Laboratorul dentar - locul in care vi se reproiecteaza zambetul


laborator-dentarDin punct de vedere legal: „«Laboratorul de tehnica dentara» este unitatea de stat sau privata in care se desfasoara activitatea de tehnica dentara de catre personal autorizat, in una dintre formele de exercitare a profesiei de tehnician dentar.”, afirma textul Regulamentul OTDR de infiintare si functionare a formelor de exercitare in mod independent a profesiei de tehnician dentar si autorizare a laboratoarelor de tehnica dentara.


Mai departe, textul legal precizeaza, referitor despre orice laborator dentar si activitatea de tehnica dentara a acestuia, urmatoarele:

„Activitatea de tehnica dentara, definita prin realizarea unor dispozitive medicale unicat, la comanda (DMUC), constituie un segment corelat cu actul medical. Aceasta activitate se desfasoara intrun cadru organizat – «laboratoarele de tehnica dentara» – in care, pe baza comenzii semnate si parafate a medicului dentist, se executa dispozitivele medicale, beneficiarul initial fiind cabinetul de medicina dentara, iar cel final este pacientul. Activitatea de tehnica dentara este de interes general; laboratoarele de tehnica dentara, indiferent de forma lor juridica, fiind prestatoare de servicii.”


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



Asadar, un laborator dentar manufactureaza sau adapteaza o varietate de produse pentru asistarea in procedura stomatologica a oricarui dentist cu licenta cf Normelor impuse de OTDR – Ordinul Tehnicienilor Dentari din Romania. Or, aceste Norme au fost incluse legilor 200/2004 si 96/2007. Iar, autorizarea oricarui laborator dentar, respectiv de catre OTDR, se face conform unei anume metodologii.


Produsele, proiectate si create doar in cadrul unui laborator dentar, pot fi: coroane, punti, proteze, inlay-uri si onlay-uri. Or, tehnicianul din acel laborator dentar urmeaza o reteta de materiale unice si/sau de amalgamuri, aceasta fiind oferita de catre dentistul licentiat. Si, din nou, cat il priveste pe tehnicianul roman dintr-un laborator dentar, care realizeaza comanda pentru lucrare, acesta isi are profesia aprobata prin RUTD - Registrul Unic al Tehnicienilor Dentari. Mai departe, Registrul cu pricina va include pentru un laborator dentar si Registrul formelor de exercitare a profesiei de tehnician dentar si al laboratoarelor de tehnica dentara. Pentru tehnicienii straini, dar membri ai Uniunii Europene, stabiliti pe teritoriul Romaniei, solicitarile OTDR sunt aceleasi pentru orice laborator dentar.


Tehnicianul unui laborator dentar, daca il detine cu forme legale, poate deveni si certificat prin OTDR, dar acesta este un pas voluntar. Or, conform regulamentelor internationale in domeniu, un laborator dentar trebuie sa obtina cel putin un echivalent de tip CDL/LDC – Laborator Dentar Certificat / Certified Dental Laboratory, dar si DAMAS/SAPAD – Schema de Audit a Producatorului de Aplicatii Dentare. Or, cel mai inalt grad de certificare il reprezinta, insa, ISO/OIS – Organizatia Internationala pentru Standardizare.


Cine mai poate detine laborator dentar? Practic, oricine care a dobandit statutul de tehnician dentar, dar nu este si PFA - persoana fizica autorizata. Astfel, se evita cazurile in care un simplu colaborator al unui laborator dentar poate sa-si aroge calitatea de tehnician dentar complet, el/ea fiind debutant/debutanta in aceasta profesie. In rest, laboratorul dentar poate lua urmatoarele forme:

  • laborator dentar propriu/privat;

  • laborator dentar asociat;

  • laborator dentar grupat.


De retinut este anume faptul ca o societate comerciala poate folosi sintagma „laborator dentar” doar daca si detine un astfel de punct tehnic.


Tehnologic ...

Din punct de vedere tehnologic, intr-un laborator dentar din zilele noastre, pacientul poate beneficia si de tehnologii precum:

  • CAD-CAM Zirconia cu RDM/MDR - Manufacturare Directa si Rapida / Rapid and Direct Manufacturing;

  • Sudura cu Laser prin Fibra optica / Fiber Laser Welding, dar si de

  • MSC/SCM Sistem de Copiere cu Microcapsule / Microcapsule System Copying.


Acum, prima dintre tehnologiile enumerate se refera la fotopolimerizarea / imprimarea 3-D pe baza de rasini respectiv a lucrarii d-voastra. Astfel, se va reduce riscul de aparitie a erorilor de genul: lipsa acuratetii, in*stabilitatea dimensionala, distorsionarea unei punti dentare. Iar, cea de-a doua tehnologie, se refera la o copiere fidela a conturului d-voastra gingival, atat de necesar pentru a putea crea o punte dentara durabila, de exemplu. Si, in final, cea de-a treia, la sudarea cat mai rapida a tuturor metalelor-compozite si aliajelor din continute in lucrarea d-voastra dentara. Mai ales in cazul coroanelor.


Laboratorul dentar si… zambetul d-voastra ...

Mai mult decat proiectarea unei punti sau coroane dentare, un laborator dentar va poate reproiecta mai ales... zambetul. Mai exact, asa-numita „zona a zambetului”, respectiv primii 6 dinti din zona superioara si frontala a danturii d-voastra. Si, desigur, acest lucru se poate realiza prin proiectarea unei punti dentare in acel laborator dentar care lucreaza in colaborare cu cabinetul la care v-ati prezentat. Iar, un amanunt – poate si cel mai relevant – ar fi acela ca orice laborator privat si certificat ISO, beneficiaza de cel putin una dintre cele trei tehnologii enumerate anterior, astfel orice lucrare fiind garantata ca superioara sau chiar... excelenta!



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares