fbpx

Sindromul Reye

sindrom-reye-dintiExista o corelatie intre incidenta Sindromului Reye si copii ce sufera de afectiuni virale cum ar fi virusi din familia "influenza" sau "varsat de vant", carora li s-a administrat aspirina sau paracetamol pentru ameliorarea febrei. Din aceasta cauza nu se recomanda utilizarea de rutina a aspirinei / paracetamolului la copii. Majoritatea cazurilor apar intre varsta de 4 si 12 ani fiind inregistrate foarte putine cazuri la adulti. Intre a patra si a sasea zi a infectiei virale, copilul prezinta stari de voma ce evolueaza rapid, asociate cu alterarea starii de cunostinta ce poate varia de la letargie la coma sau chiar moarte. Se asociaza si afectarea in grade variabile a ficatului sau a rinichilor. Cauza nu este cunoscuta. Nu exista tratament specific. Evolutia depinde de rapiditatea administrarii tratamentului medical precum si de severitatea bolii. Majoritatea cazurilor sunt usoare iar copilul isi revine pe deplin.

Generalitati ...

Sindromul Reye este un compex patologic ce se manifesta prin encefalopatie acuta si degenerare hepatica grasoasa asociate cu hipoglicemie. A fost descrisa pentru prima oara de DR R. Reye, medic australian in anul 1969, primele raportari ale bolii datand insa din anul 1929.

Cauzele sindromului Reye ...

Cauzele sunt necunoscute, dar exista o corelatie intre incidenta sindromului Reye si copii ce sufera de infectii ale cailor aeriene superioare, in deosebi cu virusuri influenza, carora li s-a administrat aspirina sau paracetomol pentru scaderea febrei. Sindromul a atins un numar maxim de cazuri in anii `70- `80 ( aproximativ 550 cazuri/an ) in prezent intalnindu-se un numar scazut de bolnavi cu precadere in randul copiilor. Nu se cunoaste motivul scaderii numarului de cazuri. In ultimii ani, tehnicile de laborator moderne au facilitat identificarea si diagnosticarea sindroamelor asematoarea sindromului Reye. Incepand cu anii `80 in multe tari a fost interzisa folosirea aspirinei pentru copii si adolescentii sub 16 ani.

Categoriile afectate ...

Sunt afectati in special copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani ce sufera de afectiuni virale, in mod deosebit cu virusuri din familia influnza sau varsat de vant. Afectiunea pare a fi cauzata de folosirea aspirinei la acesti copii. Sindromul a fost intalnit si la persoane ce nu au fost tratate cu aspirina sau paracetamol. Mai poate fi intalnita la copii ce sufera de animalii metabolice.

Semne si simptome ...

Sindromul apare la copii care sufera o infectie a tractului respirator superior. Intre ziua a patra si a sasea pacientii prezinta stari accentuate de voma insotite de pierderea cunostintei in diverse grade. In general copii afectati sunt letargici si iritabili dar in unele cazuri se poate intalni deterioarea rapida a starii de cunostinta cu instalarea comei. Aceasta se datoreaza inflamatiei si edemului de la nivelul creierului  (edem cerebral) ce reprezinta principala a decesului. Si ficatul sau/si rinicii pot fi afectati in diferite grade. Poate apare hipoglicemia precum si tendinta de sangerare importanta la cel mai mic traumatism. 

Diagnosticul ...

Sindromul Reye este o urgenta medicala si trebuie suspectat la orice copil ce prezinta instalarea brusca a starilor de voma impreuna cu alterarea starii de cunostinta. Diagnosticul este stabilit in functie de manifetarile clinice combinate cu alterarea functiior hepatice. Biopsia ficatului arata degenerarea grasoasa a ficatului. 

Tratamentul ...

Nu exista un tratament specific. Reusita tratamentului depinde de stabilirea corecta a diagnosticului, severitatea manifestarilor clinice, reducerea edemului cerebral si contracararea afectarii hepatice. Pacientilor li se administreaza lichide si glucoza intravenos. Evolutia tratamentului depinde de severitatea bolii. Se recurge la administrarea de medicamente pentru scaderea edemului cerebral, prevenirea atacului cerebral si la nevoie ventilatie asistata (cu masca de oxigen). In cazul hemoragiei se administreaza sange perfuzabil.

Consecintele ...

Evolutia bolii este in stransa legatura cu stabilirea rapida si corecta a diagnosticului si instaurarea precoce a tratamentului pentru stoparea edemului cerebral. Cazurile usoare isi revin repede fara a prezenta afectare neurologica in timp ce pacientii grav afectati pot termina criza cu afectare neurologica importanta. Decesul survine rar si se datoreaza mortii cerebrale ca urmare a edemului cerebral.

Cand trebuie sa va adresati medicului? ...

Toti copii care prezinta o infectie a tractului respirator superior si la care se instaleaza subit senzatii de voma asociate cu modificari de comportament sau a starii de cunostinta si carora li s-a administrat aspirina/paracetamol de curand trebuie sa se adreseze medicului.

Nu administrati aspirina sau/si paracetamol copiilor sub 16 ani fara recomandarea medicului!

Numele meu este Cosmin si sunt autorul acestui text. As aprecia parerea ta despre textul citit. Cunoscand-o, voi putea imbunatati continutul, adaptandu-l nevoilor reale ale cititorilor. Dureaza doar cateva minute sa-ti spui parerea.
 

 

Daca nu ai gasit exact ceea ce cautai, alege din urmatoarele optiuni, si apasa butonul corespunzator. Citeste pana la final acest text pentru a afla de un serviciu gratuit ce te va ajuta cu siguranta la un moment dat in viata.

 

Te mai pot ajuta cu evaluarea riscul tau in fata "uzurii dentare patologice", o afectiune lenta, surda, de care afli abia cand este prea tarziu. Apasa butonul rosu de mai jos pentru a incepe.


Incepe sa eviti afectiunile stomatologice chiar acum. Evita zilele nefaste, cu durere de dinti si cheltuieli mari pe tratamente stomatologice complexe. Apasa butonul rosu de mai sus pentru a incepe evaluarea factorilor tai de risc.

O zi frumoasa-ti doreste,

cosmin hublou

Dr Cosmin Circu
autorul articolului
 
© 2009 - 2021 netdent.ro
0
Shares
0
Shares