fbpx

Medicina dentara in Orientul antic

stomatologie-orientul-anticChinezii sunt recunoscuti drept primii ce au tratat imbolnavirile dentare cu un instrument sub forma de cutit ( o varianta rudimentara a bisturiului de astazi), cateterul, si prin tehnici de acupunctura ( metoda prin care se fac punctii cu un ac in diverse zone ale corpului ).

Nu exista probe ce sa arate folosirea instrumentarului mecanic in tratamentul dentar la chinezi, dar Marco Polo a afirmat ca aceasta populatie isi acoperea dintii cu fasii subtiri de aur in scopuri decorative (1280 A.D.).

Fenicienii sunt initiatorii proteticii dentare ( aproximativ 3000 iHr). Conducatorul mesopotamian Hammarabi, din Mesopotamia de Jos a realizat o economie conrolata de stat in catre au fost fixate si taxe pentru tratamentul stomatogic. Codul sau de legi cuprindea doua paragrafe cu privire la dinti

Daca o persoana scoate dintii unui egal, atunci si dintii acestuia vor fi scosi.
Daca unul scoate dintii unui sclav liber, atunci acesta va plati o treime de mina.


Extractia dintilor sanatosi era o forma de pedeapsa la aceste civilizatii timpurii.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares