fbpx

Grecia antica si stomatologia

grecia-antica-stomatologie-apollonContributia Greciei antice a fost mai ales de natura medicala. Medicul antic grec Aesculapius (1250 iHr) a dobandit o mare faima pentru priceperea si cunostintele sale medicale. In timp a fost zeificat iar tatal sau a fost considerat a fi insusi APOLLO. Aesculapius a folosit pentru intaia oara bandaje si purgative. De asemenea el sustinea curatarea dintuilor , precum si , in caz de nevoie ,extractia dintilor .

Hipocrate se crede a fi descendentul lui Aesculapius. Hipocrates a devenit faimos atat pentru pionieratul cat si scrierile medicale din domeniul medical. De la el vine si JURAMANTUL LUI HIPOCRATE. El nu credea in magie. El a subliniat rolul jucat de natura in arta vindecarii. El a adus medicina la un nivel superior. De asemenea , in unul din textele sale, denumit "Peri-Arthoron" , a dedicat 32 de pagini dentitiei. A apreciat importanta dintilor. A descris cu atentie tehnica de reducere a unei mandibule fracturate precum si procedeul de "reparare" a unei mandibule dislocate. Era familiarizat cu instrumentul numit "forceps" deoarece termenul este intalnit in una din scrierile sale.

Aristotel (384 iHr ) ce il urmeaza pe Hipocrate, a descris cu acuratete forcepsul pentru extractie, iar in cartea sa "De Partibus Animal Cumul" a alocat un capitol intreg dintilor. Tot el a afirmat ca smochinele si dulciurile moi pot duce la producerea cariilor. In conceptia lui caria era un proces de putrefactie si nu de fermentatie (asa cum este recunoscoscut astazi a fi).

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares