fbpx

Carie de biberon

carie-de-biberonDaca nu este alimentat corespunzator copilul tau poate face carie de biberon, un tip de carie dentara destul de des intalnit la copii. Vorbim despre carie de biberon atunci cand leziunile carioase debuteaza la varste foarte mici, imediat dupa eruptia dintilor de lapte. Este o forma acuta de carie, ce evolueaza rapid atat in suprafata cat si in profunzime. Apare in principal la incisivii superiori, incisivii inferiori fiind mai putin afectati, ei fiind protejati de limba si secretiile salivare. Cauzele cariei de biberon sunt multiple, dar in principal etiologia cariei de biberon se datoreaza alimentatiei prelungite cu biberonul dupa eruptia dintilor (dupa varsta de 1 an), in principal in timpul noptii. Tratamentul pentru carie de biberon are doua aspecte: profilactic si curativ.

Leziunile carioase ce se prezinta sub forma de carie de biberon intereseaza mai multe grupe dentare, debutand la nivelul incisivilor superiori, urmand molarii 1, caninii, molarii 2, respectand ordinea eruptiei. Evolueaza rapid catre afectarea tesutului pulpar si distructia coroanei dentare. In cazul in care forma de carie de biberon este netratata, la varsta de 3-4 ani, in cavitatea bucala, pot ramane doar resturi ale radacinilor.

Pentru carie de biberon cauzele sunt numeroase: prelungirea alaptarii peste varsta de 1 an, alimentatiei cu lichide indulcite( lapte, sucuri, ceaiuri), suzeta inmuiata in miere, flora microbiana cariogena, structura nerezistenta a smaltului, lipsa igienei orale. Laptele reprezinta un factor important in aparitia cariei de biberon si are actiune cariogena daca nu este administrat corect. Laptele matern are un continut crescut in lactoza, care are actiune cariogena crescuta, insa administrat in conditii normale nu produce caria dentara. Laptele de vaca are un continut scazut in lactoza insa combinat cu zahar, miere, biscuiti are actiune cariogena. Stagnarea laptelui pe suprafetele dentare timp indelungat creeaza conditii favorabile pentru aparitia bolii carie de biberon.

Boala carie de biberon se evidentiaza in jurul varstei de 2 ani, dar uneori poate sa apara si mai devreme. Dupa eruptie apar gulerase mici albicioase la nivelul coletului si fata vestibulara a incisivilor superiori. Acestea sunt primele semne si cu cat ne prezentam mai devreme la medicul stomatolog avem mai multe sanse de a le trata si astfel de a preveni caria de biberon. Netratate insa cuprind si alte suprafete si transforma dintii in resturi radiculare. De obicei, leziunile din carie de biberon sunt dispuse simetric la nivelul incisivilor centrali superiori, dar topografia variaza in functie de pozitia in timpul suptului. Incisivii centrali superiori sunt afectati asimetric atunci cand copilul este alimentat in decubit lateral (pozitie culcata), fetele ocluzale si orale ale molarilor in cazul suptului in timpul zilei, in picioare, incisivii centrali inferiori, prin utilizarea necorespunzatoare a suzetei in pozitie verticala.

Pentru carie de biberon tratamentul are doua laturi: profilactic si curativ. Profilaxia presupune educarea parintilor in privinta igienei orale, igienei alimentatiei si administrarea fluorului pe cale generala. Igiena bucala se instituie in mometul eruptiei dintilor si se va realiza cu un tifon infasurat pe deget si inmuiat in ceai de musetel. Ulterior, de catre parinti sau sub indrumarea lor,  se pot folosi periute de dinti cu cap mic si peri scurti, potrivite varstei copilului. Periajul se va realiza cu paste de dinti fara fluor pana la 4 ani, deoarece pana la aceasta varsta copilul nu stie sa scuipe. Igiena si controlul alimentatiei reprezinta un factor esential in aparitia bolii carie de biberon, de aceea trebuie respectate uratoarele reguli: fara exces de hidrocarbonate, suprimarea biberonului la varsta normala, dupa eruptia dintilor copilul trebuie alimentat cu lingurita sau cana. Administarea de fluor pe cale generala se face in functie de varsta si concentratia fluorului in apa potabila. Conform ultimelor studii, se recomanda administrarea de fluor doar pana la 7-8 ani.

In cazul tratamentului curativ, leziunile din carie de biberon se vindeca in functie de diagnostic, sau mai exact in functie de cat de afectati sunt dintii. In formele incipiente( gulerale abicioase) se incearca o remineralizare prin aplicare de fluor in concentratii si cantitati mici: se va aplica cu grija, pentru ca pacientul sa nu inghita, se va aplica de catre medic, degetele vor fi umezite in gel si plimbate pe dinti. In cazul cariilor simple, se pregatesc cavitati si se vor obtura. In cazul cariilor complicate, se realizeaza tratament endodontic si/sau extratie. Modalitatile de refacere a coroanei variaza in functie de posibilitatea de intelegere cu pacientul, de distrugerea coroanei dentare si de posibilitatile tehnico-medicale.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares