fbpx

Ce se intelege prin nevralgie de trigemen

nevralgie-de-trigemenNevralgia de trigemen sau prosopalgia sau boala lui Fothergill– prescurtata ca NT / NTG -, reprezinta o afectiune idiopatica / fara lezare nervala, caracterizata prin episoade de durere intensa a fetei, rezultand asa-numitul tic doloreux / dureros. Nervul trigeminal, sau cel de-al cincilea nerv cranian, este acel nerv responsabil de senzatiile faciale, precum si de anumite functii motorii, precum ocluzia dentara / muscatura si masticatia.

"Trei gemeni" ...

Nervul trigeminal, al cincilea si cel mai mare dintre nervii cranieni, isi are originea etimologica in latina si inseamna, intr-un sens mai larg: "trei gemeni" sau "de trei ori ingemanat". Or, acest lucru deriva din faptul ca nervul trigeminal, sau cranian V, prezinta trei mari "brate", fiecare dintre acestea putand duce la "faimoasa"... nevralgie de trigemen, care poate fi si radiala:

 • nervul oftalmic – V1
 • nervul maxilar – V2
 • nervul mandibular – V3

Cele mai implicate ramificatii intr-o nevralgie de trigemen, sau NTG, sunt ramificatiile V2 si V3, iar durerea ca atare mai poate fi resimtita si in: urechi, ochi, buze, nas, scalp, frunte, obraji, dinti sau maxilar, sau chiar in indice / index. Cu alte cuvinte, pacientul suferind de nevralgie de trigemen va avea una dintre ramificatiile nervoase afectata, iar, cu timpul, afectiunea se poate extinde si la cealalta.

Este o extindere de tip sistemic, bilaterala, care poate implica atat scleroza multipla in proportie de 3-4%, cat si tumorile craniene; sunt afectati nervii cranieni V si VII. Acest lucru ar fi cauzat de afectarea complexului trigeminal spinal sau CTS.

Acum, toti acesti nervi converg in ganglionul trigeminal / semilunar / gasserian, localizat in zona de "depozitare" a corpurilor celulare ale fibrelor nervoase. Or, acest ganglion, care poate provoca nevralgie de trigemen, este analog CTS. Mai mult, nervul oftalmic si cel maxilar sunt doar nervi senzoriali / de simt, iar cel mandibular are atat functii cutanate / de functionare optima a pielii, cat si motorii / de miscare a articulatiilor. Astfel, informatia senzoriala din zonele fetei si a restului trupului este procesata de catre sistemul nervos central / SNC.

In general, se poate spune despre nervul trigeminal ca este unul mixt, responsabil pentru analiza informatiilor senzoriale, precum: 

 • cele tactile;
 • presiunetermoceptie;
 • temperatura nociceptie;
 • durere.

O boala idiopatica ...

Intr-adevar, o nevralgie de trigemen se caracterizeaza prin dureri severe, chiar paroxistic de "intepatoare". Si, de obicei, incepe cu o serie de socuri in zona afectata.

In momentul episodului, pacientul va resimti durerea ca pe un soc electric intepator si arzator - uneori, senzatia poate fi si una de implozie sau de zdrobire - apoi, senzatia se disipeaza doar ca sa lase locul alteia: de arsursa. Aceasta dureaza pana la cateva minute. Or, atacurile pot forta pacientii sa faca grimase, sa isi miste capul intr-o parte si in alta pentru a scapa de durere, dar sa si aiba un tic; de aici, "ticul dureros" / tic doloreux. Rareori, spasmele apar in timpul somnului.

Alte semne vizibile de nevralgie de trigemen pot fi cele din timpul barbieritului, respectiv la barbati, si anume cand se omite cu buna stiinta o zona sau alta a fetei. Evitarea barbieririi unei anumite zone se realizeaza din cauza temerii producerii unui alt episod acut de durere.

O nevralgie de trigemen atipica - de tip II -, insa, se poate manifesta ca o migrena persistenta, de fond, pe toata suprafata faciala a pacientului. De fapt, durerea din zona fetei este atat de intensa uneori incat pana si statul in curent poate declansa un episod acut. Si, pe langa vant, sunetele intense si/sau zgomotul puternic, de fond, pot agrava starea. Asadar, o nevralgie de trigemen poate afecta multe dintre activitatile cotidiene ale pacientului, precum: mancatul, bautul, vorbitul, barbieritul si, nu in ultimul rand, spalatul pe dinti.

Originea nevralgiei – posibilitati ...

Durerea isi are originea in zona de deasupra liniei manibulare a fetei si mai este responsabila si pentru functia masticatorie, dar nu si pentru expresiile faciale.

Exista mai multe teorii care doresc sa explice cauzalitatea posibila a sindromului de nevralgie de trigemen. Astfel ca, odinioara, se considera ca nervul respectiv este comprimat dinauntrul spre exteriorul craniului. Dar, o astfel de comprimare ar cauza o functionare dezechilibrata, hiperactiva, a nervului. Si, de aici, ar rezulta episoade acute la cea mai mica stimulare, ba chiar si suspendarea capacitatii de oprire a semnalului dureros!

Cu alte cuvinte, chiar daca stimulul extern trece, in acest scenariu, nervul trigemen al zonei afectate va continua sa interpreteze o senzatie de durere acuta. Or, acest tip de afectare poate fi rareori cauzat de catre: un anevrism, o malformatie arteriovenoasa, o tumoare, un chist arhnoid / intepatura de paianjen in unghiul cerebelopontin sau chiar de catre un accident de masina.

Compresia periferica de scurta durata, pe de alta parte, este deseori una nedureroasa, iar episoadele nu tin mai mult de cateva secunde. In contrast cu aceasta, cea persistenta rezulta, insa, in demielinizare – mielina este stratul protector al neuronilor – locala, potentialul axonilor ramanand acelasi. Sinapsele raman neafectate in caz de asemenea nevralgie de trigemen. Si, in final, dar cronic de aceasta data, demielinizarea primara poate rezulta intr-o degenerare axonica:

"Este larg acceptat faptul ca nevralgia de trigemen este asociata cu demielinizarea axonilor in ganglionul gasserian, radacina dorsala a nervului spinal, sau ambele."

In 60% dintre cazuri, durerea izvoraste din coltul gurii pacientului si radiaza pana in unghiul mandibulei. 30% dintre cazuri, insa, se manifesta prin puseuri de durere din buza superioara sau din canin, aceasta radiind pana in ochi si sprancene, dar nu si in orbite.

Diagnostic: NTG! ...

Sub aspect patofiziologic, intelegem prin "nevralgie de trigemen" ceva controversat, neclar. Pe cand, sub cel etiologic, aflam ca simptomul poate fi central, lateral sau... ambele. Iar, faptul ca provoaca dureri de o asemenea intensitate, este din cauza ca nervul trigeminal, sau nervul cranian V, este unul pur senzorial.

Acum, diagnosticarea cu nevralgie de trigemen, sau NTG, este indicata in mod clar prin testari: radiologice, electrofiziologice si de laborator. Or, criteriile stricte pentru identificarea de nevralgie de trigemen, conform Societatii Internationale a Nevralgiei, sunt urmatoarele pentru respectivele atacuri dureroase:

 • sunt paroxismale si pot dura de la o fractiune de secunda, pana la cateva minute, afectand una sau mai multe diviziuni ale nervului;

 • prezinta cel putin una dintre caracteristicile: intense, ascutite, superficiale sau "intepatoare";

 • pot fi precipitate si de factori externi: climatici si/sau tactili;

 • sunt stereotipizate pentru fiecare dintre pacienti;

 • nu exista deficite neurologice evidente clinic;

 • nu pot fi atribuite vreunei alte afectiuni.

Cat priveste o nevralgie de trigemen simptomatica, aceste criterii se diferentiaza foarte putin, respectiv prin faptul ca o leziune – alta decat compresia vasculara! – poate fi demonstrata prin investigari speciale si/sau prin explorari ale fosei posterioare.

O hemocultura, si o testare a functiilor hepatice, in caz de nevralgie de trigemen, sunt mai mult decat necesare daca se vizeaza terapia cu carbamazepin, de pilda. Prin urmare, o terapie farmacologica poate fi o pista de considerat in caz de nevralgie de trigemen. Or, carbamazepin se numara printre cele mai indicate medicamente contra NTG, conform studiilor Administratiei Hranei si Medicamentului.

Dar, tocmai datorita faptului ca aceasta nevralgie de trigemen se poate remite in mod spontan - in cca 6-12 luni de tratament -, pacientii aleg intreruperea tratamentului medicamentos. Or, aceasta este o greseala deoarece, de obicei, cei mai multi dintre pacienti trebuie sa il reinceapa la numai cateva saptamani de la intrerupere. De fapt, de-a lungul anilor, pacientii cu nevralgie de trigemen pot necesita doua – trei medicamente pentru a putea controla episoadele acute!

Strategii operante ...

Poate fi nevoie si de o interventie neurochirurgicala, respectiv in unele cazuri cronice de nevralgie de trigemen. Astfel, lamotrigina, ca a doua substanta utilizata in acest tratament medicamentos, in caz de nevralgie de trigemen, nu a putut fi pe deplin si corect evaluata, din moment ce substanta este prezenta si in carbamapezin. Iar, gabapentina – cea de-a treia substanta, in alt medicament – este foarte utila la pacientii cu scleroza multipla.

Trei strategii operante sunt acum foarte des utilizate in cazurile cronice de nevralgie de trigemen, si anume:

 • procedura percutanata / PP

 • chirurgia bisturiu-gamma / CBG

 • decompresia microvasculara / DMV

Din punctul de vedere al recomandarii acestora, 90% dintre pacienti nu mai resimt durere imediat sau curand dupa oricare dintre aceste trei strategii / operatii, dar senzatia de usurare este mai pregnanta dupa o DMV. Or, aceasta este recomandata mai ales tinerilor care se prezinta bine sub anestezie generala. Iar, strategia PP este recomandata varstnicilor cu nevralgie de trigemen nerespondenta / care nu raspunde la tratamentele obisnuite, medicamentoase.

Epidemiologia NTG ...

In 1968, in Statele Unite, prevalenta de nevralgie de trigemen a fost de aproximativ 107 barbati si 200 de femei la 1 milion de locuitori. Iar, peste circa trei decenii, in 1993, s-a estimat ca 40 de mii de pacienti prezinta afectiunea in orice moment al zilei; incidenta a fost de 4-5 cazuri la suta de mii de locuitori.

Dar, studii mai recente sugereaza faptul ca prevalenta de nevralgie de trigemen s-ar situa in jurul a 1-2 cazuri la 10 mii de locuitori; incidenta ar fi de 15 mii anual. Si, in cazul suferinzilor de scleroza multipla, s-a mai estimat faptul ca 1-2% dintre acestia pot dezvolta nevralgie de trigemen. In cele mai multe dintre aceste cazuri – de 1-2% -, pacientii cu scleroza multipla prezinta NTG bilaterala.

In orice caz, nu s-a semnalat nicio tendinta geografica si/sau rasiala pentru aceasta nevralgie de trigemen, pentru propagarea ei, desi populatia feminina este mai afectata decat cea masculina, la acest capitol. Mai mult, la 90% dintre pacienti, boala se manifesta dupa varsta de 40 de ani, cu un start tipic in jurul celei de 60-70 de ani. Iar cei care prezinta afectiunea pe segmentul de varsta 20-40 de ani, cel mai probabil sufera de o demielinizare acuta, respectiv pe langa scleroza multipla. Si, ocazional, sunt identificate si cazuri de pediatrie. Cat despre factori de risc, cel mai recunoscut pentru acest sindrom este: hipertensiunea.

Nevralgia post-herpetica poate, la randu-i, declansa simptome similare in caz de nevralgie de trigemen, mai ales daca nervul trigeminal este lezat cumva. Daca nu, atunci sindromul este unul idiopatic. Or, in caz de diagnosticare eronata, este nevoie de o diferentiere. Astfel, durerea masticatorie nu poate fi anesteziata printr-un sedativ inhibitor local. Si, atunci cand medicul dentist suspecteaza zona respectiva ca fiind afectata de nevralgie de trigemen, acesta trebuie sa manifesteze cea mai conservatoare atentie cu putinta. In acest sens, medicul va evalua, pe rand, structurile dentare ale pacientului ca sa decida daca va extrage sau nu respectivul dinte.

Statistici ...

Din punctul de vedere al ocurentei / intamplarii de nevralgie de trigemen, cazuistica globala estimeaza faptul ca doar una din 15–20 de mii de persoane poate suferi de acesta, iar 35% din total sufera si spasme faciale. Desigur, se prea poate ca statistica sa fie semnificativ mai mare, respectiv mai ales din cauza diagnosticarii gresite a bolii.

In privinta grupurilor afectate de aceasta nevralgie de trigemen, a fost stabilit ca indeosebi femeile trecute de 50 de ani sunt mai predispuse. Or, acest segment este cel mai labil in fata NTG desi s-au intamplat si cazuri cu pacienti de pana la 3 ani. De asemeni, 10-12% dintre cazurile de nevralgie de trigemen sunt bilaterale, adica apare pe ambele parti ale fetei – pe dreapta, si pe stanga. Asemenea cazuri nu au fost raportate ca active in paralel.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares