Herpes bucal - patologie si tratare

Herpesul oral sau bucal poarta denumirea latina de Herpes Simplex Virus (HSV) sau, pur si simplu, „herpes”. Popular, herpesul oral mai este cunoscut si sub denumirea de „pustula de febra” sau „pustula de raceala”. HSV este un virus care afecteaza doar oamenii, fiind legat de ADN-ul pacientului. Cu alte cuvinte, cel putin in baza cunostintelor dobandite pana in prezent, este un virus care nu poate fi distrus. De acest aspect, insa, se ocupa stiintele biomedicale.

Aceasta afectiune este de doua tipuri:

 • herpesul de tip 1 / herpesul oral HSV-1;
 • herpesul de tip 2 / herpesul genital / HSV-2.

 Peste 80% dintre cazurile de herpes oral sunt atribuite HSV-1. Transformarea unei astfel de afectiuni intr-una de tip genital tine si de practicile sexuale curente ale persoanelor implicate. De aceea, este foarte important ca afectiunile transmisibile sa fie facute cunoscute intre parteneri.

Cine este predispus la herpes oral? ...

In ceea ce priveste cazurile raportate, incidenta cea mai mare de herpes oral se gaseste la minori. Desigur, poate afecta persoane din toate segmentele de varsta, toate paturile sociale si toate tipurile de constitutie umana. De exemplu, un om foarte sanatos, care nu are sau nu a avut alte afectiuni, poate avea, la un moment dat, o eruptie de herpes oral. Nimeni nu este ferit pe deplin.

Incubatia si diagnosticarea herpesului oral ...

Perioada medie de incubatie pentru HSV-1 / herpes oral este de 2-12 zile. Boala si simptomele pot dura intre 2 si 3 saptamani. Herpesul oral evolueaza in 3 stadii, si anume:

 • Incubatia sau stadiul primar. Virusul patrunde prin barierele de protectie ale organismului - mucoase si membrane. La primul puseu de boala, pacientul va avea semnele unei raceli puternice, cu febra si stare generala alterata.

 • latenta;

 • recurenta.

Exista cazuri in care nu apare nici un simptom, herpesul oral comportandu-se ca orice alta infectie asimptomatica.  Freceventa acesteia e de doua ori mai mai mare fata de infectia simptomatica, cand pacientul resimte efectele.

Transmiterea herpesului oral ...

Herpesul este contagios prin natura sa. Astfel, nu trebuie ignorat faptul ca o persoana cu herpes oral poate transmite aceasta afectiune altei persoane, inclusiv in zona genitala, rezultand HSV-2. Sarcina si aspectul genetic reprezinta doi factori importanti de transmitere.  Astfel, o viitoare mamica, in cazul in care sufera de HSV-2, risca foarte mult in a-i transmite fatului aceasta boala.

Transmiterea afectiunii are loc in urmatoarele situatii:

 • atingerea pielii unei persoane infectate;

 • sarutarea unei persoane infectate, prin contactul cu saliva acesteia;

 • folosirea la comun a periutelor de dinti sau a tacamurilor.

Factorii redeclansatori ...

De cele mai multe ori, latenta HSV-1 se manifesta in nervii faciali, virusul fiind latent in Ganglionul Gaser - de pe traiectul nervului cranian Trigeminal. Alteori, virusul se mai poate deplasa si catre masa de tesut nervos din coloana vertebrala, respectiv intr-un loc denumit si ganglion dorsal. Acolo, HSV-ul se poate reproduce si devine inactiv... pentru o vreme. Asadar, cand este redeclansat, de obicei, herpesul oral reapare in acelasi loc, in general la nivelul buzelor, etapele de manifestare fiind exact acelasi: iritatie --> papula --> vezicula --> ulceratie apoasa --> crusta --> vindecare.

Herpesul oral latent poate fi redeclansat de urmatoarele circumstante:

 • raceli, gripe si/sau alte boli;

 • oboseala generala;

 • stres fizic sau emotional;

 • expunere prelungita la soare;

 • imunosupresie cauzata de: HIV-SIDA, chimio-/radioterapie sau chiar de consumul de steroizi;

 • menstruatie.

Simptomatologia herpesului oral ...

Herpesul, in general, dar si herpesul oral, in particular, sunt boli autolimitative. Cu alte cuvinte, nu tind sa se extinda sau sa se cronicizeze decat in cazuri foarte rare.

Simptomele herpesului oral pot fi destul de deranjante. De obicei, se manifesta prin vezicule rosii care, atunci cand se sparg, lasa si urme, si o piele foarte sensibila la atingere, chiar dureroasa! Durerile bucale sunt mai intense atunci cand mananci sau bei, in functie de gravitatea eruptiei herpesului oral. Sunt insa cazuri cand nu apare niciun simptom.

Infectia cu HSV-1 poate deveni cu adevarat periculoasa daca se extinde spre zona ochilor, aceasta fiind o cauza principala a orbirii in Statele Unite, mai ales daca pacientul are un sistem imunitar deficitar din diferite motive.

Herpesul oral poate cauza o senzatie de mancarime sau usturime, cu putin inainte de eruptia veziculelor; veziculele sunt, ele insele, la fel de dureroase.  Aceasta este etapa cand herpesul oral are cele mai multe sanse se transmitere.

Mai departe, aceste vezicule si „mega-vezicule” de herpes oral se sparg singure sau, prin aplicarea unor unguente speciale,  dupa 1 – 3 zile. Dupa spargere, ele vor aparea ca niste zone crustoase si uscate.

Cel mai adesea, HSV-1 cauzeaza urme si dureri in urmatoarele zone:

 • in jurul gurii

 • pe buze

 • pe barbie

 • pe gat

 • pe gingii, care pot si sangera din aceasta cauza

 • pe limba – cazuistica pacientilor imunodeficitari

 • in interiorul obrajilor

 • pe bolta palatina

 • pe faringe, rezultand o tumefiere a ganglionilor si senzatii de durere

 • pe falange/degete, mai ales daca ati omis sa va spalati cu gel sau sapun dupa ce v-ati atins veziculele

La adolescenti si adultii de peste 20 de ani, mai cu seama primo infectia cu HSV-1 poate duce la aparitia unei pelicule cenusii pe amigdale si chiar la ulcer faringian. Din perspectiva durerilor de gat, asadar,  eruptiile herpetice bucale pot impiedica pacientul sa bea si sa manance.

Herpesul genital/HSV-2 se manifesta diferit: disconfort si durere in zona genitala, usturime sau dificultate in urinare. Unii pacienti raporteaza chiar eliminari purulente la nivelul organelor sexuale. Simptomele generale pe care le implica HSV-2, asadar, sunt durerile constante in zona organelor genitale sau chiar a rectului.

Gingivitostomatita – o alta forma de HSV-1 ...

Gingivitostomatita estei forma comuna de manifestare la copii. Aceasta se manifesta prin vezicule si ulceratii pe toata suprafata limbii, buzelor, gingiilor, mucoasei bucale, dar si pe a celor doua bolte palatine; cea „moale”, si cea „tare”.

Simptomele gingivitostomatitei: durerea, incapacitatea de a inghiti, salivarea excesiva si deshidratarea. In plus, pot aparea: febra, limfadenopatie cervicala/marirea vizibila si palpabila a ganglionilor cervicali limfatici, halitoza, letargie, inapetenta/pierderea poftei de mancare si chiar iritabilitate.

Toate aceste manifestari necesita atentia medicului specialist.

Aparenta si diagnosticarea ...

De cele mai multe ori, latenta HSV-1 se manifesta la nervii faciali. In unele situatii, identificarea acestuia se poate realiza cu dificultate. Mai exact, unii pacienti cu herpes oral nici nu observa ca l-ar avea! Cu toate acestea, atunci cand se manifesta simptomele, herpesul poate fi extrem de dureros, mai ales la prima eruptie a veziculelor.

Veziculele se sparg destul de rapid si de usor. Ca si aspect, sunt asemenea unor ulceratii gri sau galbui. Unele, pot fi minuscule – microvezicule - si adanci, iar, cand se sparg, lasa urme usoare pe gingia palatala. Altele, insa, se pot grupa in adevarate „mega-vezicule”!

Din cauza naturii infectioase a bolii, mai ales in perioada prodromala, cu mancarime, ce precede aparitia veziculelor, nu se recomanda efectuarea de tratamente stomatologice, cu exceptia cazurilor de urgenta.

Tratarea herpesului oral ...

Efectele  herpesului se pot doar micsora in intensitate sau, cel mult, oprite pentru o perioada de timp, acesta fiind reactivabil in functie de conditiile enumerate anterior. Practic, nu exista un tratament concret si eficient 100% impotriva herpesului de orice tip. Astfel, medicatia poate fi o alternativa buna pentru calmarea durerilor si eliminarea mai rapida a simptomelor.

Cremele antivirale – o combinatie pe baza de aciclovir 5% si hidrocortizon 1% - ar fi eficiente conform studiilor, daca sunt aplicate de la bun inceput. Balsamurile de buze pot fi folosite in astfel de cazuri, desi singurul lor efect este intarzierea eruptiei veziculelor.  Virusul va ramane in organismul uman, in stare latenta, la nivelul ganglionilor, pana ce un agent extern il reactiveaza, dupa cum am mentionat mai sus.

Alte metode pentru eliminarea simptomelor:

 • aplica gheata pe zone afectata,

 • spala zona cu sapun antibacterian,

 • evita mancarurile picante, sarate si/sau citrice.

Daca ai un copil care are mai putin de 6 saptamani de la nastere si are deja semne de herpes oral, adreseaza-te doctorului in cel mai scurt timp. Nu amana consultul medical, mai ales ca cele mai multe dintre complicatii apar la bebelusi! De exemplu, in afara afectarii gurii, HVS mai poate patrunde si in creier, creand o forma de meningita.

Cei al caror sistem imunitar este slabit sunt expusi la recurente fracvente ale bolii, precum si la manifestari severe cu posibile complicatii. In aceasta situatie, ar trebui sa isi anunte medicul de familie pentru identificarea celor mai potrivite solutii.

O metoda de combatere a herpesului oral ar putea fi aceea de a-ti intreba medicul curant despre produsele farmaceutice pe baza de: paracetamol, acetaminofen sau ibuprofen. Acestea sunt foarte indicate contra durerii si febrei. Desigur, este indcat sa bei foarte multe lichide pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, ti s-ar putea prescrie un anestezic local pe baza de lidocaina.

Pentru HSV-2, o recomandare ar fi baile calde, nu fierbinti, ce ar putea atenua durerile pacientilor in zona genitala sau rectala. Unii pacienti pot avea nevoie chiar de internare, dar si aceasta recomandare ramane la latitudinea medicului.

Categoriile de pacienti cu herpes oral care necesita internare sunt urmatoarele:

 • pacientii cu infectii locale severe;

 • pacientii cu infectia raspandita catre alte organe;

 • pacientii cu sisteme imunitare deficitare;

 • pacientii deshidratati care au nevoie de hidratare intravenoasa;

 • bebelusii

Terapia cu laser ...

Terapia cu laser descreste in intensitate atat durerile cauzate de herpesul oral, cat si numarul recurentelor acestuia. Aceasta optiune este indicata mai ales in cazul pacientilor varstnici. Totusi, pana in prezent, nu s-au realizat teste suficiente pentru acest tip de tratament.


Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares