Estetica dentara si numarul de aur


estetica-dentaraEstetica dentara include o serie de tratamente stomatologice din arii diferite (protetica, ortodontie, implantologie dentara, chirurgie) si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor. Un element foarte important in estetica este proportia, iar conceptele de proportie sunt bazate pe elementele regasite in natura. Astfel, faimoasa serie a lui Fibonacci, sau numarul de aur, functioneaza dupa principiul conform caruia numarul urmator reprezinta suma celor doua numere anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc). Din aceasta teorie a rezultat "proportia de aur": 1, 618 la 1, un concept utilizat pe larg in antichitate.

Pornind de la aplicatiile geometrice ale numarului de aur la proportiile umane,medicii dentisti au incercat sa stabileasca corelatii intre partile componente ale fetei si ale dintilor. Eddy Levin, un medic dentist din Londra a aplicat raportul de aur in practica; acesta a descoperit ca numarul de aur si estetica dintilor sunt legate intre ele. Pentru a demonstra aceasta proportie, Dr. Levin a elaborat un instrument numit compasu de aur.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.



Utilizarea compasului de aur este necesara tehnicianului dentar atât pentru restaurarile protetice din regiunea anterioara cât si pentru proteza totala. Pentru aceste restaurari, tehnicianul dentar trebuie sa cunoasca valoarea latimii ochiului pentru a observa piesa protetica în ax frontal si a-i masuara proportiile. Când tehnicianul dentar trimite macheta în cabinet fara a verifica proportiile dintilor anteriori, caninii superiori par a fi nenaturali de cele mai multe ori. Trebuie sa se respecte proportia incisivului lateral superior care este de 1,618 ori mai lat decât partea vizibila a caninului superior de 1, altfel caninul va fi montat prea distal. Prin montarea mai in fata a caninului se obtine un aspect mai natural. Dintii laterali au si ei proportii dupa numarul de aur:

  • latimea unui premolar sau unui molar este de 1,618 ori mai mare decât distanta intercuspidiana;
  • distanta dintre fetele vestibulare ale primilor doi molari inferiori(4.6-3.6) este de 1,618 ori mai mare decât distanta dintilor frontali inferiori masurata la nivelul fetelor distale ale caninilor(4.3-3.3).


Modelarea corecta in ceara a dintilor laterali este dificila pentru tehnicianul dentar debutant. Plasarea cuspizilor poate fi simplificata prin utilizarea compasului de aur. Pe un molar preparat pentru o coroana se modeleaza în ceara mai întâi fata vestibulara, iar apoi se modeleaza fata orala. Latimea totala a dintelui masurata la nivelul convexitatilor maxime al acestor fete trebuie sa corespunda valorii de 1,618, iar distanta dintre cuspizi trebuie sa corespunda valorii de 1. În timpul modelarii trebuie masurata pe modelul din ghips latimea ocluzala a dintelui preparat pe care se marcheazå cu creionul distanta dintre cuspizii vestibulari si linguali.


Conform studiilor intreprinse, un zambet frumos si sanatos dezveleste in totalitate conturul dintilor anteriori si a celor posteriori pana la primii molari, iar marginea incizala este paralela cu marginea buzei inferioare. Dintii frontali, de la incisivul central la premolar reprezinta cea mai semnificativa parte a zambetului si se afla in proportie de aur unul fata de altul.

Proportiile dintilor anteriori sunt dupa cum urmeaza:

  • incisivul centralul superior trebuie sa fie de 1,618 ori mai lat decât incisivul lateral superior;
  • incisivul lateral superior trebuie sa fie de 1,618 ori mai lat decât partea vizibila a caninului superior;
  • partea vizibila a caninului superior trebuie sa fie de 1,618 ori mai lata decât partea vizibila a primului premolar superior;
  • latimea totala vizibila a dintilor anteriori superiori dintre vârfurile caninilor trebuie sa fie de 1,618 ori mai mare decât latimea celor patru incisivi inferiori;
  • fetele vestibulara si palatinala ale incisivilor prezinta proportii ideale în conformitate cu regula numarului de aur;
  • fata vestibulara a incisivilor superiori este împartita în doua de catre o linie care separa partea convexa – pozitia 1 – de partea plana – pozitia 1,618;
  • proportii asemanatoare se gasesc pe fata palatinala a incisivului central superior unde cingulumul unui dinte intact începe de la pozi¡ia 1.


Pentru tratamentul protetic si ortodontic pe lânga proportia dintilor, buzelor si largimea surâsului trebuie sa fie controlate si eventual corectate. Fetele vestibulare ale premolarilor superiori delimiteaza largimea zâmbetului care este proportionala cu latimea ochiului. Un zâmbet atractiv nu depinde numai de proportiile corecte ale dintilor anteriori si ale buzelor.Trebuie respectata proportia -latimea ochiului = 1 / largimea zâmbetului = 1,618-, deoarece plasarea mai vestibular sau mai oral a dintilor anteriori este o eroare care se face adesea la dintii protezei totale superioare care plonjeaza în coridorul bucal. Aceasta extrudare a dintilor superiori creeaza pentru observator un aspect nefiresc si dar impresia ca persoana observata nu mai prezinta dinti naturali.


Astfel putem concluziona ca utilizarea compasului de aur usureaza munca depusa de echipa medic dentist – tehnician dentar. Neutilizarea acestui instrument este echivalenta cu renuntarea la avantajele psihologice pe care acesta le confera. Daca se doreste sa se lucreze corect din punct de vedere estetic, trebuie sa masuram cu ajutorul compasului de aur. Evaluarea restaurarii protetice numai cu ajutorul testelor fonetice sau numai dupa propria apreciere vizuala poate genera probleme. Masurarea si compararea distantelor este o procedura mai sigura, deoarece pacientul poate sa o înteleaga mai bine. Pacientul întelege o logica si nu un punct de vedere subiectiv. În acest fel, la aplicarea restaurarii protetice în cavitatea bucala, atât medicul cât si pacientul au convingerea ca tratamentul protetic este conform principiilor estetice de baza.



Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares