fbpx

Periimplantita

periimplantitaPeriimplantita este procesul inflamator distructiv ce afecteaza mucoasa si osul din jurul implanturilor dentare. Etapa premergatoare periimplantitei, ce trebuie sa atraga atentia pacientului, se numeste mucozita si este inflamatia localizata doar la nivelul gingiei din jurul coroanei dentare ce acopera implantul. Periimplantita este cea mai frecventa cauza a esecului tratamentului prin implanturi dentare. 

De ce apare periimplantita? ...

Tratamentul stomatologic nu se termina odata cu inserarea implanturilor dentare si plasarea coroanelor dentare. Igienizarea sistemului protetic astfel realizat este necesar a se face poate chiar mai riguros decat a dintilor naturali. De multe ori pentru aparitia pericoronaritei concura mai multi facori. Ca si in cazul cariei dentare sau a bolii parodontale principala cauza este reprezentata de microorganismele cavitatii orale. Mucoasa din jurul implantului dentar joaca un rol important de bariera biologica impotriva agentilor biologici ce produc periimplantita.

Mucozita este o manifetare clinica ce se caracterizeaza prin modificari inflamatorii doar la nivelul mucoasei periimplantare. Este un proces reversibil si tratata corespunzator nu va degenera in periimplantita.

Periimplantita este o manifestare clinica ce presupune pierderea vizibila si pe radiografie a osului de suport din jurul implantului dentar.

Principala cauza a periimplantitei o reprezinta igienizarea deficitara a implantului dentar. In functie de situatia clinica medicul va chema pacientul la o luna, trei luni apoi sase luni si un an pentru a vedea evolutia implantului. O data la sase luni sau un an, pentru a evita aparitia periimplantitei, se recomanda igienizarea implanturilor dentare.

O alta cauza a periimplantitei este modificarea ocluziei dentare cu suprasolicitarea consecutiva a implantului dentar. Fortele mecanice excesive ce actioneaza asupra implantului si osului din jur determina un stres mecanic excesiv. Procesul incepe prin aparitia de microfracturi la nivelul osului ce inconjura implantul ca rezultat a suprasolicitarilor axiale si laterale. In unele situatii fortele excesive afecteaza o componeneta mecanica a lucrarilor protetice adiacente implanturilor prin ruperea lor sau prin decimentarea lucrarilor protetice; in aceste situatii de obicei osul nu este afectat. Forte extreme pot aparea ca urmare a instalarii unor parafunctii, ca de exemplu bruxismul, sau ca urmare a modificarilor survenite in muscatura pacientului.

Sunt anumiti pacienti predispusi la periimplantita? ...

Da anumite categorii de pacienti sunt predispusi la periimplantita: pacientii ce au avut boala parodontala in trecut sau au dinti naturali remanenti cu boala parodontala activa, pacientii dizabilitati, pacientii cu diabet, pacientii ce beneficiaza de tratament de lunga durata cu corticoizi sau de radio si chimio-terapie, fumatorii si bruxomanii. Totusi la acesti pacienti trebuie sa fim atenti la a nu avea cumul de factori nefavorizanti. 

Care sunt semnele pentru periimplantita? ...

  • Modificarea culorii mucoasei din jurul implanturilor;
  • Sangerare la controlul cu sonda cu ocazia controalelor periodice;
  • Sangerarea la periajul obisnuit;
  • Prezenta pungilor periimplantare;
  • Supuratie si prezenta puroiului;
  • Radiotransparenta periimplantara;
  • Pierdere progresiva vizibila a osului din jurul implantului.

Din pacate pe radiografie problemele pot fi detectate relativ tarziu, dupa ce deja o parte din osul periimplantar este pierdut. De aceea radiografia nu este o metoda optima pentru recunoasterea precoce a periimplantitei. Calitatea precara a radiografiilor poate influenta diagnosticul. Radiografiile nu arata marimea defectului osos in zonele de tesut perpendiculare pe fascicolul razelor X.

Care este tratamentul pentru periimplantita? ...

Daca osul este foarte putin afectat tratamentul este cel din mucozita. Daca osul este afectat se recurge la mici interventii chirurgicale de reparare a efectului osos. In aceasta categorie intra operatiile cu lambou sau de regenerare osoasa ghidata ce urmaresc sterilizarea zonei implantului dentar descoperit. In acest sens se fac spalaturi cu clorhexidina, acid citric, se aplica topic tetraciclina, ce are rol si de stimulare tisulara sau se foloseste aerbraziunea. De retinut ca, datorita tratamentelor de suprafata a implanturilor moderne este foate dificil sa sterilizezi suprafata acestor implanturi. Riscul de recidiva este foarte mare. In concluzie igienizarea implanturilor intr-un mod corespunzator scuteste purtatorul de implanturi dentare de posibile probleme ulterioare.

Care este prognosticul implantului dentar cu periimplantita? ...

Un prognostic bun pentru implantului dentar este favorizat de detectarea timpurie a semnelor de mucozita si apoi a celor de periimplantita. Daca tratamentul prin aditii osoase si solutii antiseptice nu are efectul scontat o alta varianta este indepartarea implantului dentar, curatarea alveolei implantare si introducerea unor implanturi de diametru mai mare. Ulterior se vor confectiona si noi lucrari protetice.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares