fbpx

Cum stiu daca am un dinte cariat?

dinte-cariatUn dinte cariat nu apare de la o zi la alta. Pentru a ajunge in faza de dinte cariat se trece mai inta printr-un stadiu reversibil, numit pata alba cretoasa, care, daca nu este tratata la timp evolueaza spre un stadiu cavitar, ireversibil, ce se trateaza prin obturatii, numite popular plombe. Din pacate un dinte cariat poate fi observat timpuriu doar atunci cand procesul carios se afla pe suprafetele vizibile ale dintelui. Interdentar cariile nu pot fi observate direct, fiind necesar un examen radiologic periodic. Franjurarea firului de ata dentara poate sugera prezenta unui dinte cariat.

Asadar, primul semn al unui dinte cariat este aparitie pe dinte a unei pete albe, ce nu reprezinta altceva decat o zona de smalt demineralizata de produsii de excretie ai microorganismelor. De regula in aceasta faza un dinte cariat nu doare. Daca dintele este igienizat corespunzator, adica se folosesc paste cu fluor, cu o concentratie de cel putin 1100ppm fluor, sau se aplica geluri fluorurate, acasa sau in cabinetul dentar, leziunea incipienta de pe un dinte cariat se va remineraliza. De cele mai multe ori insa, pata alba astfel tratata capata o culoare brun-neagra. Se considera ca aceasta zona este mai rezistenta in fata atacului acid decat o suprafata dentara neafectata.

Daca nu se intervine la timp pata alba evolueaza spre o leziune ireversibila numita cavitatie si aparitia unui dinte cariat. Netratata cavitatia se va adanci , va depasi smaltul ajungand in dentina. In aceasta faza un dite cariat incepe sa doara doar la alimente reci, acide sau dulci. Lipsa tratamentului si in aceasta faza va face ca procesul carios sa se apropie da camera pulpara a unui dinte cariat. Urmeaza infectarea pulpei dentare cu aparitia gangrenei dentare sau chiar a unor complicatii ale acesteia.

Indiciile care ne pot sugera prezenta unui dinte cariat sunt:

  • aparitia petei albe cretoase;
  • franjurarea firului de ata dentara atunci cand realizam igienizarea dintilor;
  • halena fetida, datorata leziunilor cariase mari, care retentioneaza alimentele;
  • coloratiile ce apar in jurul unor obturatii vechi;
  • caderea unor obturatii;
  • durea dintilor la rece, acidulat sau dulce.

Pentru prevenirea aparitiei unui dinte cariat se recomada controlul stomatologic odata la sase luni.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares