fbpx

Candidoza bucala

candidoza-bucalaIn mod obisnuit cavitatea orala este populata cu microorganisme ce nu fac rau. Aceste microorganisme reprezinta flora saprofita. Caldura si umiditatea de la nivelul cavitatii bucale reprezinta conditii ideale pentru colonizarea si dezvoltarea microorganismelor. Printre aceste microorganisme se numara si Candida Albicans o ciuperca saprofita, cu virulenta redusa. De cele mai multe ori, corpul uman reuseste prin mijloacele sale de aparare sa controleze dezvoltarea lor in exces, pastrand echilibrul florei cavitatii bucale. Exista si cazuri in care mecanismele de aparare cedeaza. In astfel de momente poate apare candidoza bucala ce se datoreaza cresterii numarul acestor microorganisme. Aceasta se poate manifesta la orice varsta. Tratamentul presupune administrarea unor medicamente antifungice.

Exista si alte specii de Candida ce nu produc la fel de frecvent imbolnavirea. Acestea sunt: Candida Parapsilosis, Candida Tropicalis, Candida Glabrata, Candida Krusei, Cadida Rugosa. Candida Albicans devine agresiva si produce candidoza bucala numai in prezenta unor factori favorizanti locali sau generali, cum ar fi: igiena bucala deficitara, scaderea salivatiei, saliva cu pH acid, fumatul, protezele mobile vechi neadaptate, leziunile cronice de mucoasa orala, administrarea prelungita atat local cat si pe cale generala a antibioticelor sau corticoizilor, imunosupresia data de medicamente sau alte infectii (de exemplu infectia HIV), boli generale (diabet, boala Addison), anticonceptionalele orale, sarcina, varstele extreme, malnutritia, etc..

Forme clinice pentru candidoza bucala ...

1. Candidoza bucala acuta poate fi limitata strict la o singura zona de mucoasa orala, de exemplu doar limba, sau o putem intalni la nivelul mai multor zone ale cavitatii bucale, sub forma atrofica, pseudomembranoasa sau combinatii ale celor doua tipuri. In cazul candidozei bucale acute pseudomembranoase mucoasa orala prezinta depozite alb-galbui cu aspect de membrane false. Prin indepartarea acestora ies la iveala zone rosii insotite de usturime, durere si senzatie de uscaciune a gurii. Depozitele pot aparea in special la nivelul mucoasei obrajilor, limbii si a palatului moale. Candidoza bucala acuta atrofica se manifesta prin mucoasa orala mai inflamata de culoare rosie intensa, cu eroziuni si foarte mici depozite albicioase.

Forma de candidoza bucala ce intereseaza doar comisurile bucale se numeste cheilita angulara. Acestea sunt rosii, prezinta eroziuni si fisuri.

2. Candidoza bucala cronica se prezinta sub doua forme:

- forma atrofica de candidoza bucala cronica a mai fost denumita si "stomatita de proteza" deoarece apare frecvent la purtatorii de proteze vechi, cu igiena deficitara. In zonele in care mucoasa orala ia contact cu proteza, se pot observa modificari de aspect: mucoasa subtire, rosie, eroziuni insotite de disconfort (usturimi, arsuri, uscaciunea gurii). Aceasta forma se insoteste adesea de cheilita angulara cronica.

- candidoza bucala cronica, forma hiperplazica, este caracterizata de zone albicioase asemanatoare unor noduli sau unor placi, care insa nu se pot indeparta de pe mucoasa orala. Sunt interesate cu predilectie limba, comisurile sau palatul dur.

3. Mai rar, candidoza bucala imbraca o forma generalizata, interesand mucoasa orala, pielea si fanerele. Aceasta constituie un semnal de alarma in ceea ce priveste afectarea sistemului imunitar sau a glandelor endocrine (de exemplu tiroida, glandele paratiroide, pancreasul). De asemenea, poate fi un indiciu in descoperirea unui deficit de acid folic sau a unei anemii sideropenice.

Cazuri particulare de candidoza bucala ...

Candidoza bucala a nou-nascutului mai este cunoscuta si sub denumirea de "muguet" sau "margaritel". Sursa infectiei o poate constitui vaginul matern infectat, pielea mamei sau a altor persoane, biberoane sau suzete infectate. Factorii favorizanti sunt in principal absenta secretiei salivare combinata cu scaderea pH-ului cavitatii bucale. Simptomatologia nu apare imediat dupa nastere, ci dupa primele 6 zile de viata, cand se pot observa depozite alb-galbui cremoase, bine delimitate, insotite de dificultati la supt, in deglutitie si masticatie. In aceasta faza, candidoza orala nu trebuie neglijata, deoarece in absenta tratamentului corespunzator, poate contamina caile aeriene superioare si o buna parte a tubului digestiv. 

Candidoza bucala, in cazul persoanelor infectate cu HIV (virusul), atunci cand persista mult timp, este considerata semnul ce anunta aparitia SIDA (boala). Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte infectii oportuniste: herpes, leucoplazia paroasa, gingivita ulcero-necrotica, etc. Cele patru forme intalnite clinic la bolnavii cu SIDA sunt candidoza bucala pseudomembranoasa (localizata la nivelul mucoasei obrajilor, limbii sau palatului), candidoza bucala atrofica (localizata la nivelul limbii sau palatului), candidoza bucala hiperplazica si cheilita angulara.

Cum putem afla daca avem candidoza bucala? ...

Candidoza bucala se diagnosticheaza atat pe baza semnelor clinice cat si a analizelor de laborator. Nu ezitati sa va prezentati la un control in cabinetul medicului dentist ori de cate ori observati modificari precum cele descrise mai sus. Nu intotdeauna leziunile sunt de candidoza bucala. Formele acute cu membrane false pot fi asemanatoare cu alte infectii (de exemplu stomatita ulcero-necrotica, sifilis secundar) sau ulceratii produse de traumatisme chimice sau mecanice. Formele atrofice de candidoza bucala, cu leziuni rosii, pot semana cu infectii date de virusuri sau bacterii, alergii la medicamente sau materiale folosite in medicina dentara, lichen plan, lupus eritematos, etc. Formele hiperplazice trebuie diferentiate de leucoplazii, lichen plan, cancer oral atipic, etc. In toate aceste cazuri, asemanatoare ca aspect cu candidoza bucala, analizele de laborator arata valori normale pentru Candidei Albicans. 

Tratamentul candidozei bucale ...

Pentru prevenirea aparitiei bolii este foarte importanta mentinerea sanatatii orale prin mijloacele de igienizare si a integritatii lucrarilor dentare existente. Atunci cand apare totusi boala tratamentul candidozei orale incepe prin eliminarea factorilor ce i-au favorizat aparitia se instaureaza tratamentul medicamentos cu antifungice administrate local, sub forma de suspensii, drajeuri, comprimate, pomada dar si pe cale orala pentru formele mai grave.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares