fbpx

Cateva notiuni despre bruxism

bruxismO activitate automatizata ce consta in stransul si frecarea sau lovirea sacadata a dintilor, repetitiv sau continuu, ziua sau noaptea, in afara masticatiei se numeste bruxism. Indivizii, in general, nu sunt constienti de bruxism, iar miscarile lor mandibulare au o frecventa crescuta si o amplitudine scazuta.

Boala numita bruxism apare datorita unor contacte dintre dinti instabile (datorate lipsei unor dinti, sau a unor dinti fracturati ori deplasati) dar si ca urmare a stresului sau dereglarilor somnului.

Stresul si anumite tipuri de personalitati pot determina bruxism.De-a lungul timpuluis-a aratat indivizii care sufera de nervozitate cronica sufera de bruxism. Astfel mania, durerea, frustrarea pot determina in bruxism. Persoanele cu grad crescut de agresivitate si competitivitate, care sunt foarte grabite sunt predispuse la bruxism.

Datorita activitati intense de frecare la nivelul dintilor se poate observa o aplatizare a reliefului fetei masticatorii a dintelui, o reducere a inaltimii coroanei dintilor asociata cu migrarea lor in sens vertical. Acestea se asociaza in timp cu fisuri ale smaltului, dureri dentinare, cu afectiuni ale pulpei dentare, deplasari dentare, dureri musculare si ale articulatiei temporomandibulare si chiar cu dureri de cap.

Pentru ca principala cauza pentru buxism este stresul, principalul remediu este relaxarea, la care se asociaza si alte masuri sub atentia si coordonarea medicului stomotolog printre care si consultul psihologului.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares