fbpx

Dezavantajele pierderii dintilor

dezavantaje-pierdere-dintiPierderea dintilor este una dintre principalel probleme pe care medicul stomatolog trebuie sa le rezolve. Pierderea poate fi partiala atunci cand se pierde doar coroana dentara sau totala atunci cand este indepartata si radacina dentara. Pierderea unuia sau a mai multor dinti se numeste edentatie. Sunt mai multe cauze ale pierderii dintilor. Dintii pot fi pierduti ca urmare a unor accidente, traumatisme sau ca urmare a extractiei terapeutice. Aceasta ultima situatie apare atunci cand un proces carios evolueaza, inflameaza nervul dentar, omoara nervul pentru ca apoi sa infecteze osul din jurul apexului dentar.

Dezavantajele pierderii dintilor sunt:

  • Migrarea dintilor vecini. Dintii din fata si din spatele dintelui afectat se inclina sau se misca spre spatiul ramas liber ca urmare a pierderii coroanei sau intregului dinte. Acest lucru poate ingreuna inlocuirea ulterioara a dintelui pierdut.
  • Migrarea dintilor arcadei opuse. Acestia sunt dintii cu care dintele integru facea masticatia alimentelor. De aceea scade eficienta masticatorie.
  • Datorita miscarii dintilor vecini se modifica muscatura. Acest fapt poate avea consecinte grave asupra articulatiei temporo-mandibulare.
  • In unele situatii pot apare modificari ale timbrului vocal precum si leziuni la nivelul limbii, unele cu potential de aparitie a cancerului oral.
  • Dupa extractia radacinii apare si "topirea osului" in care se afla aceasta. Singura modalitate de oprire a acestui fenomen este inserarea unui implant dentar in locul fostului dinte.
  • Daca se pierd multe radacini dentare oasele maxilare se prabusc si odata si acestea se modifica si aspectul buzelor si obrajilor. Pacientul capata aspectul tipic de "om imbatranit". Cu cat rezorbtia osoasa este mai pronuntata cu atat este mai dificil de refacut dantura pierduta.  

Exista si situatia pierderii fiziologice a dintilor. Aceata se intampla incepand cu varsta de sase ani si pana la 12 ani atunci cand dintii temporari sunt inlocuiti de cei definitivi.  

Daca se produce doar pierderea coroanei dentare, iar ca urmare a consultului stomatologic se considera ca radacina este apta pentru primirea unei proteze, radacina se trateaza pe canal, se obtureaza i se ataseaza un pivot. Ulterior acesta se imbraca cu o coroana dentara artificiala.

Daca se pierde si radacina dentara exista doua variante de refacere a dintelui pierdut: confectionarea unei punti dentare, varianta ce implica slefuirea dintelui din fata si din spatele dintelui pierdut; cea de-a doua modalitate de rezolvare a edentatiei o reprezinta inserarea unui implant dentar.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro