fbpx

Placa bacteriana

placa-bacterianaPlaca bacteriana este un sistem microbian, bine adaptat mediului bucal, ce prezinta o bogata activitate metabolica. Din punct de vedere al compozitiei, placa bacteriana este un depozit moale ce adera de suprafetele dure dentare dar si de alte structuri din cavitatea bucala, cum ar fii: mucoasa bucala, proteze fixe sau mobilizabile. Pentru a evita formarea placii bacteriene trebuie sa intelegem din ce este alcatuita si care sunt actiunile ei asupra dintilor si gintiilor. Prin prezenta ei pe suprafetele dentare placa dentara este unul dintre factorii determinanti ai aparitiei cariilor dentare si ai bolii parodontale.

Aspecte clinice ...

In functie de zona unde se intalneste exista doua tipuri de placa bacteriana: placa bacteriana supragingivala ce se gaseste la nivelul suprafetelor dentare, mucoasa bucala, palatinala sau linguala, pe fetele proximale dar si in santuri si fosete, si placa bacteriana subgingivala care se depune in santul gingival si in pungile parodontale. Placa bacteriana poate fi evidentiata cu ajutorul revelatorilor de placa sau prin palpare cu sonda si cu ochiul liber atunci cand are o grosime suficient de mare si culoare galbuie.

Cum se formeaza placa bacteriana? ...

Principalele cauze de formare ale placii bacteriene sunt dieta, cantitatea si calitatea salivei ,varsta pacientului. Placa bacteriana se formeaza in trei etape: etapa de formare a unei pelicule care acopera dintele numita pelicula dobandita, urmata de etapa de colonizare bactriana initiala a peliculei si etapa de maturare a placii bacteriene. Faza intiala, dureaza doua ore, este reprezentata de aderarea pe suprafetele dure dentare cat si pe mucoasa bucala a unei pelicule formate din glicoproteine salivare, resturi celulare si produse de metabolism. Trecerea la urmatoarele etape se face foarte repede, prin depunerea straturilor de microorganisme, la inceput in spatiile retentive (santuri si fosete), ulterior cuprinzand toate sprafetele dentare. Odata formata placa bacteriana continua sa se populeze cu bacterii secundare, sa se maturizeze, iar dupa 30 de zile apare placa bacteriana matura.

Microorganismele placii bacteriene:
1.Coci (+):
- Streptococul mutans este prezent doar pe suprafetele dure dentare nu si pe mucoasa bucala. Nivelul streptococului variaza in functie de dieta, igiena orala, nivelul streptococului mutans de la membrii familiei.
- Streptococul salivarius etse prezent in placa bacteriana, pe mucoasa bucala, apare in cavitatea bucala la scurt timp de la nastere;
- Streptococul mitis;
- Streptococul sagitus;
- Lactobacilul (lactobacilul casei, lactobacilul salivarius).

2.Coci (-):
- Veillonella;
- Neisseria;
3.Spirochete;
4.Protozoare;

De ce trebuie indepartata placa bacteriana? ...

Daca nu este indepartata la timp placa bacteriana se transforma in tartru sau poate duce la aparitia cariilor cariei dentare sau / si parodontozei.

Metode de combatere a placii bacteriene ...

Principalul mijloc de control al placii bacteriene a placii bacterene este periajul dentar. Obiectivele sale sunt indepartarea placii, a depozitelor moi de pe suprafetele dentare si zonele gingivale adiacente. Pentru efectuarea periajului se folosesc periute cu peri naturali sau sintetici, de consistenta moale sau medie, schimbate la primele semne de deteriorare. In mod normal trebuie sa ne curatam dintii dupa fiecare masa, dar se considera ca sunt suficiente cel putin doua periaje zilnic, seara si dimineata. Dar, esential pentru a realiza o igiena corecta, este important  sa indepartam placa bacteriana si nu numerul de perieri. Ca periajul sa fie eficient trebuie respectate cateva reguli:
- metoda de periere folosita trebuie sa asigure acoperirea completa a fiecarei suprafete dentare;
- periajul se incepe dintr-o regiune molara, pe fata vestibulara a oricarei arcade spre partea opusa, revenind de unde s-a plecat dar de data aceasta pe fata linguala;
- fiecare noua plasare a periutei trebuie sa acopere jumatate din zona periata anterior;
- se incepe perierea din zonele in care de obicei nu se executa un periaj corect, succesiunea va fi schimbata zilnic, astfel ca aceiasi zona sa nu fie periata zilnic ultima.

O alta metoda de indepartare a placii bacteriene este ata dentara (eng: dental floss). Firul se prinde intre degetul mare si aratatorul  fiecarei maini, se trece peste punctul de contact al dintilor cu o miscare blanda. In cazul in care exista un contract strans firul se introduce ferm, insa presiunea nu va fi foarte mare pentru a nu leza papila interdentara. Dupa ce a depasit punctul de contact va fi deplasat de 5-6 ori in sus si in jos pe suprafata dintelui.

Un rol important in prevenirea aparitie placii bacteriene il are apa de gura. Clatirea cavitatii bucale se indica la 20-30 minute dupa periaj, timp de 1 minut. 

Pe langa aceste metode principale exista si metode suplimentare de indepartare a placii bacteriene: superfloss-ul, periutele interdentare, stimulatoarele gingivale, dusurile bucale, razusa pentru limba.

Concluzii ...

Pentru a evita aparitia cariilor si a bolilor gingivale trebuie stabilit un program de ingrijire zilnica: seara nu trebuie sa mai uiti sa te speli pe dinti, dintii tai sigur vor aprecia asta, iti vor multumi si daca folosesti ata dentara pentru ca periajul nu poate indeparta toate resturile interdentare. In cadrul programului stabilit trebuie sa respecti si programarea la medicul stomatolog pentru ca oricat de bine ti-ai ingrijii dintii va fii foarte greu sau chiar imposibil sa indepartezi toata placa bacteriana.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares