fbpx

Facultatea de stomatologie "Carol Davila" din Bucuresti

La momentul inaugurarii sale Facultatea de Stomatologie, era atasata Facultatii de Medicina din Bucuresti. Or, ca prevederi curriculare, dintre cele mai importante erau: cursurile si lucrarile practice, dar si stagiile spitalicesti si examinarile de rezidentiat.  Totusi, abia in 1910, prin Legea Sanitara, se reia prevederea conform careia practica stomatologica este rezervata numai titularizatilor din aceasta facultate de stomatologie; cei netitularizati, beneficiau si ei de o oarecare recunoastere, chiar si daca activau in strainatate. Dupa alti 13 ani, in 1923, Consiliul Profesoral al Facultatii de Medicina, din cadrul UMF "Carol Davila", admite conferintele libere de stomatologie ale prof.-dr. Dimitrie D. Niculescu, care va si publica primul Tratat de Stomatologie in limba romana, un an mai tarziu.

In 1929, la Spitalul "Coltea", se infiinteaza Institutul Clinico-Stomatologic, sub auspiciile prof.-dr. Mina Minovici; era si este o institutie de perfectionare post-universitara a absolventilor de Medicina dentara, dar fara specialitatea Stomatologie; sediul a fost mutat, in 1941, in cadrul spitalului "Colentina".

Revenind la anii '30, mai exact in 1935, dr. Dan Theodorescu este numit in functia de medic primar in Chirurgie maxilo-faciala pentru Eforia Spitalelor Civile din "Coltea", in cadrul careia infiinteaza Sectia clinica de chirurgie oro-maxilo-faciala; prima de acest gen din tara! Dupa alti doi ani, dr. Theodorescu devine coordonator-sef al Institutului Clinico – Stomatologic, respectiv pentru: Terapie buco-dentara, Ortopedie stomatologica / Protetica si, nu in ultimul rand, Chirurgie maxilo-faciala. In 1939, odata cu titularizarea dr. Theodorescu, Institutul Stomatologic se muta la "Colentina" si beneficiaza de mai multa infrastructura si de nivel contemporan acelui an. Si tot in 1939, are loc infiintarea Scolii de Surori de Stomatologie, iar in 1943, a celei de Tehnicieni Dentari. Anul 1948 devine un moment – pivot pentru Institut, care devine... Facultatea de Stomatologie!

Rolurile majore din organizarea invatamantului stomatologic din Bucuresti, cel putin, l-au detinut profesor-doctorii: Valerian Popescu – membru corespondent al Academiei Romane si Decan al Facultatii de Medicina dentara a UMF "Carol Davila" Bucuresti -, Eugen Costa, Lucian Ene, Stelică Dumitrescu, Andrei Nass, Ioan Gall, Alexandru Epurescu, Memet Gafar, Nicolae Dutescu, Corneliu Burlibasa, Patru Firu, Livia Zarnea, Nicolae Ganuta, Sergiu Ionita, Constantin Andreescu si Stelorian Stanescu.

Actualmente, potrivit viziunii strategice a UMF "Carol Davila', studentii Facultatii de Medicina dentara sunt priviti precum niste parteneri cu drepturi egale si depline ai comunitatii academice. Or, o dovada in acest sens ar reprezenta-o recunoasterea Asociatiei "Liga Studentilor la Medicina Dentara Bucuresti". De asemeni, se doresc: recunoasterea voluntariatului medical dentar ca forma de pregatire profesionala, reorganizarea sistemului acordarii de burse – dupa rezultatele obtinute, si nu conform vreunui algoritm -, promovarea activitatilor interstudentesti nationale si regional europene s.a.m.d.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares