftina,

  • guvernele regionale nu prea intervin in regularizarea preturilor,

  • tarifele si costurile educationale mai reduse, dar si costuri de asigurare reduse.


Mobilitatea breslei medicilor dentisti este sporita cu mult, respectiv inauntrul granitelor U.E.


Directive si Programe ...

Printre Programele studentesti si Directivele politico-economice unionale, respectiv pe segmentul stomatologic, birocratia excesiva este eliminata treptat, iar dentistii se pot concentra pe... stomatologie. De asemeni, turistii dentari pot face reclamatii mai lesne acelor doctori care nu au respectat procedurile si au provocat vatamari pacientilor. Si, astfel, turismul dentar prezinta o posibilitate reala de a inflori.


Cat priveste Directivele unionale ale Zonei Economice Europene , sau ZEE, trebuie spus ca acestea fac posibil turismul dentar si contribuie substantial dezvoltarea acestuia. Si Asociatia pentru Educatie Dentara in Europa, sau ADEE, a depus eforturi considerabile de standardizare in domeniu, adica pentru o optimizare privind turismul dentar unional viitor. Mai exact, Asigurarea Calitatii si a Benchmark-ului, din partea ADEE, acopera introducerea standardizarii procedurilor de acreditare si a programelor de studiu pentru universitatile unionale de stomatologie. Inca o bila alba intru asigurarea calitatii privind turismul dentar zonal! Pe de alta parte, referitor la comitetele stomatologice, acestea se doresc a fi infiintate dupa modelul prin care exista cele pentru medicalul general, de exemplu. Iar aceste organisme, la randu-le, au fost formate conform Normelor Comisiei Internationale Reunite pentru Medical.


Problematica preturilor ...

Trecand la problematica preturilor unor astfel de interventii si lucrari, data fiind natura internationala a numeroase produse si marci, acum este posibila o comparatie valida intre acestea. Prin urmare, turismul dentar poate fi intarit si prin acest aspect... natural al respectivelor obiecte de interes: produsele si marcile stomatologice. De exemplu, o fatetare in Suedia poate costa tot atat si in Australia, care nu este stat-membru, dar cu mult mai putin in India. In mod clar, o interventie stomatologica de anvergura, realizata in tarile dezvoltate ale U.E., poate fi cu mult mai scumpa decat daca ar fi realizata acasa, tara de bastina nefiind membra.


Implanturile dentare sunt cele mai cautate de catre acesti pacienti in turismul dentar, garantia fiindu-le oferita pe 10 ani. Pe locul imediat urmator, coroanele de zirconia sunt cele mai cautate. Totusi, atat Bulgaria, cat si Polonia, si Ungaria ne fac concurenta si la acest capitol, iar cheia succesului ar reprezenta-o doar stabilirea aproximativa a preturilor.


Atunci cand este combinat cu perioada de vacanta, turismul dentar poate reprezenta sansa pentru primirea unui tratament de calitate si la pret redus! De fapt, acesta va creste exponential, conform ultimelor studii in domeniu, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.


Studii de caz ...

Un studiu de caz instructiv a fost emis de catre guvernele Regatului Unit si Irlandei, cele doua tari reprezentand sursele principale de turisti in turismul dentar unional. Rezultatul? S-a ajuns la concluzia ca stomatologia NU poate fi supusa conceptului de transparenta a preturilor. Dimpotriva, turismul dentar in oricare dintre tarile U.E., avand in vedere nivelul de competitie si raportul cerere – oferta, depinde de faptul ca aceste doua caracteristici sa fie optime, cel putin.


Mai mult, in 2007, in Irlanda, Autoritatea pentru Competitie ar fi criticat profesia stomatologica in baza faptului ca disciplina de ortodontie nu era suficient de bine conturata. Or, in ultimii 25 de ani, turisti occidentali au inceput sa ingroase randurile si in fata usilor cabinetelor stomatologice romanesti. Si toate acestea datorita preturilor, si calitatii lucrarilor. Astfel, cel putin 15% dintre pacientii unui cabinet stomatologic cu traditie din Capitala, vor fi turisti dentari din Occident.

Si Romania beneficiaza dupa turismul dentar international! De fapt, cabinetele romanesti cu traditie au inceput sa se lanseze si in gestionarea sederii pacientilor straini, respectiv prin birouri de relatii cu publicul. In mod obiectiv, medicul stomatolog roman, care sustine turismul dentar, este unul supraspecializat si beneficiaza de cele mai inalte tehnologii ale momentului. Calitatea serviciilor oferite pacientului occidental este egala cu aceea oferita fie in Vestul Europei, fie in S.U.A., Canada sau Australia. In plus, economisirea pe care o poate realiza pacientul-turist occidental este de pana 70%!


Si Asia! ...

Acum, cand vorbim despre turismul dentar, vorbim si despre... Asia! Vorbim deoarece continentul asiatic practica segmente de preturi si mai joase decat in Europa Centrala si de Est in cadrul acestei veritabile industrii globale. Problema ar reprezenta-o, insa, dotarea cabinetelor si pregatirea medicilor si tehnicienilor de acolo, dar nu si cooperarea inter-statala, regionala, in acest sens. La noi, in Romania, lucrurile stau exact invers in turismul dentar, si anume: cooperarea noastra cu Ungaria, Bulgaria si Polonia pe acest subiect, este practic inexistenta. Pe cand, dotarea de ultima ora si supraspecializarea cadrelor este o regula.


In aceasta cheie, dar pe plan central si est-european, saitul WallStreet.ro considera ca 25% dintre expatii – apatrizi / persoane fara patrie – occidentali vor constitui crema din turismul dentar romanesc. In paralel, The Independent considera cam acelasi lucru, si anume: in Marea Britanie si Italia, interventiile si lucrarile dentare sunt dintre cele mai scumpe, si ca turistii dentari se vor orienta tot mai mult catre centrul si estul european.Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares