fbpx

Facultatea de Medicina si Farmacie din Craiova

Facultatea de Medicina Dentara a UMF "Craiova", din sudul tarii, care cuprinde si specializarea Stomatologie, pa langa cea intitulata Medicna dentara, si-a schimbat denumirea in Facultatea de Medicina dentara in 2003, pornind de la cea de Facultate de Stomatologie, din 1998. Durata studiilor este pe 6 ani.

Misiunea didactica a acestei facultati de medicina dentara este intinsa pe mai multe directii, si anume:

  1. dobandirea de cunostinte temeinice a stiintelor fundamentale de medicina dentara,
  2. buna intelegere a metodologiei stiintifice de cercetare, cuprinzand aici principiile de masurare a functiilor biologice,a aprecierii rezultatelor stiintifice si de analiza a datelor, si nu in ultimul rand,
  3. cunoasterea tendintelor contemporane si metoda de tratament adresate patologiei oro-dentare, precum si aplicarea medicinii dentare factuale;

Pe de alta parte, misiunea stiintifica este aceea de a realiza aplicatii pentru obtinerea finantarii de proiecte de cercetare in domeniul medicinii dentare si a ramurilor medicale conexe.

In ultima instanta, misiunea de pregatire post-licenta este urmatoarea:

Absolventii pot sa intre in rezidentiat – pentru: Ortodontie, Ortopedie dento-faciala si Chirurgie dento-alveolara, Chirurgie oro-maxilo-faciala - prin concurs, respectiv printr-o Directiva a Comisiei Europene, dupa momentul aderarii oficiale la Uniune, in 2007. Masteratul, in aceste conditii, consta in disciplina Restaurari protetice cu sprijin implantar, studiile tinand 3 ani, iar doctoratul, ca forma de studiu, este atat la zi, cat si la fara frecventa, respectiv cu taxa.

Facultatile de Medicina dentara si cea de Tehnica dentara ale UMF Craiova cuprinde cateva departamente, respectiv:

  1. departamentul I, cuprinde, in functie de specialitate, disciplinele: Estetica dentara, Instrumentar si aparatura de laborator, Materiale pentru tehnica dentara, Medicina interna, Morfologia dintilor si arcadelor dentare, Ocluzologie, Protectia muncii, Protetica dentara, Radiologie stomatologica, Reabilitare orala complexa, Tehnologia aparatelor si protezelor chirurgicale, Tehnologia protezelor cu sprijin implantar, Tehnologia protezelor metalo-ceramice, Tehnologia protezelor partiale mobilizabile si scheletate, Tehnologia protezelor totale, Tehnologia protezelor unidentare si Tehnologia puntilor dentare – pentru disciplina Tehnica dentara -, dar si: Estetica dentara in protetica, Farmacologie, Gerodontologie, Implantologie orala, Management si sanatate publica, Materiale dentare, Morfologia si semiologia sistemului stomatognat, Ocluzologie, Protetica dentara fixa, Protetica dentara mobilizabila, Radiologie dentara, Radiologie generala, Reabilitare orala si urgente medico-chirurgicale, Restaurari protetice metalo-ceramice, Semiologie medicala, Stiintele comportamentului, respectiv pentru Medicina dentara.

       b. departamentul II, este, la randu-i, pluridisciplinarizat pe specialitati, cuprinzand anume: Ergonomie – Preventie oro-dentara, Notiuni de ortodontie si tehnologia realizarii aparatelor, ORL, Odontologie si Parodontologie si sisteme de imobilizare, pentru Tehnica dentara, cat si Anestezie si sedare in medicina dentara, Antropologie clinica, Bioinstrumentatie, Chirurgie dento-alveolara, Chirurgie maxilo-faciala, Chirurgie oro-maxilo-faciala, Chirurgie si anesteziologie generala, Diagnostic oro-dentar si ergonomie, Endodontie si Odontologie restauratoare, Odontoterapie conservativa, Ortodontie, Parazitologie tropicala, Parodontologie, Patologie orala, Pedodontie, Preventie oro-dentara, Protetica dentara mobila, Reabilitare orala a pacientului parodontopat, Sanatate orala, Tehnologia protezelor dentare si Tratamentul nespecificat in Parodontologie, respectiv pentru Medicina dentara.

In ceea ce priveste disciplinele morfologice ale Facultatii de Medicina a UMF Craiova, avem din nou doua departamente, si anume:

  1. departamentul I, care cuprinde Anatomia pentru Tehnica dentara, dar si: Anatomie clinica si topografica a capului si gatului, Anatomie patologica, Anatomie si embriologie, Biologie celulara si moleculara, Biologie genetica, Histologie, Histologia cavitatii orale si Metodologia cercetarii stiintifice, respectiv pentru Medicina dentara.
  2. departamentul II, pe de alta parte, cuprinde: Biofizica, Chimia materialelor dentare, Fiziologie si Fiziopatologie, pentru Tehnica dentara, dar si: Bazele Fizicii si Biofizicii in Medicina dentara, Biochimie, Biostatistica, Fiziologia sistemului oro-facial, Fiziologie, Imunologie, Microbiologia cavitatii bucale. Parazitologie. Virusologie, Patologie OMF, respectiv pentru Medicina dentara.
Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares