fbpx

Disciplina endodontiei, disciplina pulpei dentare

endodontieDisciplina endodontiei reprezinta bransa stomatologiei care trateaza bolile pulpei dentare, de obicei prin indepartarea nervului si a altor tesuturi ale dintelui, si care inlocuiesc totul cu o obturatie de canal potrivita.

"Inauntrul dintelui"...

"Endodontie", cuvant de origine greaca, este unul compus din alte doua cuvinte, si anume: "endo-", care inseamna "inauntru", si "odons", care inseamna "dinte". Prin urmare, am putea contrage o sintagma din aceasta denumire, si anume: "inauntrul dintelui". Iar aceasta este explicitarea etimologica a respectivei branse stomatologice. Or, una de ordin profesional ar fi exact scopul ei: tratarea pulpei dentare fie si prin indepartarea totala a acesteia pe cale chirurgicala / pulpectomie. Cu alte cuvinte, terapia de canal, in cazul in care pulpa dentara – nervi, venule, tesut limfatic si fibros - se imbolnaveste sau este traumatizata, vine sa va salveze dintele.

Acum, disciplina endodontiei este recunoscuta drept specializare in cadrul multor organisme regionale si internationale de profil stomatologic si/sau generalist medical. Iar, in acest caz, avem denumiri sonore precum: Asociatia Stomatologica Americana, Colegiul Regal al Dentistilor din Canada, Colegiul Australian al Chirurgilor Dentisti, precum si la noi, Academia de Endodontie.

Din punctul de vedere al varietatii sale, ce intelegem prin endodontie?

  • endodontie terapeutica de canal;

  • endodontie chirurgicala;

  • endodontie traumatologica.

Ce presupune terapia de canal ...

Atunci cand infectia este prezenta inauntrul sau in jurul  dintelui, endodontul "foreaza" in dinte si indepartea nervul dentar cu ajutorul unor instrumente foarte fine. Astfel, durerea se estompeaza. Pe urma, endodontul iriga locul cu substante specializate, cum ar fi: hipocloritul de sodiu, gluconatul clorhexidinic. Iar, dupa ce locul este irigat complet, specialistul trece la tratarea efectiva cu filling-uri anorganice si radioopace, dar si la sigilarea canalelor si a camerei pulpare cu ciment. Filling-urile radioopace sunt cu gutta-percha.

Si, dupa ce se incheie toate acestea, endodontul d-voastra poate sa va recomande o coroana dentara peste dintele cu pricina; dintele ramane mai vulnerabil din cauza neirigarii cu sange. Mai mult, pacientul, nemaiavand nerv in acel dinte, nu mai poate fi constient de gradul de deteriorare al dintelui; deteriorare post-obturatie de canal. Or, in endodontie, acest aspect este tratat cu toata seriozitatea si vi se recomanda prezentarea la stomatolog pentru controale radiologice periodice... .

Fara durere! ...

Acum, o teama constanta a oricarui pacient, intr-o endodontie precum cea actuala, respectiv fata de terapia de canal, o reprezinta durerea. Totusi, in zilele noastre, medicul stoatolog poate sa va ofere protoxid de azot sau un anestezic local. Iar endodontul va lucra cu instrumentarul cel mai fin, precum si cu substantele de filling cele mai confortabile.

O diferenta notabila in resimtirea durerii ar fi in cazul in care ati suferi de un abces parodontal, insa. Or, in acest caz, parodontologul ar fi cel care v-ar trata. Acolo ar fi nevoie de "asanarea" zonei purulente prin diverse tehnici, prescriindu-va antibiotice si vindecandu-va dintele si gingia. Si toate acestea pentru ca endodontul, mai apoi, sa poata lucra asupra nervului si pulpei.

Studii recente in endodontie ...

In 2010, ca noutate in aceasta arie a endodontiei, s-a efectuat un studiu clinic privind alternativa la obturatia de canal, si la extractia dintelui afectat. Or, s-a descoperit faptul ca glicolul propilenic ar fi cel mai recomandat "vehicul" pentru o mixtura de agenti antibacterieni, specializati in dezinfectarea pulpei dentare; s-a propagat foarte rapid prin dentina.

De asemeni, lupele dentare, scanerele cu raza-con, tomografia rotativa si, nu in ultimul rand, laserele, pot fi si aliatii d-voastra, stimati pacienti, mai ales daca va temeti de tratamentul de canal. Intr-adevar, acum avem o endodontie care nu se mai practica asa cum se practica "pe vremuri"!

Endodontie regenerativa ...

Cel de-al doilea tip de endodontie, este cel regenerativ, care se foloseste de un set de proceduri bazate pe biologia gurii d-voastra. Astfel, structurile dentare avariate – cazurile: dentinei, radacinei si pulpei – pot fi inlocuite. Or, aceasta vine in sprijinul si continuarea terapiei de canal, care doar curata si reumple "camera" pulpara cu material anorganic. Acele filling-uri anorganice sunt indicate doar dupa distrugerea pulpei de catre carii, deformatii congenitale sau alte traume. Cu alte cuvinte, aceasta endodontie regenerativa cauta sa inlocuiasca un tesut biologic distrus cu altul, sanatos.

Pentru inlocuirea de tesut viu, fie celulele sunt stimulate sa creasca la loc pentru a reface tesutul nativ zonei afectate, fie sunt introduse niste substante bioactive in "camera" pulpara. Aceasta din urma tehnica include: terapia celulelor–susa, factori de crestere, morfogeni / substante generatoare de "tipare" de tesut in morfogeneza, "esafoade" tisulare / o "platforma" prin care se "creste" tesut viu si, nu in ultimul rand, sisteme de livrare activ biologice.

Apexificatia si apexogeneza ...

Strans legate de tehnica generala de endodontie regenerativa, se mai afla si proceduri clinice precum: apexificatie si apexogeneza. De pilda, atunci cand pulpa dentara a unui dinte adult aflat in dezvoltare "moare", formarea radacinii este oprita, lasand in urma un apex / o deschizatura in gingie. Iar apexificatia, ca procedeu de endodontie, se ocupa cu stimularea celulara in zona periapicala a dintelui pentru a putea forma, cu ajutorul fibrinei, o substanta asemanatoare dentinei, respectiv deasupra apex-ului. Dar despre suprafetele dento-gingivale, puteti citi si in: Dantura - ce trebuie sa stim despre dintii nostri.

In schimb, apexogeneza se refera la lasarea la locul ei a pulpei dentare lezate – dar nu necrozate! -, respectiv pentru ca radacina sa-si completeze cresterea. Ambele sub-tipuri de terapii imbunatatesc considerabil prognosticul medical pentru dintele in formare.

Istoria endodontiei, pe scurt ...

Istoric vorbind, gutta-percha a fost relativ inlocuita in anii '50 de catre o forma de filling pe baza de... paraformaldehida. Or, aceasta substanta penetreaza si sterilizeaza cu succes pasajul canalului dentar. Apoi, se transforma in apa si bioxid de carbon; substante nepericuloase.

A si existat un curent de opinie in endodontie, conform caruia rezultatul final cu paraformaldehida – formaldehida sau... formol, in limbaj popular – ar fi fost mai bun decat cel cu gutta-percha. Mai ales ca fluxul sanguin uman contine oricum 2mg de formaldehida per litru de sange. Dar nu s-a dovedit nimic concret in acest sens, mai ales conform Consiliului Suedez al Evaluarilor Tehnologice din Sanatate. Iar Consiliul Asociatiei Dentare Americane / ADA, in 1991, s-a pronuntat in defavoarea continuarii filling-urilor cu paraformaldehida.

Si, tot din punct de vedere istoric, in anii 1900, unii cercetatori americani in domeniu au emis ideea conform careia un dinte necrozat pana la pulpa, ar putea raspandi bacteria in tot corpul, respectiv prin fluxul sanguin. Aceasta a fost Teoria infectiei focale. Trei decenii mai tarziu, endodontii au discreditat aceste afirmatii, pentru ca, de curand, teoria sa fi fost reinviata de catre un grup de autori, care ar aduce dovezi in favoarea raspandirii focale a bacteriilor infectante cu pricina. Totusi, dovezile aduse nu sunt suficiente si trebuie supuse unei evaluari riguroase.

"Ce conteaza mai mult?" ...

In incheiere, daca este sa va intrebati: "Ce conteaza mai mult in endodontie? Functionalitatea dintelui sau vindecarea?", raspunsul ar fi, invariabil: functionalitatea. Cat despre faptul ca, post-operatoriu, dintele mai are potentialul de a fi extras, asta asa este. Totusi, doar din cauza elementelor cariogenice, care pot demineraliza smaltul dincolo de limite. In plus, infectia dupa o obturatie de canal, desi inca este ceva comun, poate fi combatuta cu succes acum.

N.B. O nota am avea de evidentiat fata de lasere: nu s-au dovedit a fi prea eficiente in dezinfectarea zonei pulpare a dintelui.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares