fbpx

Ai dinti mobili?

dinti-mobiliA avea dinti mobili este un semn ce arata afectarea tesutului ce sustine dintii in oasele maxilare. Persoanele ce au dinti mobili pot suferi de afectiuni locale sau generale cu manifestari locale. Dintii de lapte ai copiilor devin mobili atunci cand urmeaza a fi schimbati cu dinti definitivi.

Care sunt motivele pentru care poti avea dinti mobili? ...

Boala parodontala poate sa creeze mobilitatea dintilor. Parodontiul, tesutul ce sustine dintii este afectat, osul de support se reduce si astfel apar dinti mobili. Pentru a evita aparitia  dintilor mobili este bine ca boala parodontala sa fie surprinsa in stadii incipiente astfel incat afectarea osului sa fie minima iar afectiunea sa-si opreasca din evolutia. Igiena riguroasa si controlul periodic la dentist pot evita neplacerile dintilor mobili. O atentie deosebita se recomanda in cazul diabeticilor si marilor fumatori.

Infectia la varful radacinii poate faca ca dintii sa fie mobili pentru o perioada de timp. Daca ai un abcesdentar este forte probabil sa ai unul sau mai multi dinti mobili in acea zona. Adresarea catre un cabinet dentar este indicata in aceasta situatie. Cel mai probabil se va face o radiografie, se va da o gaura in dinte, se vor plasa medicamente pe canal si se vor administra antibiotice pe cale orala. In functie de ce observa pe radiografie dintele va putea fi salvat sau se va extrage.

Dupa indepartarea inoportuna a aparatelor dentare unuii dinti pot fi mobili. Aceasta situatie este rara dar uneori, daca un aparat ortodontic este activat brusc sau unul sau mai multi bracheti se desprind atunci dintii pot fi mobili. Contactarea medicului ortodont se va face de urgenta.

Dupa traumatisme la nivelul fetei unii dinti pot fi mobili. Orice fel de traumatism la nivelul fetei poate provoca mobilitatea dintilor. Dintii mobili insemna fractura osului in care se afla dintele sau fracturarea radacinii dentare. O radiografie va spune exact de ce sunt dintii mobili. Optiunile sunt pentru dinti mobili in acest caz sunt:
- in primul timp imobilizarea dintilor mobili sau extragerea lor;
- imobilizarea dintilor mobili si indepartarea ulterioara a nervului - tratamentul de canal. 

Daca s-a descimentat o coroana sau un pivot dentar dintii pot parea mobili. Nu se recomanda sa asteptati daca o coroana este mobila. Dintii mobili pot forta radacina sau bontul protetic cauzand imposibilitatea recimentarii si complicatii medicale si financiare ce pot duce chiar la extragerea dintelui. In cazul coroanelor dentare pe implanturi dentare situatia este si mai urgenta. Suprasolicitarea implantului dentar poate duce la mobilitatea implantului cu pierderea acestuia.

Cancerul oral osos poate faca ca dintii din zona afectata sa fie mobili. Aceasta este o sitatie foarte rara dar din pacate aparitia unuor dinti mobili la un pacient aparent sanatos la nivelul dintilor, gingiilor si mucoasei dentare ar trebui sa fie un semnal de alarma. De obicei aceasta situatie se asociaza si cu anestezia aparent inexplicabila a zonei afectate.

Situatii speciale cu dinti mobili ...

In cazul copiilor la care se schimba dintii de lapte cu cei definitivi, cei temporari devin mobili. Incepand cu varsta de 5 ani si jumatate dintii copiilor incep sa se schimbe. Perioada de tranzietie de la dintii de lapte la dintii definitive dureaza pana in jurul varstei de 13 ani. Ori de cate ori dintii de lapte sunt mobili inseamna ca un dinte definitiv va erupe in curand. Daca dintii sau dintele este mobil de multa vreme recomandam vizita unui medic dentist.

Cu ce pot fi inlocuiti dintii mobili? ...

In functie de situatia fiecarui pacient dintii mobili se pot inlocui cu implanturi dentare. In cazul pacientilor cu boala parodontala se poate recurge la interventii chirurgicale de regenerare osoasa ghidata. Aceste interventii nu pot garanta revenirea la un nivel osos si gingival initial iar rezultatele in timp sunt slabe.

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares