fbpx

Istoria stomatologiei - generalitati

istorie-stomatologieAfectiunile dentare au ramas similare de-a lungul istoriei. Caria dentara , durerea datorata acesteia , boala parodontala sau pierderea prematura a dintilor au fost documentate inca din cele mai vechi timpuri. Momentul exact al aparitie artei medicinii dentare nu se cunoaste cu precizie ; totusi , exista marturii numeroase in acest sens la egipteni , etruscii din centrul Italiei , asirieni , chinezi , si nu numai.

Daca stabilim drept inceput pentru istoria cunoscuta anul 4000 iHr, atunci , relatari despre tratamentul cariei dentare se intalnesc datand inca de la acest moment. In manuscrisul egiptean "Eber`s Papyri" ce dateaza din jurul anului 3700 iHr, sunt desrise durerile dentare datorate cariei dentare sau gingiilor inflamate.

Tot acum aproape 3000 de ani , chinezii se preocupau ,de starea de sanatate a dintilor si gingiilor lor. In textele acelei perioade au fost enumerate cel putin noua afectiuni dentare precum si tratamentul acestora.

Magia a jucat un rol important in viata de zi cu zi a lumii vechi , iar oamenii acelor timpuri aveau ideii ciudate in ceea ce priveste sanatatea dentara dar si generala. Egiptenii credeau ca soarecele era sub protectia directa a Soarelui , de aceea daca cineva avea o durere dentara , corpul despicat al unui soarece cald ( si nu am gresit cand am afirmat aceasta ) era aplicat pe partea afectata.In India cuspidul unui dinte ce a apartinut lui Buddha era venerat in cadrul ritualurilor de fertilitate.

In jurul anului 249 A.D , oamenii inchinau rugaciuni pentru a se elibera de durerea dentara Sfintei Apollonia din Alexandria .In prezent Sfanta este considerata Patroana Medicinei Dentare.

Primul medic dentar recunoscut a fost in Egipt si se numea Hesi-Re. Aceasta se intampla in jurul anului 3000 iHr .El era cel mai mare dintre invatatii in stiinta medicinii dentare precum si medic generalist.

In secolul al V-lea iHr. , Herodatus , un istoric , a descris arta medicala in Egipt :
"Arta medicinii este impartita astfel: fiecare medic este curant al unei singure boli si nu mai mult; iar intreaga tara este plina de medici; unii isi dovedesc calitatile in tratarea ochilor, altii in tratarea capului, altii in tratarea dintilor , unii in tratarea afectiunilor tubului digestiv si unii chiar in tratarea unor afectiuni mai obscure. "

Prima dovada a unei interventii chirurgicale in zona bucala vine tot din Egipt : o mandibula cu doua perforatii localizate putin sub radacina primului molar indica folosirea unui drenaj pe un dinte cu abces; interventia dateaza din jurul anului 2750 iHr.

Imobilizarea in scop terapeutic a dintilor se pare ca-si are inceputurile tot in Egipt, fapt demonstrat de un specimen descoperit in Gizeh ce dateaza din jurul anului 2500 iHr ; relicva prezinta doi molari uniti(solidarizati) cu sarma groasa de aur.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro