fbpx

Despre boala parodontala

parodontoza-inflamatie-gingivalaBoala parodontala are o istorie tot atat de lunga cat si a omului insusi si este responsabila pentru mai mult de 80% dintre dintii pierduti dupa varsta de 35 ani. Boala parodontala se mai numeste si paradontoza si este o infectie cronica ce incet si progresiv afecteaza parodontiul. Parodontiul este tesutul ce leaga dintii de osul maxilarelor. Exista o legatura certa intre parodontoza si mai multe probleme grave de sanatate, cum ar fii bolile cardiovasculare, diabet, bolile respiratorii. Principala cauza pentru boala parodontala raman bacteriile ce se gasesc in placa bacteriana. Tesuturile parodontale sunt gingia si osul care sustin dintele prin intermediul ligamentului alveolo-dentar.

Ce este placa bacteriana? ...

In cavitatea bucala exista o flora bacteriana saprofita. Pentru ca aceasta sa cauzeze boala parodontala trebuie sa stagneze in jurul papilei gingivale si mai ales interdentar prin formarea placii bacteriene dentare. Placa bacteriana incepe sa se acumuleze pe dinte in zona gingiei iar atunci cand nu este indepartata, ea poate provoca boala parodontala.

Boala parodontala este o notiune generala care indica modificari patologice ale parodontiului. Parodontiul este complexul morfologic si functional care asigura fixarea dintelui in osul maxilar, constituit din desmodontiu (ligamentul alveolo dentar), osul alveolar, gingie si cementul radicular. Desmodontiul este aparatul ligamentar dento alveolar, format din fibre ligamentare cu directii diferite care leaga cementul radicular de corticala interna a alveolei si de gingie.

Din punct de vedere topografic desmodontiul cuprinde doua zone:

 1. parodontiul marginal format din gingie, cement, os, ligament alveolo-dentar a carui imbolnavire este acuta si cronica. El se imparte in parodontiu de invelis format din fibromucoasa gingivala cu ligamente supraalveolare si parodontiu de sustinere care indeplineste rolul de echilibrare a fortelor de masticatie;
 2. parodontiu apical.

Ce determina boala parodontala? ...

Microorganismele

Se considera ca toti factorii care influenteaza etiopatogenia si evolutia bolii parodontale sunt favorizanti sau predispozanti, dar nu constituie cauza bolii. Factorul cauzal este factorul microbian. Se poate afirma ca factorul determinant este raspunsul imun al organismului. Boala parodontala este rezultatul interactiunii dintre bacteriile din placa bacteriana si raspunsul imun al gazdei, terenul.

Rolul sistemului imunitar in fiziopatologia paradontozei

Boala parodontala are o evolutie ce depinde nu numai de agresivitatea si specificitatea bacteriilor, dar si de modul cum va raspunde organismul la atacul microbilor, existand o interactiune intre microorganismele cavitatii orale si raspuns imun al organismului.

Influenta afectiunii sistemice

Cavitatea bucala face parte din organism si nu poate fi separata de acesta. Aici se intalnesc toate semnele care pot sa ne orienteze spre un diagnostic general. Clasicul gest al medicului "deschide gura si arata limba'' cu care se incepea examenul bolnavului, nu isi va pierde niciodata din importanta "intrucat mucoasa bucala este oglinda starii de sanatate a organismului''.

Ce mai ajuta la producerea bolii parodontale? ...

Factorii generali sunt factorii care influenteaza reactivitatea generala, favorizand imbolnavirea pacientului:

 • factori genetici (predispozitia constitutioanala);
 • factori metabolici (diabet);
 • factori hormonali (endocrinopatii);
 • afectiuni ale tesutului conjunctiv;
 • afectiuni ale sistenului nervos central;
 • factori imunitari: scaderea capacitatii de aparare sau reactivitate autoimuna;
 • factori externi (intoxicatii);
 • stari carentiale (hipovitaminoze).

Factorii locali sunt factori de iritatie pentru parodontiu si pot fi cauzali, ex.: placa bacteriana, si favorizanti: tartrul dentar, trauma ocluzala, carii dentare, edentatia, anomalii dento maxilare, obiceiuri vicioase, factori iatrogeni.

Care sunt posibilitatile de tratament pentru boala parodontala? ...

Boala parodontala are un tratament ce necesita o individualizare maxima, raportat la statusul general si parodontal al pacientului. Tratamentul pentru boala parodontala trebuie inceput cat mai devreme, necesita instituirea precoce si continuarea pana la vindecare. Vindecarea nu inseamna doar cicatrizare ci si regenerare iar daca tratamentul este bine condus se poate produce realipirea gingiei pe suprafetele radacinii dintelui. Aceasta se intampla doar in stadiile incipiente ale bolii.

Starea de ,,vindecat'' inseamna starea de ,,sanatos'', ceea ce inseamna disparitia inflamatiei in cazul gingivitei sau disparitia inflamatiei si reaplicarea gingiei pe dinte in cazul parodontozei. Planul de tratament cuprinde 4 obiective principale, care trebuie comunicate pacientului si cu care acesta sa fie de acord:

 1. Tratamentul leziunilor partilor moi - vizeaza eliminarea inflamatiei, suprimarea pungilor parodontale si a factorilor cauzali de iritatie locala. De o deosebita importanta este instruirea pacientului in scopul insusirii procedurilor pentru asigurarea unui control eficent al placii dentare;
 2. Tratament de reechilibrare functionala care consta in slefuirea selectiva, restabilirea arcadelor dentare ( prin refacerea morfofunctionala corecta a arcadelor dentare), redresarea ortodontica;
 3. Tratamentul sistemic vizeaza controlul bolilor genetice;
 4. Tratamentul de mentinere va fii instituit in toate cazurile prin controale periodice, esalonate in functie de starea locala si generala a pacientului, de abilitatea acestuia la intretinerea unei igiene riguroase buco-dentare, la tendinta de carii si la depozite tartrice.

Modalitati de prevenire pentru boala parodontala ...

Masurile de prevenire pentru boala parodontala sunt masuri de igiena bucala. Aceste masuri sunt folosite pentru evitarea declansarii bolii, stoparea evolutiei si recidivelor. Prevenirea are ca scop:

 • reducerea placii bacteriene prin actiunea substantelor chimice;
 • igiena bucala impiedica dezvoltarea complexului bacterian considerat agent cauzal pentru boala parodontala;
 • detartrajul este o actiune terapeutica de prevenire, dar si curativa.

Tartrul constituie suportul placii bacteriene dar si un factor de iritatie, de intretinere a inflamatiei. Tratamentul cu antiseptice si antibiotice reduce virulenta microbiotei din placa bacteriana, scade biofilmul de pe suprafata dintelui si prin acesta reduce inflamatia instalata sau in curs de instalare.

Boala parodontala are un tratamentul ce se orienteaza tot mai mult spre preventia bolii, prin masuri de asistenta sociala, educatie sanitara, medicina sociala si mai putin spre terapia curativa.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares