fbpx

Ce este punga parodontala?

investigarea pungilor parodontale cu sonda parodontalaPunga parodontala este un spatiu patologic ce se formeaza la nivelul parodontiului, tesutul ce uneste dintele de osul din jur. Intr-o punga parodontala nu mai exista parodontiu sanatos. Punga parodontala contine puroi, tartru, placa bacteriana. Punga parodontala este o manifestare a formei avansate de parodontoza.

Cum apare punga parodontala? ...

Dintele este tinut in os de catre parodontiu. Parodontiul incepe de la dingia din jurul dintilor si se termina la varful radacinilor dentare. Boala parodontiului se numeste paradontoza. In stadiile avansate ale bolii spatiul parodontal este intr-atat de largit incat a fost denumit punga parodontala. Gingivita este etapa incipienta a evolutiei bolii parodontale.

Rareori se intalnesc pungi parodontale solitare. In general sunt pungi parodontale multiple ce apar in cazul bolii parodontale ( parodontoza ).

Poate sa apara o punga parodontala si atunci cand, din greseala parodontiu este intepat cu oase sau alte alimente taioase/ascutite. Daca acestea nu sunt indepartate vor tedermina aparitia unei pungi parodontale.

Cum se stabileste diagnosticul de punga parodontala? ...

Diagnosticul poate fi stabilit clinic prin prezenta semneleor specifice sau a abcesului parodontal precum si radiologic prin prezenta palniiilor de retractie osoasa. Semnele sunt:

  • abces dentar cu prezenta puroiului;
  • dureri dentare;
  • mobilitate dentara.

Cum se trateaza o punga parodontala? ...

Acasa poti trata pungile parodontale prin folosirea mijloacelor de igienizare: pasta si periuta de dinti, apa de gura, ata dentara si dusul oral.

Medicul dentist are un arsenal terapeutic ce consta in: chiretaje in camp inchis sau deschis a dintilor afectati, interventii chirurgicale de aditie ososa.

Cum previn aparitia pungii parodontala? ...

Mijloacele de igiena obisnute sunt suficiente pentru a preveni aparitia gingivitei, prima etapa din cadrul evolutiei parodontozei.

Care este evolutia unei pungi parodontale? ...

Netratata o punga parodontala va determina pierderea dintelui afectat.

Priveste spre un viitor fara probleme dentare ... 

Ca si prin acest articol, vin in ajutorul tau prin Proiectul "Prieteni, nu pacienti". Acesta este creat cu gandul la tine si la cum, atat tu cat si familia ta, sa preveniti afectiunile cavitatii orale. Lasa-ti adresa de mail si-ti voi trimite detalii. Durerile dentare, si neplacerile asociate acestora ( bani si timp ) vor fi de domeniul trecutului dupa ce afli ce trebuie facut pentru a le preveni.


Ai grija de tine si Zambeste Sanatos!

cosmin hublou


Cu mult drag,
Dr Cosmin Circu, Coordonator Proiect
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ai nevoie de un sfat?

Sunt aici pentru a te ajuta.

Apasa acest text pentru a intra in legatura cu un medic stomatolog!

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
Administrator NetDent.ro

 

© 2009 - 2020 netdent.ro