Tratament stomatologic la pacienti cu hemofilie


hemofilia-tratament-stomatologicTratamentul stomatologic la pacientii cu hemofilie, afectiune a coagularii sangelui, este complex. Hemofilia este o boala ereditara rara ce se manifesta prin afectarea coagularii sangelui, fiind produsa de lipsa factorului VIII al coagularii. Hemofilia afecteaza in general barbatii, femeile fiind foarte rar afectate. Exista trei tipuri majore de hemofilie: hemofilia A, este cea mai frecventa; hemofilia B ( boala Christmas) si hemofilia C ( boala Von Willebrand). Implicatiile dentare la pacientii hemofilici sunt multiple: manifestari hemoragice, hemoragii gingivale spontane, petesii orale, hemoragii postextractionale, manifestari salivare, hiposialie, stomatite ulcero necrotice.

O serie de proceduri efectuate în stomatologie produc sangerari, de aceea abordarea unui pacient hemofilic de catre medicul stomatolog  se face cu prudenta iar pentru inceperea unui tratament stomatologic este nevoie de efectuarea unor analize de laborator si, de cele mai multe ori, de colaborarea cu un medic specialist hematolog. Uneori tratamentul stomatologic la pacientii cu hemofilie poate fi realizat doar in conditii de spital.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Cele trei faze ale hemostazei ( opririi curgerii sangelui ) pentru controlarea hemoragiei sunt: faza vasculara, faza plachetara şi de coagularea. Fazele vasculara şi plachetara sunt numite primare, iar faza de coagulare este secundara. Faza de coagulare este urmata de faza fibrinolitica in timpul careia se dezolva cheagul de sange.


Hemofilia este o tulburare mostenita genetic care produce sangerari anormale. Ea poate fi usoara, moderata sau severa. Cele mai obisnuite semne la pacientii cu tulburari de coagulare sunt echimozele, hemartrozele ( prezenta sangelui in articulatie) si hematoamele. Hemofilia A, deficienta de factor VIII, reprezinta cea mai comuna tulburare de coagulare mostenita. Aceasta boala afecteaza numai sexul masculin. Pacientii cu hemofilie A severa pot avea sangerari spontane, excesive din cauza ranilor banale. Sangerarea spontana din cavitatea bucala, gingie, buze, limba si nas poate sa apara la acesti pacienti. Hemofilia B, boala Christmas este cauzata de lipsa factorul de coagulare IX. Boala se manifesta in principal la barbati si pacientii sever afectati apar mai frecvent decat in hemofilia A. Cea mai obisnuita tulburare hemoragica dobandita este boala von Willebrand. Se poate manifesta si la femei si la barbati si poate fi usoara sau severa. In general sunt prezente sangerarile spontane la nivelul mucoaselor.


Exista metode prin care medicul stomatolog poate identifica daca pacientul are hemofilie sau alte probleme de sangerare: un bun istoric medical, examenul fizic, testele clinice de laborator, sangerare excesiva dupa o interventie chirurgicala minora. Aplicarea acestor metode de catre medicul stomatolog poate proteja pacientii de pericolele de sangerare excesiva dupa tratamentul dentar. Istoricul medical ofera baza pentru a cauta un potential pacient cu hemofilie. Pacientii cu tulburari severe de coagulare pot avea sangerari anormale, dar de multe ori nu spun aceste lucruri voluntar, ci numai daca sunt intrebati. Cu toate acestea, pacientii cu hemofilie sunt expusi riscului de sangerare excesiva dupa proceduri uneori minore. Multi pacienti cu hemofilie pot sa nu prezinte semne obiective care sa sugereze problema principala.


In majoritatea cazurilor de hemofilie se intalnesc manifestari orale. Medicul stomatolog ar trebui sa inspecteze pielea expusa, mucoasa cavitatii bucale si a faringelui pacientului pentru care semnele ar putea indica o tulburare de sangerare posibila. Acestea includ echimoze (vanatai), angioame, icter, paloare, si cianoza. Atunci cand oricare dintre aceste semne sunt gasite de medicul stomatolog si nu pot fi explicate concret de catre pacient, ar trebui sa fie programat pentru o evaluare medicala de specialitate. Cele mai semnificative simptome apar in cazul afectiunilor maligne ale sangelui, in care se pot inregistra: manifestari hemoragice, hemoragii gingivale spontane, petesii orale, hemoragii postextractionale, manifestari salivare, hiposialie, hipertrofii ale glandelor salivare, scaderea rezistentei la infectii, hiperplazii gingivale, stomatite ulcero necrotice.


Istoricul medical ar trebui sa includa intrebari cu privire la urmatoarele teme: prezenta problemolor cu sangerarea la rude, sangerare excesiva dupa operatii, proceduri chirurgicale, si extractii dentare, sangerare excesiva dupa traumatisme, utilizarea unor medicamente pentru prevenirea coagularii sau dureri, aparitia de sangerari spontane. Ficatul produce toti factorii proteici de coagulare, astfel orice pacient cu o afectiune grava a ficatului poate avea o problema hemoragica ( alte afectiuni la care poate apare samgerare: diabet, hepatite, etc ). De asemenea, la acesti pacienti se poate observa un tremur usor al mainilor atunci cand sunt intinse. Pacientii ar trebui sa fie intrebati daca urmeaza tratament cu aspirina, medicamente anticoagulante, remedii naturiste, antibiotic pe termen lung si daca este consumator de alcool. Unele preparate pe baza de plante pot provoca sangerarea excesiva.

Odata identificata afectiunea si inainte sa fie efectuata o manopera stomatologica la pacientii hemofilici, medicul stomatolog trebuie sa se consulte cu medicul pacientului pentru a stabili cat de grava este tulburarea pacientului si daca este necesar sau nu o pregatire speciala in cazul unui tratament dentar. Pacientii cu hemofilie prezinta un risc crescut ca gingiile lor sa sangereze excesiv dupa o trauma minora. Timpul de sangerare este normal 1,5-4 minute si se considera patologic decat daca depaseste 8 minute iar timpul de coagulare este normal intre 6-12 minute. Pacientii cu hemofilie trebuie sa fie constienti de problema lor si sa permita medicului stomatolog sa ia precautiile necesare inainte o orice interventie stomatologica. Un istoric medical in care este prezent epistaxisul (curgerea sangelui din nas) , hematurie, menstruatii abundente si hemoragii spontane vor alerta medicul stomatolog pentru efectuarea unor analize de laborator in ceea ce priveste factorii de coagulare.


Sunt disponibile mai multe teste pentru a detecta pacientii cu hemofilie si a ajuta la identificarea deficientei specifice. In general, screeningul se face in stomatologie atunci cand pacientul dezvaluie un istoric de probleme hemoragice sau exista un membru al familie cu probleme de sangerare. Medicul stomatolog poate comanda teste screening sau pacientul poate fi trimis la un hematolog. Cele mai utilizate teste sunt: timp de tromboplastina, timp de protrombina si numar de trombocite. La pacientii cu hemofilie anestezia este bine sa se realizeze prin infiltratie, pentru a reduce ricul de lezare a vaselor mari. Controlul primar al hemoragiei se poate realiza printr-o interventie cat mai putin traumatizanta, incizii nete, manipulare atenta a tesuturilor, netezirea proeminentelor osoase, indepartarea completa a tesutului patologic. Postoperator se va aplica bureti de fibrina, trombina, gelaspon, si efectuarea unei hemostaze ingrijite prin suturi, pansamente compresive. Se supravegheaza plaga postextractionala timp de doua ore pentru urmarirea chagului. In cazul unor tulburari severe de coagulare si sangerare este preferabil ca extractia sa fie facuta in conditii de spitalizare pt a putea urmari bolnavul pana la instalarea cicatrizarii.Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares