Dezavantajele pierderii dintilor


dezavantaje-pierdere-dintiPierderea dintilor este una dintre principalel probleme pe care medicul stomatolog trebuie sa le rezolve. Pierderea poate fi partiala atunci cand se pierde doar coroana dentara sau totala atunci cand este indepartata si radacina dentara. Pierderea unuia sau a mai multor dinti se numeste edentatie. Sunt mai multe cauze ale pierderii dintilor. Dintii pot fi pierduti ca urmare a unor accidente, traumatisme sau ca urmare a extractiei terapeutice. Aceasta ultima situatie apare atunci cand un proces carios evolueaza, inflameaza nervul dentar, omoara nervul pentru ca apoi sa infecteze osul din jurul apexului dentar.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Dezavantajele pierderii dintilor sunt:

  • Migrarea dintilor vecini. Dintii din fata si din spatele dintelui afectat se inclina sau se misca spre spatiul ramas liber ca urmare a pierderii coroanei sau intregului dinte. Acest lucru poate ingreuna inlocuirea ulterioara a dintelui pierdut.
  • Migrarea dintilor arcadei opuse. Acestia sunt dintii cu care dintele integru facea masticatia alimentelor. De aceea scade eficienta masticatorie.
  • Datorita miscarii dintilor vecini se modifica muscatura. Acest fapt poate avea consecinte grave asupra articulatiei temporo-mandibulare.
  • In unele situatii pot apare modificari ale timbrului vocal precum si leziuni la nivelul limbii, unele cu potential de aparitie a cancerului oral.
  • Dupa extractia radacinii apare si "topirea osului" in care se afla aceasta. Singura modalitate de oprire a acestui fenomen este inserarea unui implant dentar in locul fostului dinte.
  • Daca se pierd multe radacini dentare oasele maxilare se prabusc si odata si acestea se modifica si aspectul buzelor si obrajilor. Pacientul capata aspectul tipic de "om imbatranit". Cu cat rezorbtia osoasa este mai pronuntata cu atat este mai dificil de refacut dantura pierduta.  


Exista si situatia pierderii fiziologice a dintilor. Aceata se intampla incepand cu varsta de sase ani si pana la 12 ani atunci cand dintii temporari sunt inlocuiti de cei definitivi.  


Daca se produce doar pierderea coroanei dentare, iar ca urmare a consultului stomatologic se considera ca radacina este apta pentru primirea unei proteze, radacina se trateaza pe canal, se obtureaza i se ataseaza un pivot. Ulterior acesta se imbraca cu o coroana dentara artificiala.


Daca se pierde si radacina dentara exista doua variante de refacere a dintelui pierdut: confectionarea unei punti dentare, varianta ce implica slefuirea dintelui din fata si din spatele dintelui pierdut; cea de-a doua modalitate de rezolvare a edentatiei o reprezinta inserarea unui implant dentar.


Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.

 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului

0
Shares
0
Shares