fbpx

Paradontoza

paradontoza-si-fumatulParadontoza este responsabila pentru mai mult de 80% dintre dintii pierduti dupa varsta de 35 ani. Exista o legatura certa intre paradontoza si mai multe probleme grave de sanatate, cum ar fii bolile cardiovasculare, diabet, bolile respiratorii. Determinantul genetic joaca si el un rol important in aparitia si evolutia bolii. Dat fiind efectele nefaste pe care parodontoza le poate avea stabilirea cat mai timpuriu al riscului de producere a bolii este unul dintre obictivele sistemelor de sanatate moderne.

Paradontoza, numita stiintific "boala parodontala", este o infectie cronica care incet si progresiv afecteaza structurile parondontale ale dintilor (tesutul de sustinere) si are ca principala cauza bacteriile prezente in placa bacteriana.

Un pic de anatomie ...

Parodontiul este tesutul care leaga dintele de alveola dentara. Parodontiul are rol de amortizare a fortelor din masticatie dar si de stimulare a metabolismului osos. Imbolnavirea parodontiului se numeste paradontoza, parodontoza sau boala parodontala.

Din punct de vedere topografic cuprinde doua zone:

 1. parodontiul marginal format din gingie, cement, os, ligament alveolo-dentar a carui imbolnavire este acuta si cronica. El se imparte in parodontiu de invelis format din fibromucoasa gingivala cu ligamente supraalveolare si parodontiu de sustinere care indeplineste rolul de echilibrare a fortelor de masticatie;
 2. parodontiu apical.

Ce este placa bacteriana? ...

In cavitatea bucala exista o flora bacteriana saprofita. Pentru ca aceasta sa cauzeze paradontoza trebuie sa stagneze in jurul papilei gingivale si mai ales interdentar prin formarea placii dentare. Placa incepe sa se acumuleze pe dinte in zona coletului si este nociva tesuturilor moi iar atunci cand nu este indepartata, ea poate provoca paradontoza.

Care sunt cauzele pentru paradontoza? ...

Microorganismele

Se considera ca toti factorii care influenteaza etiopatogenia si evolutia paradontozei sunt favorizanti sau predispozanti, dar nu constituie cauza bolii. Factorul cauzal de paradontoza este considerat factorul microbian. Se poate afirma ca factorul determinant este raspunsul imun al organismului. Paradontoza este rezultatul interactiunii intre bacteriile din placa bacteriana si raspunsul imun al gazdei, terenul.

Sistemului imunitar

Paradontoza are o evolutie ce depinde nu numai de agresivitatea si specificitatea bacteriilor, dar si de modul cum va raspunde organismul la atacul microbilor, existand o interactiune intre microorganismele cavitatii orale si raspuns imun al organismului.

Influenta afectiunii sistemice

Cavitatea bucala face parte din organism si nu poate fi separata de acesta. Aici se intalnesc toate semnele care pot sa ne orienteze spre un diagnostic general. Clasicul gest al medicului "deschide gura si arata limba'' cu care se incepea examenul bolnavului, nu isi va pierde niciodata din importanta "intrucat mucoasa bucala este oglinda starii de sanatate a organismului''.

Ce provoaca paradontoza? ...

Factorii generali sunt factorii care influenteaza reactivitatea generala, favorizand imbolnavirea pacientului:

 • factori genetici (predispozitia constitutioanala);
 • factori metabolici (diabet);
 • factori hormonali (endocrinopatii);
 • afectiuni ale tesutului conjunctiv;
 • afectiuni ale sistenului nervos central;
 • factori imunitari: scaderea capacitatii de aparare sau reactivitate autoimuna;
 • factori externi (intoxicatii);
 • stari carentiale (hipovitaminoze).

Factorii locali sunt factori de iritatie pentru parodontiu si pot fi cauzali, ex.: placa bacteriana, si favorizanti: tartrul dentar, trauma ocluzala, carii dentare, edentatia, anomalii dento maxilare, obiceiuri vicioase, factori iatrogeni.

Care sunt posibilitatile de tratament pentru paradontoza? ...

Paradontoza are un tratament ce necesita o individualizare maxima, raportat la statusul general si parodontal al pacientului. Tratamentul pentru paradontoza trebuie inceput cat mai devreme, necesita instituirea precoce si continuarea pana la vindecare. Vindecarea nu inseamna doar cicatrizare ci si regenerare iar daca tratamentul este bine condus se poate produce realipirea gingiei pe suprafetele radacinii dintelui. Aceasta se intampla doar in stadiile incipiente ale bolii.

Starea de ,,vindecat'' inseamna starea de ,,sanatos'', ceea ce inseamna disparitia inflamatiei in cazul gingivitei sau disparitia inflamatiei si reaplicarea gingiei pe dinte in cazul paradontozei. Planul de tratament cuprinde 4 obiective principale, care trebuie comunicate pacientului si cu care acesta sa fie de acord:

 1. Tratamentul leziunilor partilor moi - vizeaza eliminarea inflamatiei, suprimarea pungilor parodontale si a factorilor cauzali de iritatie locala. De o deosebita importanta este instruirea pacientului in scopul insusirii procedurilor pentru asigurarea unui control eficent al placii dentare;
 2. Tratament de reechilibrare functionala care consta in slefuirea selectiva, restabilirea arcadelor dentare ( prin refacerea morfofunctionala corecta a arcadelor dentare), redresarea ortodontica;
 3. Tratamentul sistemic vizeaza controlul bolilor genetice;
 4. Tratamentul de mentinere va fii instituit in toate cazurile prin controale periodice, esalonate in functie de starea locala si generala a pacientului, de abilitatea acestuia la intretinerea unei igiene riguroase buco-dentare, la tendinta de carii si la depozite tartrice.

Tratament chirurgical ...

In cazul paradontozei avansate trebuie intervenit printr-un tratament chirurigical. Dintre proceduriele terapeutice pe cae le poate recomanda stomatologul se numara:

Gingivectomie

Aceasta interventie presupune indepartarea si remodelarea tesutul gingival desprins, indepartandu-se pungile dintre dinti si gingii. Aceasta procedura poate fi efectuata de chirug sau de un specialist in parodontopatii. Este o procedura care curata radacinile dintilor si repara tesutul osos distrus.

Extractia

Extractia presupune indepartarea dintilor mobili sau distrusi. Dupa extractie dentara sau in cazul in care dintii sunt foarte mobili dar se decide totusi pastrarea lor sunt necesare proceduri repararea osului distrus de paradontoza:

 • grefa reprezinta recoltarea unei parti de tesut sanatos din alta parte a cavitatii bucale si pozitionarea ei in zona afectata de paradontoza;
 • regenerarea tisulara ghidata presupune interpunearea unui material de ghidaj, cu rol de matrita, intre gingie si os. In acest fel osul nou creste intre materialul de ghidaj si gingie.

Toate interventiile chirurgicale necesare in tratamentul paradontozei sunt foarte scumpe din punct de vedere al investitiei financiare. Pentru ca rezultatul sa fie unul bun si sa se mentina in timp pacientul trebuie:

 • sa aiba o buna igiena dentara;
 • sa viziteze regulat medicul stomatolog ( la 3-4 luni ).
 • sa limiteze fumatul; fumatul scade abilitatea de lupta a organismului cu infectia si intarzie vindecarea.

Tratamentul paradontozei la domiciliu ...

Tratamentul paradontozei la domiciliu include:

 • periajul dimineata, dupa mese, seara, utilizarea atei dentare, ajuta la reversibilitatea simptomelor din paradontoza;
 • folosirea unei paste de dinti andecvate pentru paradontoza;
 • folosirea apei de gura;
 • mestecarea unei gume fara zahar dupa masa daca nu se poate utiliza periuta;
 • folosirea cu grija a scobitorii dupa masa.
 • limitarea fumatului, fiind un fapt cunoscut ca tutunul creste de 6 ori sansele de paradontoza.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos cel mai eficient este cel administrat preventiv persoanelor predispuse la paradontoza. Acesta este tratametul preventiv prin vaccinare. Daca paradontoza s-a instalat se poate administra tetraciclina pe cale orala, dar numai la recomanadrea medicului. Atentie! Tetrataciclina este un medicament ce poate face mai mult rau decat bine daca nu este administrat corespunzator.

Local mai pot fi aplicate antibiotice, direct pe gingie, iar gingiile si dintii se spala cu ajutorul unue ape de gura. Daca se foloseste un dus bucal apa de gura poate fi introdusa chir si in pungile parodontale.

Alte tratamente

Pentru paradontoza stomatologul mai poate efectua planare radiculara, considerata cea mai eficienta metoda de tratament inainte de agravare. Prin aceasta procedura se indeparteaza placa si tartrul depus intre dinti si gingii. Alte proceduri nechirurgicale efectuate pentru vindecarea sau prevenirea bolilor gingiilor sunt:

 • chiuretajul gingival prin care se indeparteaza stratul interior al gingiei distrus si infectat.
 • imobilizare dintilor in trei planuri pentru stabilizarea dintilor.

Daca se indeparteaza placa si tartrul de pe radacinile dintilor si se urmeaza tratamentul cu o igiena orala buna, gingiile se vor vindeca si reatasa de dinti.

Modalitati de prevenire pentru paradontoza

Preventia bolii parodontale consta in masuri de igiena bucala pentru evitarea declansarii bolii, stoparea evolutiei si prevenirea recidivelor. Preventia are ca scop:

 • reducerea placii bacteriene prin actiunea substantelor chimice;
 • igiena bucala impiedica dezvoltarea complexului bacterian considerat agent cauzal al parodontopatiei;
 • detartrajul este o actiune terapeutica de preventie,dar si curativa.

Tartrul constituie suportul placii bacteriene dar si un factor de iritatie, de intretinere a inflamatiei. Tratamentul cu antiseptice si antibiotice reduce virulenta microbiotei din placa bacteriana, scade biofilmul de pe suprafata dintelui si prin acesta reduce inflamatia instalata sau in curs de instalare.

Paradontoza are un tratament ce se orienteaza tot mai mult spre preventia bolii, prin masuri de asistenta sociala, educatie sanitara, medicina sociala si mai putin spre terapia curativa.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares