Grecia antica si stomatologia

grecia-antica-stomatologie-apollonContributia Greciei antice a fost mai ales de natura medicala. Medicul antic grec Aesculapius (1250 iHr) a dobandit o mare faima pentru priceperea si cunostintele sale medicale. In timp a fost zeificat iar tatal sau a fost considerat a fi insusi APOLLO. Aesculapius a folosit pentru intaia oara bandaje si purgative. De asemenea el sustinea curatarea dintuilor , precum si , in caz de nevoie ,extractia dintilor .

 

 

Hipocrate se crede a fi descendentul lui Aesculapius. Hipocrates a devenit faimos atat pentru pionieratul cat si scrierile medicale din domeniul medical. De la el vine si JURAMANTUL LUI HIPOCRATE. El nu credea in magie. El a subliniat rolul jucat de natura in arta vindecarii. El a adus medicina la un nivel superior. De asemenea , in unul din textele sale, denumit "Peri-Arthoron" , a dedicat 32 de pagini dentitiei. A apreciat importanta dintilor. A descris cu atentie tehnica de reducere a unei mandibule fracturate precum si procedeul de "reparare" a unei mandibule dislocate. Era familiarizat cu instrumentul numit "forceps" deoarece termenul este intalnit in una din scrierile sale.

Aristotel (384 iHr ) ce il urmeaza pe Hipocrate, a descris cu acuratete forcepsul pentru extractie, iar in cartea sa "De Partibus Animal Cumul" a alocat un capitol intreg dintilor. Tot el a afirmat ca smochinele si dulciurile moi pot duce la producerea cariilor. In conceptia lui caria era un proces de putrefactie si nu de fermentatie (asa cum este recunoscoscut astazi a fi).

 

Articole similare:

 

 

 

© 2009 - 2018 netdent.ro