Istoria stomatologiei - generalitati

istorie-stomatologieAfectiunile dentare au ramas similare de-a lungul istoriei. Caria dentara , durerea datorata acesteia , boala parodontala sau pierderea prematura a dintilor au fost documentate inca din cele mai vechi timpuri. Momentul exact al aparitie artei medicinii dentare nu se cunoaste cu precizie ; totusi , exista marturii numeroase in acest sens la egipteni , etruscii din centrul Italiei , asirieni , chinezi , si nu numai.

 

 

Daca stabilim drept inceput pentru istoria cunoscuta anul 4000 iHr, atunci , relatari despre tratamentul cariei dentare se intalnesc datand inca de la acest moment. In manuscrisul egiptean "Eber`s Papyri" ce dateaza din jurul anului 3700 iHr, sunt desrise durerile dentare datorate cariei dentare sau gingiilor inflamate.

Tot acum aproape 3000 de ani , chinezii se preocupau ,de starea de sanatate a dintilor si gingiilor lor. In textele acelei perioade au fost enumerate cel putin noua afectiuni dentare precum si tratamentul acestora.

 

Magia a jucat un rol important in viata de zi cu zi a lumii vechi , iar oamenii acelor timpuri aveau ideii ciudate in ceea ce priveste sanatatea dentara dar si generala. Egiptenii credeau ca soarecele era sub protectia directa a Soarelui , de aceea daca cineva avea o durere dentara , corpul despicat al unui soarece cald ( si nu am gresit cand am afirmat aceasta ) era aplicat pe partea afectata.In India cuspidul unui dinte ce a apartinut lui Buddha era venerat in cadrul ritualurilor de fertilitate.

In jurul anului 249 A.D , oamenii inchinau rugaciuni pentru a se elibera de durerea dentara Sfintei Apollonia din Alexandria .In prezent Sfanta este considerata Patroana Medicinei Dentare.

Primul medic dentar recunoscut a fost in Egipt si se numea Hesi-Re. Aceasta se intampla in jurul anului 3000 iHr .El era cel mai mare dintre invatatii in stiinta medicinii dentare precum si medic generalist.

In secolul al V-lea iHr. , Herodatus , un istoric , a descris arta medicala in Egipt :
"Arta medicinii este impartita astfel: fiecare medic este curant al unei singure boli si nu mai mult; iar intreaga tara este plina de medici; unii isi dovedesc calitatile in tratarea ochilor, altii in tratarea capului, altii in tratarea dintilor , unii in tratarea afectiunilor tubului digestiv si unii chiar in tratarea unor afectiuni mai obscure. "

Prima dovada a unei interventii chirurgicale in zona bucala vine tot din Egipt : o mandibula cu doua perforatii localizate putin sub radacina primului molar indica folosirea unui drenaj pe un dinte cu abces; interventia dateaza din jurul anului 2750 iHr.

Imobilizarea in scop terapeutic a dintilor se pare ca-si are inceputurile tot in Egipt, fapt demonstrat de un specimen descoperit in Gizeh ce dateaza din jurul anului 2500 iHr ; relicva prezinta doi molari uniti(solidarizati) cu sarma groasa de aur.

 

Articole similare:

 

 

 

© 2009 - 2018 netdent.ro