fbpx

Diagnosticul si tratamentul pentru caria dentara

caria-dentaraCaria dentara este o boala contagioasa cauzata de microorganisme prin demineralizarea smaltului. Copilul se naste cu cavitatea orala sterila. Colonizarea cu microorganisme se face treptat prin diversificarea alimentatiei. Caria dentara in forma incipienta prezinta cateva semne. Acestea includ prezenta unei mici zone albe, durere spontana mai ales atunci cand se consuma alimente reci, franjurarea firului de ata dentara. Aceste indicii recomanda vizita unui medic stomatolog ce va confirma sau nu caria dentara.

Cum se produce caria dentara? ...

Microorganismele descompun ca urmare a metabolismului lor zaharurile din alimentele ramase pe suprafata dintilor si produc acizi ce demineralizeaza smaltul dentar. Acesta este mecansimul de baza prin care se produce caria dentara.

Leziunea incipienta pentru caria dentara se numeste pata alba cretoasa, eng. white spot . Aceasta este o demineralizare incipienta a smaltului dentar. Surprinsa in aceasta faza caria dentara poate fi oprinta in evolutie. Dupa cum ii spue si numele faza initiala a cariei dentare are aspect de pata alba. Observand pata sau petele multi pot crede ca li s-au albit dintii. Fals! Mai ales daca acest aspect a fost dobandit intr-un timp scurt, de cateva saptamani, se recomanda vizita medicului stomatolog. De multe ori pata alba cretoasa se va remineraliza rezultand un aspect gri-brun.

Caria dentara este usor observabila pe suprafetele vizibile ale dintilor. Caria dentara aflata intre dinti sau in acele zone acoperite de gingie este mai greu de observat. Pentru a usura diagnosticul corect suprafetele dentare trebuiesc curatate. Medicul foloseste o "sonda", un instrument tinut cu mana ce are un maner si un varf ascutit, pentru a explora cu blandete dintii. Daca sonda se blocheaza pe suprafata dentara cel mai proababil acolo exista o carie intr-o forma destul de avansata.

Uneori caria dentara este descoperita doar dupa ce se face o radiografie dentara. Aceasta investigatie confirmata existenta cariilor intre dinti, sub nivelul gingiei sau cu ajutorul ei se poate observa marimea procesului carios. Nu trebuie uitat ca radiografia intraorala este o reprezentare plana a unei zone tridimensionale. De accea, pana la un punc, acest examen este orientativ iar caria dentara nu este intotdeauna identificata.

Caria dentara poate fi descaperita folosind si alte metode. Medicul tau poate folosi cerneluri speciale pentru a confirma prezenta sau absenta cariei dentare. Tot aceste cerneluri i-i "spun" doctorului cat sa curate din dintele afectat de carie. In felul acesta doar zonele compromise de caria dentara sunt indepartate. In aceeasi categorie intra si detectoarele electronice pentru caria dentara. Acestea sunt instrumente precise de diagnostic dar prezinta, deocamdata, dezavantajul unui pret ridicat si pot fi intalnite doar in marile centre stomatologice. Dupa diagnosticare caria dentara necesita indepartare.

Care este tratamentul pentru caria dentara? ...

Odata descoperita caria dentara urmeaza alegerea metodei de tratament. Aceasta variaza in functie de vechimea, intinderea si gradul de afectare al pulpei dentare. Daca procesul carios a fost descoperit timpuriu, in forma de white spot, el poate fi tratat foarte usor prin aplicarea de geluri ce contin o concentratie ridicata de fluor. Daca in schimb caria dentara este evoluata si s-a format deja o cavitate aplicarea de fluor este ineficienta. In acest caz dintele trebuie neaparat obturat, sau medical plombat.

Exista mai multe tipuri de materiale de obturatie. Utilizarea uneia sau a altuia se face de catre medicul tau in functie de mai multi factori: dintele cariat, pozitia cariei pe dinte, apropierea fata de pulpa dentara, etc. In linii mari pot fi folosite materiale compozite fotopolimerizabile, ce se intaresc cu ajutorul unei lampe foto speciale, precum si materiale autopolimerizabile, ce fac priza in cateva minute dupa ce au fost preparate de catre medic si aplicate pe locul cariei. Uneori se pot folosi mai multe tipuri de materiale pentru aceeasi obturatie.

O alternativa pentru obturatie o reprezinta incrustatia dentara. Aceasta este o microproteza realizata cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara.

Intr-un stadiu si mai avansat de distructie coronara, materiale de obturatie nu mai sunt eficiante. De aceea se ajunge la utilizarea coroanelor dentare. Acestea "imbraca" dintele afectat de caria dentara si sunt realizate de tehnician in laboratorul de tehnica dentara. De multe ori dintelui ce urmeaza a primi o coroana trebuie sa i se scoata nervul. Urmeaza slefuirea dintelui, amprentarea bontului astfel obtinut si trimiterea in laborator. Se fac cateva probe coreanei, se cimenteaza provizoriu si apoi definitiv. Tehnicile utilizate pentru realizarea coroanelor sunt numeroase si sunt alese de medicul tau in functie de situatia clinica.

Uneori insa caria dentara este prea extinsa la nivelul tesutului dentar. Astfel caria dentara cuprinde smaltul si dentina, pulpa dentara, infectia cuprinzand chiar si osul din jur. De cele mai multe ori in astfel de situatii dintele trebuie extras. Extractia se realizeaza cu anestezie locala si nu doare. Inlocurea dintelui pierdut se face clasic printr-o punte dentara sau modern prin inserarea unui implat dentar.

Caria dentara poate fi prevenita? ...

Igienizarea corecta este principala modalitate de prevenire pentru caria dentare. Mijloacele ce pot fi folosite in acest scop sunt: pasta de dinti si periuta dentara, ata dentara, apa de gura, periuta interdentara. Alimentatia corecta dar si stilul de viata echilibrat sunt alti factori ce influienteaza prevenirea cariei dentare. 

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Aceasta adresa de email este protejata contra spambots. Trebuie sa activati JavaScript pentru a o vedea.

© 2009 - 2019 netdent.ro