fbpx

Grecia antica si stomatologia

grecia-antica-stomatologie-apollonContributia Greciei antice a fost mai ales de natura medicala. Medicul antic grec Aesculapius (1250 iHr) a dobandit o mare faima pentru priceperea si cunostintele sale medicale. In timp a fost zeificat iar tatal sau a fost considerat a fi insusi APOLLO. Aesculapius a folosit pentru intaia oara bandaje si purgative. De asemenea el sustinea curatarea dintuilor , precum si , in caz de nevoie ,extractia dintilor .

Hipocrate se crede a fi descendentul lui Aesculapius. Hipocrates a devenit faimos atat pentru pionieratul cat si scrierile medicale din domeniul medical. De la el vine si JURAMANTUL LUI HIPOCRATE. El nu credea in magie. El a subliniat rolul jucat de natura in arta vindecarii. El a adus medicina la un nivel superior. De asemenea , in unul din textele sale, denumit "Peri-Arthoron" , a dedicat 32 de pagini dentitiei. A apreciat importanta dintilor. A descris cu atentie tehnica de reducere a unei mandibule fracturate precum si procedeul de "reparare" a unei mandibule dislocate. Era familiarizat cu instrumentul numit "forceps" deoarece termenul este intalnit in una din scrierile sale.

Aristotel (384 iHr ) ce il urmeaza pe Hipocrate, a descris cu acuratete forcepsul pentru extractie, iar in cartea sa "De Partibus Animal Cumul" a alocat un capitol intreg dintilor. Tot el a afirmat ca smochinele si dulciurile moi pot duce la producerea cariilor. In conceptia lui caria era un proces de putrefactie si nu de fermentatie (asa cum este recunoscoscut astazi a fi).

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro