fbpx

Pulpita sau inflamatia pulpei dentare

pulpitaInflamatia tesutului pulpar al unui dinte poarta numele de pulpita. Acest termen, comun in limbajul de specialitate, semnifica o stare de suferinta pulpara, o stare de inflamatie a tesutului din interiorul unui dinte.

Ce este de fapt pulpa dentara? ...

Dintii prezinta inervatie si vascularizatie proprie, astfel incat fiecare dinte in  parte  poate fi considerata o  structura  autonoma.

Pulpa dentara, asa cum este e denumita de catre majoritate, este constituita din fibre nervoase desprinse din nervul alveolar superior sau inferior  si din vase de sange de calibru foarte mic, arteriole si venule,  ce asigura nutritia tesutului conjunctiv si a terminatiei nervoase de la acest nivel.

Prezenta pulpei in interiorul unui dinte are un rol deosebit de important in dezvoltarea completa a deintelui, chiar si dupa eruptia acestuia. Pulpa dentara asigura nutrtia dintelui, formarea dentinei, adica a stratului superior ce acopera si protejeaza tesutul pulpar. Pulpa dentara asigura sensibilitatea dintelui, in asa fel incat acesta sa fie  protejat de actiunea unor factori nocivi.

Desi pulpa dentara este o structura protejata, care se afla sub protectia dentinei si a smaltului, acesta structura ramane una dintre cele mai labile structuri din intregul organism uman, ea nefiind protejata in totalitate de actiunea fatorilor nocivi.

Sub actiunea factorilor nocivi, care la randul lor pot fi externi sau interni, reprezentati de caria dentara, substante chimice cu actiune citotoxica, agenti fizici  sau produsi toxici de provenienta interna,  tesutul pulpar se inflameaza si apare aceasta entitate patologica denumita pulpita.

Pulpita, desi este o manifestare patologica extrem de sensibila a tesutului pulpar, poate fi in stadiile incipiente reversibila, cu vindecarea pulpei si disparitia simptomatologiei dureroase.

Simptomatologia pulpitei este insotita de durere dentara, la inceput localizata, de intesitate si durata scazuta, pentru ca odata cu evolutia pulpita sa determine dureri persistente, cu localizare imprecisa, iradiere in zonele vecine si o durata mai mare a fenomenelor dureroase.

In stadiul incipient al pulpitei, fenomenele inflamatorii pulpare pot fi stopate prin interventia terapeutica rapida asupra dintelui ce prezinta o  leziune cu interesare pulpara.

Formele de imbolnavire pulpara sunt reprezentate de pulpita seroasa partiala, forma reversibila, pulpita seroasa totala, forma ireversibila si care prezinta un grad inalt al sensibilitatii dentare, pulpita purulenta partiala si pulpita purulenta totala, de asemenea forme ireversibile de imbolnavire pulpara.

Pulpitele  purulente, partiala sau totala, sunt stadii inflamatorii avansate ale imbolnavirii tesutului pulpar, care succed stadiul de pulpita seroasa sau care se dezvolta de la inceput prin contaminarea directa cu agenti microbieni a tesutului pulpar si care semnifica degradarea pulpei cu aparitia puroiului.

Tratamentul pulpitei poate fi conservator doar in stadiile initiale si anume in stadiul de pulpita seroasa partiala, cand fenomenele inflamatorii pot retroceda atunci cand tratamentul este instituit corect si rapid, fara a supraaduga injurii tesutului pulpar deja aflata intr-o stare delicata, de suferinta. Celelate forme se pulpite beneficiaza si ele de tratamente, dar nu se poate voribi de conservare pulpara in aceste cazuri de suferinta pulpara avansata deoarece pastrarea unei portiuni din tesutul pulpar nu aduce beneficii insanatosirii ci dimpotriva complica si agraveaza patologia dentara.

Tratamentul acestor forme de pulpite, seroasa totala si purulente, consta in evacuarea intregului tesut pulpar din interiorul dintelui, urmat de tratamentul antiseptic, mecanic si antibiotic, care au rolul de a steriliza complet spatiul din interiorul dintelui, care va fi obturat cu un material rezistent si inert din punct de vedere biologic cu tesutul dentar.

Amanarea instituirii tratamentului in cazul unei pulpite, poate avea repercusiuni asupra tesutului periapical, situat la varful radacinii dentare. In cele din urma pulpa dentara se va degrada si va lasa loc instalarii unui alte entitati patologice denumita gangrena pulpara, care semnifica ca pulpa dentara si-a pierdut vitalitatea, deci este mortificata si infectata. Atunci cand stadiul de inflamare si infectie pulpara depaseste varful radacinii dentare, infectia patrunde in tesutul periapical din exteriorul radacinii dentare si provoaca inflamarea tesutului periapical ce poarta numele de parodontita periapicala.

Netrata la timp, pulpita, duce mai devreme sau mai tarziu la pierderea in totalitate a dintelui, a aparitiei edentatiei  si a complicatiilor ce insotesc lipsa dentara.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro