fbpx

Halena - Definitie, proveniente si tratare

halenaPacientii cu probleme de ordin oro-maxilo-facial sau sistemic pot suferi si de halena! Din fericire, exista suficiente metode prin care pacientii cu o respiratie urat mirositoare pot avea o viata mai usoara, daca nu chiar una perfect normala.

Ce este si de unde provine halena ...

Respiratia "grea", urat mirositoare, denumita medical si halitoza, sau halena, poate fi rezultatul unei igiene orale zilnice precare, dar nu numai. Si alte afectiuni ale sistemului oro-maxilo-facial si/sau ale organismului pot cauza o astfel de respiratie. Or, stomacul – cu sindromul de reflux de aciditate cronica / gastroesofagian -, rinichii si ficatul, ca organe vitale - daca sunt afectate -, pot fi cauze foarte probabile pentru halena pacientului. In speta, rinichii si ficatul, in aceste conditii, genereaza o halena specifica organului afectat; de urina sau de fecale.

Cariile si gingivitostomatita – v. Herpes bucal, Patologie si tratare , la randul lor, ca afectiuni ale sistemului mai sus amintit, pot fi cauze la fel de probabile. Si, nu in ultimul rand, glandele parotidice, salivare, daca sunt afectate de diverse medicatii, pot cauza sindromul de "gura uscata", sau de xerostomie, si de halena. Despre xerostomie, puteti afla si citind: Xerostomia si tratarea acesteia.

Alte afectiuni - de aceasta data, ale sistemului respirator si circulator - pot cauza o halena pregnanta, de cele mai multe ori, respectiv: pneumonia, bronsita, infectiile sinusale cronice, scurgeri post-nazale si diabet; cea din urma afectiune cauzeaza o halena ca de acetona.

Si, trecand la tabieturile zilnice si cvazi-compulsive ale pacientilor, fumatul sau chiar mestecatul de tabac pot genera o halena puternica. In plus, pacientul isi pierde abilitatea de a mai gusta corect alimentele si bauturile; papilele pot fi afectate, si ele, sever.

Pana si elemente banale, precum: stresul, tinerea de regim, sforaitul si schimbarile hormonale legate de varsta pot avea un efect indirect cauzator de halena! De asemeni, tinerea de post, saritul meselor sau chiar infometarea temporara pot cauza pacientilor acea arhicunoscuta... halena matinala.

Procesul de halenizare a gurii ...

In cazul hranirii, resturile alimentare mestecate se vor dezintegra usor, insa multe vor ramane prinse in spatiile interdentare. De acolo, formarea de biofilm, sau de placa bacteriana, este un proces foarte usor. Si, cu cat mai mult biofilm se acumuleaza, pe langa tartru, cu atat mai pregnanta va fi halena din gura pacientului. Iar, daca igiena orala zilnica nu este una corespunzatoare, sau daca este realizata la intervale foarte lungi - incluzand aici curatarea temeinica a eventualelor aparate sau proteze dentare mobile -, atunci cu siguranta bacteriile odorizante se vor acumula; efectul de halena este unul garantat.

De asemeni, alimentele trec si prin fluxul respirator - circulator. Or, un exemplu in acest sens ar fi acela daca pacientii fie au consumat ceapa sau usturoi, mai mult sau mai putin, efectul asupra respiratiei lor fiind garantat unul... "greu", mai ales pentru persoanele din jurul lor; un efect de halena. Totusi, o simpla spalare pe dinti, un flossing sau chiar o clatire cu apa de gura, sau cu un dus bucal, NU poate rezolva problema de la sine. Dimpotriva, pacientul va trebui sa astepte suficient timp pentru ca acele alimente sa treaca prin toate fazele necesare, si sa le elimine complet din sistem.

Halena si bacteriile ...

Biofilmul, sau placa bacteriana, contine multe tipuri de bacterii, unele dintre acestea fiind odorizante, generatoare de halena. Iar, acestea se pot acumula atat pe suprafetele dentare, cat si in spatiile interdentare si gingiile paralele, pe peretii obrajilor si, nu in ultimul rand, pe limba; mai ales in spatele acesteia.

Cat priveste glandele parotide, salivare, acestea nu mai sunt atat de active in timpul noptii, iar celulele moarte, care nu mai sunt "spalate" cu ajutorul salivei, adera de suprafata limbii, eliberand compusi urat mirositori in dimineata urmatoare; halena matinala. Din acest motiv, este recomandat ca pacientul sa bea cel putin un pahar cu apa inainte de culcare, in timpul noptii si la trezire.

Halena si... "non-halena" ...

O categorie oarecum aparte, o reprezinta pacientii care doar au impresia ca le miroase gura, ca ar avea halena. Aceasta afectiune se denumeste: pseudohalitoza. Or, comportamentul acestor pacienti este unul obsesiv-compulsiv, persoanele avand mereu asupra lor cate un spray sau tablete odorizante pentru gura. Si, din aceasta cauza, este foarte recomandat ca ei sa se consulte inainte cu medicul stomatolog, care le poate recomanda sau nu astfel de remedii anti-halena.

Tratarea halenei ...

De principiu, halena este tratata de catre igienistii dentari, dar si alti medici specialisti, din alte domenii si specializari, pot sa evalueze corect cauza si tratamentul halenei de care pot suferi pacientii care ajung la cabinetele dentare. Astfel, acesti medici pot efectua testari / sondari si radiografieri detaliate si variate, precum cele: sinusale, pulmonare, stomacale, renale si/sau hepatice. Si, in baza acestora, d-lor pot recomanda diverse tipuri de tratament pentru halena Or, in acest context, cafeaua noastra cea de toate zilele ar putea fi un tratament paliativ adecvat; asigura mascarea respiratiei urat mirositoare.

De asemeni, afectiunile sistemice / ale organelor interne pot fi cauzatoare de halena de lunga durata, iar un tratament in acest sens, tot de lunga durata, este mai mult decat recomandat; este obligatoriu pentru sanatatea organelor vizate. Or, daca problema consta intr-o afectiune sinusala, atunci halena poate recidiva. Iar, daca aceste cauze sunt parodontale, atunci un tratament "de nisa", sub atenta observatie a unui paradontolog, poate rezolva problema.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares