fbpx

Ce este gingivita?

gingivitaGingivita reprezinta inflamatia gingiilor. De cele mai multe ori gingivita reprezinta faza incipienta si reversibila pentru paradontoza. Sangerarea spontana sau la un periaj usor, tumefierea sau o culoare rosu aprins a gingiilor sunt semne clare de gingivita. Atunci cand sesizezi aceste semne este necesar un consult stomatologic.

Care sunt cauzele pentru gingivita? ...

Gingivita poate apare in mai multe situatii. Cel mai frecvent apare datorita unei igiene ce lasa de dorit sau a unei tehnici de periaj incorecte. Bolile gingiilor sunt cauzate de inmultirea bacteriilor de pe dinti si gingii. Bacteriile din placa se hranesc cu zaharul din alimente sau bauturi, avand produsi de metabolism toxine cum a fi acizii. Acizii irita gingiile, cauzand inflamarea si sangerarea acestora.

In principiu gingivita apare in urmatoarele cazuri:

 • la persoanele cu o igiena precara;
 • la fumatori sau la cei care mesteca tutun;
 • la persoanele de sex feminin atunci cand trec prin modificari hormonale: in timpul sarcinii, dupa sarcina, la menopauza;
 • ca urmare a utilizarii unor medicamente: anticonceptionale, antidepresivele sau medicamentele pentru inima;
 • la cei ce sufera unele boli generale: diabetul zaharat, HIV-SIDA, leucemia, nivel ridicat de stress, dieta saraca in nutrienti, cancere sub tratament cu citostatice sau radioterapie.
 • ca urmare a folosirii unei tehnici de periaj inadecvata perioade lungi de timp.
 • ca urmare a deteriorarii unor lucrari protetice;

Gingivita localizata ma poate apare si atunci cand:

 • se foloseste o periuta veche;
 • se foloseste o periuta a carei perii au consistenta dura, hard";
 • atunci cand exista carii dentare netratate;
 • atunci cand exista plombe vechi ce si-au pierdut integritatea;
 • atunci cand se foloseste pentru igienizare scobitoarea.

Cum stiu daca am gingivita? ...

Daca ai gingii rosii, inflamate, sensibile si care sangereaza cu usurinta la periaj sau la folosirea atei dentare cel mai probabil suferi de gingivita. Datorita faptului ca gingivita nu este dureroasa, simptomele pot trece neobservate si pacientul nu solicita tratament. Netratata, gingivita progreseaza ajungandu-se la boala parodontala. Atunci simptomele devin notabile si cuprind: gingii desprinse de pe dinti si retrase, respiratie urat mirositoare, persistenta, puroi la nivelul gingiilor, o schimbare in relatiile dintre dinti in timpul masticatiei, dinti mobili.

Gingivita apare si in cazul implanturilor dentare? ...

Gingivita apare si in jurul unui implant dentar. Aparitia gingivitei in apropierea unor implanturi dentare este alarmanta. Daca gingivita din jurul implanturilor nu este tratata corect se poate ajunge la periimplantita ce, cu timpul, faciliteaza mobilizarea implantului si pierderea ulterioara a acestuia. In cazul acestui tip de gingivita se clateste gura cu apa de gura si se igienizeaza cu ajutorul periutei indicate de catre medicul implantolog. Nu se depun presiuni si nu se insista. Se prezinta la stomatolog in cel mai scurt timp posibil.

Tratamentul pentru gingivita ...

Tratamentul consta, atunci cand gingivita este de cauza locala, in inbunatatirea tehnicilor si metodelor de periaj dentar precum si utilizarea apei de gura. In acelasi timp se schimba periuta de dinti cu una noua, cu perii de consistenta medie. Nu se foloseste scobitoarea.

Atunci cand medicul suspecteaza ca gingivita are o cauza genrala sau externa va cere examinarea de catre medicul specialist. Rezolvarea afectiunii generale va stagna evolutia gingivitei. In paralele se iau masurile mentionate la paragraful precedent.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares