fbpx

Eruptia dentara

eruptia-dentaraEruptia dentara este un fenomen fiziologic ce se desfasoara in doua etape. In prima etapa are loc eruptia dentara la sugari ce se termina in jurul varstei de 2 ani si jumatate. Cea de-a doua etapa incepe in jurul varstei de 6 ani si se termina pe la 12 ani. Eruptia molarului de minte este un eveniment solitar si se poate produce intre 18 si 30 de ani. Eruptia molarului de minte nu este obligatorie.

Eruptia dintilor de lapte ...

Prima faza pentru eruptia dentara este aparitia dintilor temporari. Este important ca odata cu aparitia primilor dinti pe arcadele dentare copilul sa beneficieze de consult medical stomatologic. Cunoasterea momentului eruptiei dentare este importanta pentru diferentierea semnelor insotitoare normale de afectiuni generale ale organismului dar si pentru inceperea igienizarii corespunzatoare a copilului.

Dintii temporari sau de lapte isi incep formarea in viata intrauterina dar devin vizibili in gura copilului incepand cu luna a 4-a de viata. Pana in jurul varstei de doi ani si jumatate eruptia dintilor temporari se incheie. Omul are 20 de dinti temporari dupa cum urmeaza: opt incisivi, patru canini, opt molari.

Nu exista o ordine exacta sau un moment precis pentru eruptia dentara in aceasta etapa dar se desfasoara in general in trei etape:

  • incisivii erup intre 6 luni si 13 luni;
  • in etapa a doua erup caninii si primii molari de lapte, incepand cu 1 an si 4 luni si terminand cu 1 an si 7 luni;
  • in ultima etapa erup cei patru ultimi (cei mai in spate) molari de lapte, intre doi 2 ani si 3 luni si 2 ani si 6 luni. 

Este foarte important ca mamele sa faca diferenta intre simptomele specifice eruptiei dentare si cele ce caracterizeaza o stare de boala. Febra mare sau prelungita mai mult de 48 de ore, diarea, varsaturile, letargia, problemele serioase de somn, eruptiile cutanate nu sunt semne specifice eruptiei dentare. Aceste manifestari obliga la consultul de urgenta al pediatrului.

Roseata sau tumefactie gingiilor unde se observa noii dinti sau prezenta puroiului in combinatie cu o secretie purulenta necesita de asemenea consultul de urgenta al medicului pedodont (stomatologul care se ocupa cu tratarea micutilor).

Eruptia dintilor definitivi ...

Intervalul in care erup dintii definitivi este cuprins intre 6 ani si 12-13 ani. Dintii de lapte ghideaza eruptia dintilor permanenti. Atunci cand dintii de lapte se pierd prea devreme spatiul ramas trebuie mentinut prin mentinatoare de spatiu. Altfel dintii limitanti ai spatiului se inclina spre acesta impiedicand eruptia normala a dintelui definitiv. Exista cateva semne care anunta apropierea momentului in care se vor schimaba dintii: canii temporari se abrazeaza astfel incat ei nu mai sunt ascutiti iar intre dintii de lapte apar spatieri. Lipsa acestor doua semne in jurul varstai de 5-6 ani poate anunta o lipsa de spatiu pentru dintii definitivi si impune consultul unui medic specialist ortodont.

Faza a 2-a din eruptia dentara incepe cu  molarii de sase ani. Acesti dinti sunt foarte importanti in dezvoltarea de ansamblu a maxilarelor si oaselor fetei. De aceea ei trebuiesc aparati impotriva cariei dentare imediat dupa momentul eriptiei prin sigilare. Din pacate de cele mai multe ori parintii nu stiu ca acest dinte erupe in spatele ultimului dinte temporar, deci el nu inlocuieste nici un dinte de lapte. Astfel, frecvent se crede ca molarii de sase ani sunt dinti temporari si nu li se acorda o prea mare importanta.

In jurul varstei de 6-7ani, de regula dupa eruptia molarilor primi definitivi, apar si incisivii definitivi care-i vor inlocui pe cei temporari. Acetia sunt urmati de incisivii laterali, premolari si canini. In jurul varstei de 12-13 ani erup si molarii doi numiti si "molarii de 12 ani". Ultimii dinti care erup pe arcada sunt molarii de minte sau molarii 3.

Dintii definitivi indeparteaza dintii temporari prin rizaliza sau altfel spus "topirea" radacinilor dintilor de lapte. Fenomenul poate fi observat pe radiografiile dentare. Atunci cand apare mobilitate copilul trebuie educat sa impinga in dinte pana ce acesta se mobilizeaza suficient pentru a fi indepartat fara dureri. La nevoie se poate consulta un medic stomatolog.

Anumite afectiuni sistemice sau locale pot grabi sau intarzia eruptia dentara a dintilor definitivi. Caria dentara si complicatiile ei pe dintii temporari pot determina modificari locale importante ale eruptiei dintilor definitivi: intarzieri sau accelerari ale eruptiei, modificari ele ordinii erutiei dentare, cu consecinte grave asupra dezvoltarii ulterioare a arcadelor dentare. Boala carioasa se transmite de la o dentitie la alta ceia ce impune tratamentul tuturor proceselor carioase ale dintilor temporari.

Atunci cand parintele observa ca un dinte definitiv creste "stramb": in fata, in spatele sau intre dintii temporari se recomanda consultul medicului stomatolog. Daca dintele temporar nu prezinta mobilitate sunt sanse mari ca acesta sa fie scos de catre medic.

In mod normal eruptia dentara, atat a celor temporari cat si a celor definitiv nu este insotita de schimbarea starii de sanatate generala a copilului. Daca apar manifestari sistemice se recomada consultul medicului stomatolog sau al pediatrului. Imediat dupa eruptia fiecarui molar sau premolar si in cazuri exceptionale a caninilor si incisivilor se recomanda sigilarea santurilor si fosetelor. Ca si in cazul adultului copilul trebuie supus unui control stomatologic periodic la intervale de 6 luni.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares