Scapa de frica de dentist!


frica-de-dentistFrica de dentist este adanc inradacinata in mentalul oricarei fiinte umane moderne. Motivul sau motivele? Simplu: fie clasica anxietate in anticiparea durerii, fie o trauma din trecut! Iar, la toate acestea, participa, desigur, si ambientul sonor; acele bazaituri aparent infernale ale frezelor dentare.
Si comportamentul copiilor, in asemenea situatii, poate deveni dezorientant atat pentru parinti, cat si pentru medicul dentist si personalul sau auxiliar. De pilda, mai ales in cazul micilor pacienti suferinzi de autism, sub formele sale diverse, precum am mai discutat si in Copilul suferind de autism in vizita la cabinetul stomatologic. Mai mult, pe langa copii, si adultii pot prezenta crize de isterie in cabinet daca acestea nu sunt managerizate competent si corespunzator. Or, cum puteti scapa de frica de dentist, vom citi in randurile care urmeaza.


Solutii pentru copii pentru a scapa de frica de dentist ...

In incercarea de rezolvare a acestei dileme, intra si pedodontul sau dentistul specializat in lucrul cu copiii. Acesta va poate ajuta pe d-voastra, parintii sau rudele apropiate, sa va calmati copiii in legatura cu vizita la dentist. Astfel, acestia din urma ar putea sa scape de frica de dentist, si de cabinet. Iar, o solutie in acest sens ar fi ducerea micului pacient la previzite gratuite in clinicinile specializate. Acolo, copilul vi se poate bucura in voie de activitati ludice, jocuri cu tematica astfel incat, incet – incet, sa scape de frica de dentist.

Acum, asemenea cabinete sunt prevazute nu doar cu spatii de joaca, ci beneficiaza si de asistenta unui corp medical prietenos si dedicat. Or, in acest ambient, lucrul cu micutii d-voastra poate deveni mai placut, si mai eficient. Iar scopul? Scopul este unul bine definit: educarea copilului intr-o igiena orala sanatoasa si moderna. Si, desigur, pentru a-l scapa de frica de dentist!

S-ar putea ca pedodontul d-voastra sa utilizeze si inhalosadarea, respectiv pentru a-i face copilului d-voastra sederea in scaunul stomatologic cat mai confortabila. In acest fel, d-voastra si copilul d-voastra puteti scapa frica de dentist intr-un mod treptat. Iar acest aspect l-am discutat si in articolul La stomatolog - Paralele si paradoxuri.


Cauti acum informatii despre o afectiune stomatologica, banuiesc. Poate te intrebi cum ai ajuns aici, daca ai fi putit face ceva pentru a evita neplacerea si ce poti face pe viitor pentru a o evita. Exista o metoda de igienizare ce ar putea scadea dramatic TOATE neplacerile cauzate de afectiunile stomatologice. DESCARCA ACUM GRATUIT descrierea metodei prin apasarea acestei legaturi, si imbunatateste-ti sanatatea gurii.Relatia medic – pacient, mai mult decat atat, se poate dezvolta intr-un mod foarte ben efic pentru ambele parti implicate. Iar, unii pedodonti intreprind si vizite regulate la unitatile de invatamant prescolar si scolar; pentru a-i face sa scape de frica de dentist.


Lichidele indulcite si caria „de biberon" ...

Ca parinti, ceea ce ar trebui sa stiti despre caria "de biberon" a copilului d-voastra, este ca un regim alimentar sanatos trebuie mentinut. Atat dintii de lapte, cat si cei definitivi trebuie sa nu aiba de suferit. De asemenea, ca adulti, d-voastra nu trebuie sa le induceti copiilor frica de dentist, mai ales daca au probleme dentare.


Cat priveste carierea ca atare a dintilor se lapte, trebuie sa aflati inclusiv despre alimentele care dauneaza, si care nu danturii unui copil. Or, de cele mai multe ori, inca din etapa de sugari, s-a constatat ca lichidele indulcite, precum ceaiul si laptele, dauneaza dintilor frontali si maxilari. Apare asa-numita carie „de biberon"; atat pedodontia, cat si caria fiind discutate anterior si pe larg inclusiv in Stomatologie pentru copii - O noua ramura medicala.


De partea cealalta, lichidele protectoare contin substante ca: proteine si grasimi; acestea protejeaza smaltul dintilor nou-nascutilor. Si, mai mult, dupa cum considera unii experti pedodonti, laptele uman si cel bovin ar avea cel mai scazut potential cariogen. Cu alte cuvinte, aceste tipuri de lapte ar prezenta cel mai bun indice de protejare impotriva cariilor, spre deosebire de cel indulcit cu zahar.


Reversul? Din punct de vedere al continutului de proteine, procentul este mai scazut la cel de provenienta umana. Si, din punct de vedere strict al compusilor, amidonul din cartofi, de exemplu, desi este considerat a fi nevatamator dintelui, efectul sau poate fi comparat cu cel al zaharozei din zahar. Or, zaharoza, la randu-i, indiferent de cantitatea in care este consumat, poate avea efecte daunatoare asupra smaltului dintelui. Iar, efectul nociv al zaharozei se face resimtit mai ales in functie de forma produselor continatoare, si de orarul consumarii lor.


Preventia este mama sanatatii orale! ...

Frica de dentist, in astfel de cazuri, de avariere a smaltului dintilor, poate fi estompata si prin incurajarea copilului sa consume fructe si legume. Guma de mestecat speciala, fara zahar; joaca si ea un rol important in autocuratarea suprafetelor dentare.


Copilul d-voastra trebuie, inainte de toate, sa inceapa periajul in jurul varstei de sase luni; odata cu eruptia dintilor pe arcada. Peria si pasta trebuie, si ele, sa fie adecvate si trebuiesc schimbate corespunzator cresterii in varsta a copilului.

Apa nefluorizata, din consumul zilnic al copiilor d-voastra, poate fi complementata de surplusurile de fluor, dar sub supravegherea stricta a pedodontului. Or, in general, „caria de biberon" apare in jurul varstei de 1 an. Mai mult, aceasta se manifesta prin distrugerea aproape completa a dintilor de lapte, mai ales a incisivilor superiori. Statisticile oficiale sunt ingrijoratoare in acest sens, semnalandu-se din ce in ce mai multe cazuri de cariere infantila.
Astfel, copiii care trec de 1 an, trebuie educati sa nu mai foloseasca biberonul, mai ales pe timpul noptii. Si mai este recomandabil ca inclusiv prima consultatie orala sa fie facuta tot la acea varsta pentru a fi siguri. Si nu abia atunci cand copilul acuza durerea de dinti. Iar, Organizatia Mondiala a Sanatatii va recomanda in acest sens trei etape de urmat, si anume:

  • fluorizarea generala si locala;
  • igienizarea stricta a alimentelor, precum si a cavitatii bucale prin periaj, si;
  • sigilarea dintilor prin procedee stomatologice specifice imediat dupa eruptia dintilor pe arcada.


Dar, poate si mai important este ca frica de dentist sa nu fie prezenta in mintea copilului. Aici, desigur, intervin pedodontii care urmeaza cursuri de specializare pentru o perioada de 24 – 36 luni. De retinut este ca procedeele enumerate anterior se pot aplica incepand cu eruptia primului dinte.


Frica de dentist la adulti ...

La adulti, este o cu totul alta poveste. Aici nu mai pot interveni pedodontii, ci medicii dentisti de adulti intr-un efort concertat cu psihologii d-voastra, daca ii vizitati. Uneori, dentistul pentru adulti trebuie sa joace rolul de psiholog astfel incat sa puteti scapa de frica de dentist. Dar, poate ca cel mai important amanunt este acela ca specialistul sa va trateze ca pe un partener de lucru. Astfel, si d-voastra ati beneficia de o mai mare incredere in dentisti, in genere. Si ati scapa de frica de dentist!


Desigur, tratarea fobiilor d-voastra stomatologice prin medicatie reprezinta o alternativa clasica. Aceasta, totusi, nu va poate garanta decat o afectiune gastro-intestinala serioasa si, desi mai rar, complicatii de ordin psihic, la nivelul fobiilor. Alteori, d-voastra puteti manifesta o fobie prin asociere, respectiv la auzul cuvantului de temut care incepe cu „D" - „dinte"! - sau la simpla vedere a scaunului stomatologic. Intr-adevar, procesul care va poate face a scapa de frica de dentist, este unul anevoios, dar nu si imposibil.


Punctualitate, Curtoazie, Preventie ...

In acest context, alegeti-va un medic dentist care sa fie punctual, in primul rand. Or, acest indemn este deja un adagiu in lumea stomatologica. Astfel, veti putea beneficia de impresia pozitiva de seriozitate si precizie. Iar, ca totul sa poata decurge conform planului vizitei, rugati doctorul sa ceara asistentuui sau asistentei sale sa elibereze pe cat posibil tava cu instrumentar. In cele din urma, si frica d-voastra generala fata de dentist va incepe sa fie estompata.


Urechi de auzit ...

Acum, daca medicul d-voastra isi ia notite despre fiecare trauma suferita de catre d-voastra, inseamna ca d-lui sau d-ei este un practician bun. De asemeni, fiti cu bagare de seama daca dentistul d-voastra se arata foarte ingaduitor sau ingaduitoare fata de traumele d-voastra. Mai ales daca sunt de sorginte bucala.


Toate aceste relatari ale d-voastra sunt, de fapt, indicii clare cu privire la frica pe care o prezentati fata de mediul stomatologic. Prin urmare, din punctul de vedere al insiruirii asteptarilor d-voastra, dentistul ar trebui sa va explice totul. Pe un ton clar, dar si duios, usor repetitiv, explicatiile ar trebui sa priveasca atat procedura, cat si recuperarea. Dar, toate aceste conversatii trebuie sa fie complet oneste, respectiv din partea ambelor parti implicate. Or, d-voastra trebuie sa simtiti ca puteti avea incredere in capacitatea medicului d-voastra stomatolog, care trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda.


Scaunul „cel de temut" ...

Urmeaza procedura in sine. Cum sa va asezati in scaunul "cel de temut" astfel incat si d-voastra, si medicul stomatolog sa fiti confortabili unul cu celalalt, respectiv cu situatia? Un prim pas ar putea fi consultul in picioare daca frica d-voastra de dentist se manifesta si in functie de pozitia in care stati. Ulterior, o sa vedeti, va fi mai usor, din punct de vedere procedural, sa stati pe acel scaun sau pe altul din cabinet. Iar, dupa alte cateva vizite, probabil, relatia de incredere dintre d-voastra si medic va deveni atat de stabila incat sa scapati in totalitate de frica de dentist. Or, din acel moment dat, puteti chiar sa luati loc pe scaunul din centru, si inca in pozitie clasica, usor sau mai mult inclinata. Si toate acestea pot fi indeplinite de catre ambele parti atat cu anestezie locala sau totala, cat si fara.


Cu sau fara gaz ilariant? ...

In cazul in care prezentati o fobie fata de de sedare, puteti sa-i solicitati medicului d-voastra dentist inhalosedarea cu protoxid de azot, sau cu asa-numitul „gaz ilariant". Or, protoxidul de azot, care are formula chimica N2O, va poate crea o „stare de bine", usor euforica. Toate acestea in timp ce vi se mentine starea constienta, iar frica de dentist vi se estompeaza, incet - incet.

In alta ordine de idei, ar trebui, ca pacient, sa intelegeti, si sa apreciati importanta semnului de oprire. Or, daca d-voastra nu mai doriti ca dentistul d-voastra sa va mai lucreze pe o anumita zona a danturii, atunci trebuie neaparat sa va exprimati prin acel semn. Asistentul sau asistenta din cabinetul unde vi se efectueaza consultatia, cel putin, ar trebui, de asemeni, sa aiba autoritatea de a-l opri pe medicul stomatolog, in cazul in care acesta nu observa gestul d-voastra. Toate aceste elemente de asistenta stomatologica contemporana si civilizata va pot ajuta sa scapti de frica de dentist pe care o manifestati.


Procedura participativa este cheia! ...

Simtiti nevoia de heavy metal sau gothik rock in timpul consultatiei pentru a mai scapa de frica de dentist pe care o tot manifestati? Atunci, va recomandam contra adoptarii unei astfel de "strategii". Or, aceste genuri muzicale nu v-ar face altceva decat sa va agite si mai mult atat pe d-voastra, cat si pe medicul stomatolog care va trateaza. Prin urmare, nu. Dar, desigur, va puteti reorienta catre o piesa mai lenta sau... ambientala.


Si, ceea ce ati mai putea face, ar fi ca sa-i cereti dentistului sa va conecteze iPod-ul la eventualele boxe ale computerului din cabinet. Astfel, ati putea sa participati cu totii la consultatie, ba chiar scapa de frica de dentist, si... v-ati simti mai bine, garantat! Este, intr-adevar, foarte recomandata o atitudine participativa, daca nu chiar profund participativa, respectiv din partea ambelor parti. Mai ales ca vorbim despre cum puteti scapa de frica de dentist.


Pauzele dese si... scurte ...

Ar fi „cheia marilor succese", intr-adevar! Or, in timpul procedurii, este foarte indicat ca d-voastra, pacientul/pacienta, sa i le solicitati stomatologului care va trateaza. Astfel, ati beneficia de un respiro atat de necesar, mai ales in cazul in care doriti sa scapati de aceasta frica de dentist. Trebuie sa puteti avea conditiile necesare pentru a va acomoda, ingriji, detasa si autoincuraja suficient pentru reluarea interventiei asupra dintilor d-voastra.Alte articole populare

Citeste alte articole cu aceleasi etichete. Click pentru a le vedea:

0
Shares