fbpx

Despre osteointegrare

osteointegrareOsteointegrarea defineste crearea unei punti stabile de legatura intre os si materialul inserat la nivelul acestuia, termenul fiind utilizat adesea in medicina dentara in contextul implantologiei dentare, deoarece aceasta ramura a stomatologiei abordeaza tehnici de integrare osoasa a materialelor de aditie osoasa si a implanturilor dentare.

Dezideratul tuturor medicilor dentisti, practicanti ai implantologiei  dentare  este obtinerea osteointegrarii, adica ,,acceptarea” de catre organismul primitor a materialelor ce vin in contact direct cu osul maxilar sau mandibular.

In cazul implanturilor dentare, osteointegrarea se refera la formarea de tesut osos ce se va depune intre spirele implantului dentar, pentru a se crea anchiloza, adica lipsa de mobilitate a implantului dentar in os.

Factorii de care depinde osteointegrarea sunt clasificati in factori care tin de pacient, factori care depind de implantul dentar si factori chirurgicali si protetici.

In procesul osteointegrarii, factorii care depind de pacient pot fi clasificati la randul lor in factori generali si locali.

Factorii care depind de starea generala de sanatate a pacientului sunt corelati cu varsta pacientului, astfel in cazul pacientilor tineri se va astepta incheierea cresterii osoase verticale pentru a se insera implantul dentar. Alti factori generali sunt legati de sexul pacientului, deoarece la femei in perioada de post-menopauza pot aparea remanieri osoase la nivelul oaselor maxilare, care pot afecta procesul de osteointegrare.

Afectiunile cardio-vasculare severe reprezinta contraindicatii pentru inserarea implanturilor dentare, iar afectiunile metabolismului osos, precum osteomalacia, osteoporoza, hiperparatiroidismul sau mielomul multiplu constituie factori generali care pot afecta procesul de osteointegrare.

Diabetul si sindromul Cushing afecteaza procesul de cicatrizare si osteointegrare, iar consumul de alcool si fumatul altereaza procesul de vindecare a mucoasei si osului.

Factorii locali ce pot afecta procesul de osteointegrare se refera la starea mucoasei orale si lipsa imbolnavirii ei, la calitatea si cantitatea ofertei osoase, precum si la bolile parodontale, ce pot altera procesul de vindecare periimplantara.

Alti factori locali implicati in procesul de osteointegrare sunt defectele congenitale reprezentate de ageneziile dentare sau despicaturile palatine, care sunt zone cu deficit osos.

Procesul de osteointegrare tine cont si de o serie de factori legati de implant, cum ar fi biocompatibilitatea materialului implantar, forma implantului si starea suprafetei materialului din care este confectionat implantul dentar.

Materialul cu cea mai mare toleranta biologica utilizat pentru confectionarea implanturilor dentare si care prezinta o mare capacitate de osteointegrare este titanul, care prezinta o mare rezistenta fata de atacurile mediului lichid. Un alt material cu o rezistenta mare si o biocompatibilitate crescuta este hidroxiapatita, existand implanturi dentare care au suprafata de titan  acoperita de acest material. In timp medicii au constatat o friabilitate a legaturii dintre hidroxiapatita si titan.

Forma implantului este de asemenea un factor important in procesul de osteointegrare, deoarece s-a constatat ca forma de surub a implanturilor dentare se osteointegreaza mai rapid si formeaza o legatura mai puternica cu osul inconjurator decat implanturile cu forma cilindrica.

Starea suprafetei materialelor utilizate pentru confectionarea implanturilor dentare este importanta in osteointegrare, deoarece s-a demonstrat ca la suprafata implanturilor dentare din titan exista o pelicula fina de oxizi, care este capabila sa incorporeze ionii de calciu si fosfor din os si astfel sa creeze o legatura puternica cu osul adiacent implantului.

Factorii chirurgicali ce trebuie respectati pentru obtinerea osteointegrarii sunt legati de conditia de asepsie a campului operator si de durata de preparare a situsului osos, evitandu-se contaminarea situsului osos cu germeni din cavitatea orala. O atentie deosebita trebuie acordata duratei de frezare a osului, deoarece caldura degajata de instrumentele rotative in timpul crearii situsului osos pot conduce la necroza osului.

Factorii protetici ce trebuie respectati sunt legati de repartizarea fortelor ocluzale intr-un mod judicios si neaparat dupa o atenta analiza a modelelor de studiu montate intr-un articulator.

O pierdere osoasa de 1,5mm/an in primul an de la incarcarea protetica si o pierdere de 0,2 mm/an in urmatorii ani este considerat normala din punct de vedere evolutiv.

Orice inflamatie sau infectie locala, precum periimplantita accentueaza gradul resorbtiei osoase si afecteaza procesul de osteointegrare al implantului dentar.

Reusita osteointegrarii constituie cheia succesului in practica implantologica a medicilor dentisti si o durata sporita de mentinere a implantului dentar.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares