fbpx

Xerostomia si tratarea acesteia

xerostomiaXerostomia este termenul medical folosit pentru simdromul de „gura uscata". Etimologic, cuvantul provine din greaca veche si se compune din doua alte cuvinte, respectiv din: xeros, care inseamna „uscat", si stoma, care inseamna „gura".

Astfel, xerostomia sau „gura uscata" este o afectiune ce determina productia extrem de redusa sau limitata la zero de saliva, care poate deveni suparatoare in viata oricui o manifesta, mai cu seama ca va afecta nu numai papilele gustative, ci si dantura. Or, dantura este afectata fiindca saliva, ca rol secundar, ajuta atat la prevenirea coroziunii smaltului prin limitarea cresterii numarului de bacterii, cat si la indepartarea particulelor de mancare. Iar, ca rol tertiar, aceasta mai imbunatateste si abilitatea degustarii, si deglutitiei, pe de-o parte; pe de cealalta, cea a digestiei.

O posibila cauza pentru xerostomia o reprezinta medicatia post-tratament chimioterapeutic, atunci cand medicamentele adjuvante pot modifica nu numai natura salivei, ci si cantitatea care se poate produce, sau radioterapeutic, cand cantitatea salivei este afectata din pricina lezarii glandelor salivare, respectiv in cazul unei forme sau alta de cancer. Dar nu doar tratamentul de acest tip poate cauza xerostomia!

Uneori xerostomia poate fi cauzata si de medicatia uzuala: cea contra presiunii sangvine ridicate, anxietatii sau spasmelor musculare, antidiareice, antihistaminice, antidepresive, tabletele antiinfectie sau antiincontinenta urinara si, nu in ultimul rand, cele contra bolilor lui Sjogren si Parkinson. Din punct de vedere patologic, de asemeni, leziunile nervoase, cauzate de catre interventia chirurgicala in zona cranio-cervicala, pot avea drept efect secundar benign... xerostomia. Cat despre perceptia personala a prezentei xerostomiei, aceasta poate fi indusa si de catre afectiuni precum atacul vascular cerebral (AVC) sau boala lui Alzheimer; d-voastra putand doar crede si „simti" ca va este uscata gura, dar, in realitate, glandele salivare va functioneaza in parametri normali. Si, desigur, mai este fumatul intens. Si acesta, intr-adevar, va poate provoca probleme reale la nivelul glandelor salivare.

Simptomatologia bolii ...

Xerostomia poate prezenta urmatoarele simptome importante in caz de productie salivara redusa sau inexistenta:

 • o uscaciune a gurii;
 • o consistenta evidenta a salivei, care pare groasa si „atoasa";
 • piele crapata in coltul gurii;
 • buze crapate;
 • halitoza sau respiratie urat mirositoare;
 • o dificultate in actul vorbirii sau in cel al deglutitiei;
 • o durere in gat;
 • un gust schimbat;
 • o infectie bucala cu fungi/ciuperca;
 • cantitate ridicata de tartru, deteriorarea danturii si parodontoza

La femei, xerostomia se manifesta si in functie de... tabieturile cosmetice, si anume: rujul poate sa adere la smaltul dintilor din cauza lipsei salivei.

Ce puteti face privind xerostomia ...

Acum, in privinta a ceea ce puteti face pentru a tine sub control xerostomia, aveti cateva directii principale.
In primul rand, puteti nota orice simptom ati experimenta, incluzand aici tot ceea ce pare a nu avea vreo legatura directa cu consultatia deja programata la medicul dentist. De asemeni, este nevoie de cat mai multe informatii cu caracter personal, dar din punct de vedere strict medical si, de ce nu, socio – ambiental. Afectiunile si schimbarile majore din viata d-voastra pot juca un rol mai mare sau mai mic in aparitia xerostomie.

Cat priveste medicatia, in mod obligatoriu trebuie sa o faceti cunoscuta medicului d-voastra dentist! Si, la final, pe lista ar trebui sa fie scrise si intrebarile pe care le aveti pentru respectivul medic. Or, in acest context, ati putea avea nevoie de colaborarea unui medic generalist pentru a formula un plan de tratament coerent. Intrebarile ar putea suna asa:

 • „Ce anume imi poate cauza simptomele, cel mai probabil?
 • „In afara de cauza cea mai probabila, care sunt celelalte cauze posibile pentru simptomele si afectiunile mele?"
 • „Ce tipuri de teste imi sunt necesare?"
 • „Este afectiunea mea temporara sau cronica, cel mai probabil?"
 • „Care este cel mai potrivit curs de actiune?"
 • „Care sunt alternativele abordarii primare pe care o sugerati, d-le/d-na doctor?"
 • „Exista o alternativa generica pentru medicamentul pe care mi-l prescrieti"?
 • „Sufar si de alte afectiuni. Cum le-as putea manageria pe toate in modul cel mai eficient?"
 • „Exista restrictii de care ar trebui sa tin cont?"
 • „Aveti vreo brosura sau alt material tiparit si informativ despre problema mea pe care sa-l citesc acasa?"
 • „Ce site Web imi recomandati pentru problema mea?"
 • „Ar trebui sa ma duc si la un specialist?"

La consultatie ...

Mai departe, intrebarile doctorului d-voastra stomatolog, respectiv despre xerostomia care va afecteaza ar putea fi urmatoarele:

 • „Cand ati inceput sa experimentati aceste simptome?"
 • „Simptomele au fost continue sau ocazionale"?
 • „Ati inceput sa luati medicamente noi, in ultima vreme?"
 • „Fumati sau mestecati tabac?"
 • „Cat de mult alcool consumati?"
 • „Va imbunatateste sau stimuleaza ceva anume productia de saliva?"
 • „Ce anume, daca este cazul, va inrautateste simptomele?"

Pentru a determina daca suferiti sau nu de xerostomie, medicul dentist, sau cel de familie, va poate examina cavitatea bucala si revizui istoricul medical personal. Uneori, este nevoie si de teste hematologice, de screening-uri sau scanari ale glandelor salivare , dar si de teste privind productia de saliva in sine. Iar, daca medicul va considera ca medicatia este cauza principala xerostomiei, atunci d-lui sau d-ei va poate recalibra dozajul sau chiar va poate trece pe o cu totul alta medicatie! Complementar, v-ar putea prescrie si pilocarpina sau cevimelina pentru stimularea glandelor salivare; ambii sunt excipienti in doua medicamente speciale.
In cazuri cu adevarat severe, dentistul v-ar putea recomanda folosirea gutierelor in care sa aplicati substante ce contin fluor, pe care sa le purtati doar noaptea; aceasta este si o metoda pentru a combate mai eficient cariile. Salivele artificiale sunt o alta modalitate de tratament pentru xerostomie.

Daca „nici asa, nici asa", atunci ce? ...

Urmatoarele sfaturi practice pot ameliora simptomatologia afectiunii xerostomia. Bautul de apa si mestecarea de mici cuburi de gheata, intre mese, precum si mestecarea de guma fara zahar, dar si renuntarea la fumat sau la mestecat tabac, va poate imbunatati productia salivara, astfel d-voastra putand da uitarii xerostomia de care suferiti! Dar in timp...

Cafeina este un alt posibil factor de risc de xerostomia, pe care, daca l-ati reduce ca si consum, ar fi foarte bine pentru glandele d-voastra salivare. Iar, cat priveste protectia cu fluor, puteti sa va procurati paste sau geluri puternic fluorizate si astfel sa ajutati la a combate xerostomia din gura d-voastra.

La polul opus, unele „ape de gura" contin alcool, un factor de risc ridicat pentru aparitia xerostomiei; in loc sa combateti bacteriile si halitoza, capatati o gura uscata. Evitati apele de gura care contin alcool! Farmaciile va pot veni in ajutor, dar sa cautati medicamente care contin urmatorii excipienti: carboximetilceluloza sau hidroxietilceluloza.

Antihistaminicele si decongestionantele, sunt contraindicate in caz de xerostomie si trebuie evitate pe cat posibil. Utilizarea lor se va face doar la recomandarea medicului generalist.

Acasa, noaptea, folositi in camera d-voastra un umidificator si incercati sa respirati pe nas, nu pe gura.

Xerostomia si tratamentul prin acupunctura ...

Studiile de acupunctura au demonstrat faptul ca aceasta poate fi ajutatoare pentru cei care sufera de xerostomie din cauze cat se poate de variate, dar mai cu seama ca urmare a radioterapiei pentru tratarea cancerului. Procedura implica folosirea acelor, plasate usor in diverse zone ale corpului, in functie de zona de interes. Si, desi acest tratament pare promitator, specialistii in domeniul stomatologic inca cerceteaza practica aceasta si posibilele ei efecte asupra xerostomiei.

Simti ca afectiunea despre care te informezi acum, in graba, te-ar putea lua din nou pe nepregatite, pe viitor? Te gandesti sa nu-i afecteze si pe cei mai dragi tie?

Nu ai avut pe nimeni sa te indrume? Care sunt factorii de risc ce au determinat aparitia problemei?

Eu sunt aici pentru a te ajuta. Alege din optiunile de mai jos pentru a continua:

!!!   GRATUIT   !!!

Contacteaza un medic stomatolog
-  Raspuns imediat -

APASA AICI !
   
!!!   GRATUIT   !!!

Afla care este RISCUL TAU
in fata aparitiei BOLILOR GURII
- Dureaza 2 minute -
APASA AICI !

Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu 
Coordonator Proiect

 

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Contacteaza un medic stomatolog
CHIAR ACUM
- Raspuns imediat -

APASA AICI!

 

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro