Halitoza reprezinta mirosul neplacut al gurii. Halitoza poate creea situatii stanjenitoare fata de cei din jur. Multe persoane cu halitoza nu sunt constiente de existenta acestei probleme. Cauza halitozei poate fi descoperita de catre medicul stomatolog. El poate identifica originea mirosului iar daca acesta este de origine dentara poate propune un plan de tratament. Halitoza se numeste popular respiratie urat mirositoare sau respiratie grea.
Care sunt cauzele halitozei? ...
Cauzele cele mai frecvente sunt:
- suprainfectie bacteriana in cavitatea orala ca rezultat al igienei necorespunzatoare a limbii;
- igiena orala inadecvata;
- sinuzite cronice sau acute;
- boli ale gingiilor - gingii care sangereaza atunci cand folositi va periati sau folositi ata dentara;
- abcesele orale;
- secretii nazale faringiene, racelile repetate, gripa dar si alte afectiuni;
- uscarea gurii cauzata de respiratia orala, post, vorbitul prelungit, stresul precum si de unele medicamente;
- fumatul.
Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.
Cat de frecvent se intalneste halitoza? ...
Studiile arata ca aproape 20% din populatia adulta Europeana sufera de aceasta boala.
Cum apare halitoza? ...
La nivelul limbii si gingiilor se depune un invelis ce contine printre alte componenete si numeroase specii de bacterii Gram-negative ( numite astfel datorita "coloratiei Gram" ). Acesta mai este format din sange, saliva, particule alimentare, celule epiteliale ce reprezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Speciile Gram-negativ metabolizeaza substratul organic in care se gasesc si produc "compusi sulfurici volatili". Printre aceste caze se regaseste si metilmercaptanul, care este de 100 de ori mai usor de perceput de receptorii olfactivi umani decat hidrogenul sulfurat.
Cum poate fi prevenita halitoza? ...
Alimentatia afecteaza aerul respirat/expirat. Se recomanda evitarea anumitor alimente cum ar fi usturoiul sau ceapa, ce pot produce o respiratie neplacuta pentru cei din jur. Periajul dintilor si clatitul cu apa de gura vor masca pentru o scurta perioada de timp respiratia neplacuta. Igienizati-va zilnic cu periuta si ata dentara astfel incat particulele alimentare sa nu ramana intre dinti, pentru ca bacteriile din cavitatea orala sa nu inceapa procesele de descompunere alimentara, cauzand astfel mirori neplacute. Preveniti aparitia gurii uscate, care opate fi cauzata de administrarea unor medicamente, afectiuni ale glandelor salivare, sau respiratia continua pe gura. La nevoie utilizati saliva artificiala ( prescrisa de medicul stomatolog ), mestecati guma sau bomboane fara zahar pentru a creste salivatia. Incercati sa limitati sau sa opriti fumatul. Puteti intreba medicul Dvs stomatolog despre modalitati de stopare a acestor practici.
Halitoza poate fi foarte bine semnul unei afectiuni medicale generale, cum ar fi existenta unei infectii locale la nivelul tractului respirator, sinuzita cronica, bronsita cronica, diabet, afectiuni gastrointestinale sau boli ale ficatului sau rinichilor.
Halitoza poate avea legatura cu stomacul. Este adevarat? ...
In trecut, cei mai multi suferinzi cu halitoza dar si majoritatea medici/dentisti inca credeau ca originea halitozei o reprezinta stomacul si colonul. De aceea cei mai multi pacienti cautau ajutor la medicul gastroenterolog. Dar stiinta de azi a dovedit ca lucrurile stau altfel.
Prin "curatarea limbii" nu se exagereaza igienizarea cavitatii orale? ...
Sub nici o forma. Este incredibil ca atunci cand avem de ales intre efortul de curatare a limbii si cel de spalare de rutina a parului, alegem sa neglijam igiena orala. Se ajunge in aceasta situatie pentru ca nu se pune accent pe igiena orala de la o varsta frageda iar ca o consecinta curatarea limbii si igienizarea gurii in general sunt de cele mai multe ori marginalizate.
Este "curatarea limbii" o noua moda? ...
Nu. Detaliile despre curatarea limbii au fost mentionate cu secole in urma in India si China. In China se scria despre igienizarea limbii in anul 1927 astfel: "... alaturi de ea folositi razuitorul de limba, lung de 10 cm si lat de 7mm ce poate fi transportat atasat la butoniera".
Ce se intampla cand limba nu este "curatata"? ...
Suprafata limbii ofera conditii perfecte pentru reproducerea bacteriilor. In timp, daca nu este indepartat, suprafata se acopera cu un strat de bacterii si alimente ce pot avea, spun oamenii de stiinta si medicii, o influenta negativa asupra sanatatii generale a organismului. Cel mai frecvent semn al existentei acestui invelis este prezenta halitozei. Cu cat acest strat este mai gros cu atat mirosul este mai puternic.
Cum previne "curatarea limbii" respiratia urat mirositoare? ...
Curatarea zilnica a limbii impiedica incarcarea cu resturi alimentare si bacterii a suprafetei limbii. Suprafata limbii este formata din mai multe straturi, intre care exista zone goale care reprezinta un mediu ideal pentru inmultirea bacteriilor. Aproximativ doua treimi din totalul bacteriilor din cavitatea orala sunt atasate de limba.
Care sunt etapele necesari indapartarii halitoza? ...
Bacteriile ce produc halitoza dar si cele ce determina aparitia bolii parodontale pot fi transferate de la o persoana la alta prin sarut. Igienista Vicky Gowar afirma ca "cea mai buna modalitate de mentinere a unei respiratii proaspete si a unei sanatati gingivale adecvate este formarea unei rutine sanogene zilnice eficiente". Tot Gower afirma ca nu este suficienta igienizarea printr-o singura metoda. Periajul dentar indeparteaza doar 50% din cantitatea de placa microbiana. Mai mult oricat de corect ar fi efectuat periajul dentar depunerea tartrului nu poate fi impiedicata. Prezenta tartrului dentar poate favoriza aparitia halenei.Pentru a evita aparitia halenei iti recomandam un program de igiena orala ce urmeaza patru directii:
- Periajul dentar - periaza-te dupa fiecare masa ( de cel putin doua ori pe zi: dupa micul dejun si ultimul lucru inainte de culcare ). Un periaj corect se realizeaza intre doua si patru minute cu miscari corecte, circulare ( intreaba-ti medicul stomatolog despre tehnica de periaj corecta ). Periuta se tine cu perii inclinati la 45 de grade fata de suprafata dintelui si marginea libera a perilor pe santul gingival. Nu uita sa-ti periezi limba, deoarece aici se pot acumula cantitati importante de resturi alimentare ce pot cauza halitoza. Curatarea limbii se poate face cu periuta ( de obicei spatele periutei daca aceasta are o suprafata special destinata acestui procedeu ) sau cu instrumente special concepute pentru acest scop. Mai jos este prezentata o tehnica de periaj a santului gingival. Pentru lamuriri suplimentare adreseaza-te medicului tau stomatolog.
- Utilizeaza ata dentara - 90% dintre afectiunile dentare incep intre dinti si de aceea folosirea atei dentare este absolut necesara. Cu toate acestea doar 30% dintre persoane folosesc zilnic ata dentara. Gingiile tale vor sangera un pic, mai ales daca nu ai folosit de mult ( sau deloc ) ata dentara. Daca sangerarea persista sau este insotita de durere persistenata sau umflare a gingiilor recomandam vizita medicului stomatolog sau a igienistului. Mai jos este prezentata tehnica de utilizare a atei dentare. Pentru lamuriri suplimentare adreseaza-te medicului tau stomatolog.
- Folosirea apei de gura - apa de gura poate ajunge in locuri in care periuta de dinti nu poate ajunge. Ea are o actiune chimica asupra placii si depozitelor alimentare. Ea completeaza actiunea mecanica a periajului fiind complementara acestuia. In general se recomanda clatirea cu apa de gura pe o durata de timp de unul pana la doua minute. Nu se recomada gargara. Este de preeferat folosirea apelor de gura fara alcool. Pentru a evita reactiile adverse se recomanda citirea prospectului inainte de utilizarea unei ape de gura sau la nevoie consultul medicului stomatolog.
- Controlul stomatologic periodic - este recomadat consultul medicului stomatolog odata la 6 luni. Astfel orice afectiune orala poate fi depistata si tratata la timp.