fbpx

Cum stiu daca am un dinte cariat?

dinte-cariatUn dinte cariat nu apare de la o zi la alta. Pentru a ajunge in faza de dinte cariat se trece mai inta printr-un stadiu reversibil, numit pata alba cretoasa, care, daca nu este tratata la timp evolueaza spre un stadiu cavitar, ireversibil, ce se trateaza prin obturatii, numite popular plombe. Din pacate un dinte cariat poate fi observat timpuriu doar atunci cand procesul carios se afla pe suprafetele vizibile ale dintelui. Interdentar cariile nu pot fi observate direct, fiind necesar un examen radiologic periodic. Franjurarea firului de ata dentara poate sugera prezenta unui dinte cariat.

Asadar, primul semn al unui dinte cariat este aparitie pe dinte a unei pete albe, ce nu reprezinta altceva decat o zona de smalt demineralizata de produsii de excretie ai microorganismelor. De regula in aceasta faza un dinte cariat nu doare. Daca dintele este igienizat corespunzator, adica se folosesc paste cu fluor, cu o concentratie de cel putin 1100ppm fluor, sau se aplica geluri fluorurate, acasa sau in cabinetul dentar, leziunea incipienta de pe un dinte cariat se va remineraliza. De cele mai multe ori insa, pata alba astfel tratata capata o culoare brun-neagra. Se considera ca aceasta zona este mai rezistenta in fata atacului acid decat o suprafata dentara neafectata.

Daca nu se intervine la timp pata alba evolueaza spre o leziune ireversibila numita cavitatie si aparitia unui dinte cariat. Netratata cavitatia se va adanci , va depasi smaltul ajungand in dentina. In aceasta faza un dite cariat incepe sa doara doar la alimente reci, acide sau dulci. Lipsa tratamentului si in aceasta faza va face ca procesul carios sa se apropie da camera pulpara a unui dinte cariat. Urmeaza infectarea pulpei dentare cu aparitia gangrenei dentare sau chiar a unor complicatii ale acesteia.

Indiciile care ne pot sugera prezenta unui dinte cariat sunt:

  • aparitia petei albe cretoase;
  • franjurarea firului de ata dentara atunci cand realizam igienizarea dintilor;
  • halena fetida, datorata leziunilor cariase mari, care retentioneaza alimentele;
  • coloratiile ce apar in jurul unor obturatii vechi;
  • caderea unor obturatii;
  • durea dintilor la rece, acidulat sau dulce.

Pentru prevenirea aparitiei unui dinte cariat se recomada controlul stomatologic odata la sase luni.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro